ALERGENENWETGEVING

Vanaf 13 december 2014 gaat de nieuwe Warenwetregeling allergeneninformatie niet-voorverpakte levensmiddelen van start. Bedrijven zoals restaurants, slagers, bakkers, zorginstellingen, cateraars en ieder die onverpakte voedingsmiddelen aanbiedt zullen hieraan moeten voldoen. Deze wet verplicht de ondernemer om de consument te informeren over de mogelijke aanwezigheid van de veertien allergenen in onverpakte producten.

De informatie over deze veertien allergenen in onverpakte producten mag schriftelijk, mondeling of elektronisch aan de gast worden verstrekt. Ondernemers en instanties mogen zelf weten hoe ze dat doen. Voorwaarde is wel dat deze informatie schriftelijk of elektronisch in het bedrijf aanwezig is voor het personeel en de controlerende instantie.

Mondeling
Kiest u voor mondelinge info: dan kunt u bijvoorbeeld in uw zaak duidelijk zichtbaar melden dat de gast voor allergeneninformatie zich kan wenden tot het personeel. Voeg bijvoorbeeld op de menukaart een tekst toevoegen als ‘Heeft u een allergie? Meld het ons! of ‘Voor allergeneninformatie kunt u zich wenden tot het personeel’.

Schriftelijk of elektronisch
Wie kiest voor schriftelijk of elektronische informatieverstrekking over allergenen, moet dit duidelijk zichtbaar op alle plekken waar u voedsel aan gasten verkoopt communiceren. Bijvoorbeeld op de homepage van uw website of op een bord aan de muur in de eetzaal. Daarop kunt u bijvoorbeeld aangeven ‘allergeneninformatie elektronisch beschikbaar via onze digitale menukaart’ of ‘allergeneninformatie beschikbaar bij de counter’.

Allergenenlijst
Om uw klanten een goed overzicht van de aanwezige allergenen in uw producten te kunnen geven hebben wij een tool ontwikkeld. Dit is een lijst waar u uw producten die allergenen bevatten kunt benoemen en aan kunnen geven welke allergenen aanwezig zijn. Deze tool staat onder het kopje downloads op onze website. Voor deze tool verwijzen wij u naar de link: allergenenlijst.

Wanneer u deze lijst presenteert in uw organisatie of altijd beschikbaar hebt wanneer klanten er om vragen kunt u de consument altijd voorzien van de juiste informatie. Daarnaast zou u deze lijst eventueel ook op uw website kunnen publiceren, zodat consumenten met een allergie vooraf al kunnen zien welke producten uit uw assortiment voor hen geschikt zijn voor consumptie.

Daarnaast vindt u op onze website een lijst waar per allergeen wordt beschreven in welke producten ze voor zouden kunnen komen en welke aanduiding op het etiket kunnen wijzen op de aanwezigheid van het allergeen. Voor deze aanvullende informatie verwijzen wij u naar de volgende link: allergenenkaart.

Kruisbesmetting
Allergenen kunnen een gevaar zijn voor mensen die daar gevoelig voor zijn. Om dit gevaar optimaal te beheersen is het van belang dat u kruisbesmetting zo veel mogelijk voorkomt. Als u bijvoorbeeld net hebt gewerkt aan een recept waar pinda’s in verwerkt zijn en daarna met hetzelfde gereedschap gaat werken aan een ander recept, loopt iemand met een pinda-allergie nog steeds gevaar bij het consumeren van dit product, ondanks dat het allergeen er niet in is verwerkt.
Wanneer u kruisbesmetting niet kunt voorkomen kunt u beter vermelden dat het product in aanraking kan zijn geweest met een allergeen.

Etikettering van kruisbesmetting is niet wettelijk verplicht, deze producten zijn niet als ingrediënt gebruikt. Wanneer u kruisbesmetting niet kunt voorkomen kunt u beter vermelden dat het product in aanraking kan zijn geweest met een allergeen. In ieder geval zijn de wetgeving en afspraken voor in de praktijk nog in ontwikkeling, we blijven u informeren.

Bronnen: Misset Horeca en Allergenen Consultancy