NVWA KONDIGT TIJDELIJKE INTERVENTIE NORM VOOR CHLORAAT IN LEVENSMIDDELEN AF

Chloraat in levensmiddelen is voor menig ondernemer onbekend. Chloordioxine als desinfectiemiddel is des te bekender voor ondernemers. Wat blijkt uit de onderliggende stukken van de NVWA. In Duitsland en andere EU landen worden steeds meer bladgroenten en fruit aangetroffen met hoge waarden Chloraat (een bijproduct van de desinfectie met chloordioxine).

In Duitsland de afgelopen periode 20% afwijking op de onderzochte monsters. De Europese Commissie heeft de GFSA nu gevraagd om een risicobeoordeling uit te voeren en met definitieve limieten te komen. Door chlorering van drinkwater, wat gebruikt wordt voor het wassen van groenten kan het chloraat op de producten komen. Het is een zeer effectief middel om de bacteriën op groenten en fruit te elimineren. Met de huidige bewaartermijnen voor gesneden groenten en fruit, ligt overdosering op de loer met als gevolg een gevaarlijk product. Chloraat heeft een nadelige invloed op de werking van de schildklier van de mens. In Duitsland heeft het onderzoek geleid tot productrecalls en is men op zoek naar de oorsprong van het chloraat. Nederland kondigt een tijdelijke norm af en gaat vanaf nu monitoren.