WEET WAT MEN EET

Inmiddels is het bijna zover, van onverpakte producten moet bij het verstrekken van voedsel de allergenen informatie beschikbaar zijn voor de consument. In deze nieuwsbrief hebben we al onze artikelen van de afgelopen jaren die in onze nieuwsbrieven zijn verschenen gebundeld. Het is een allergenenspecial geworden, een hulpmiddel om het hoofd koel te houden.

Een feit is dat op voorverpakte producten al sinds 2011 de allergenen informatie beschikbaar moet zijn. Helaas blijkt uit de dagelijkse praktijk van onze inspecteurs dat dit nog lang niet voor alle leveranciers van verpakte producten geldt. Hiermee wordt het de goedwillende ondernemer lastig gemaakt, het even raadplegen van de verpakking of de productspecificatie geeft niet meteen de gewenste informatie over de aanwezige allergenen. Van belang is om deze verantwoordelijkheid voor een juiste allergenen aanduiding bij uw leverancier te laten liggen. Stel uw leverancier op de hoogte van de ontbrekende informatie en maak afspraken over de juiste aanlevering van deze wettelijke verplichting.

Het verstrekken van informatie over allergenen begint bij kennis over allergenen. Voor de middenstand hebben we een praktische kaart gemaakt, geplastificeerd om te bewaren. Hiermee zijn u en uw medewerkers geïnformeerd over de 14 verplichte allergenen.

Voor meer informatie over regels voor ondernemers en checklisten etiketteringsverplichtingen klik hier: NVWA.