HOUWERS GROEP ACTIEF OP DE IJSVAK 2015

Traditioneel is de eerste week van februari de periode dat de IJsvak weer plaatsvindt. De beurs voor ijsbereiders, georganiseerd door de VAIJ (Vereniging Ambachtelijke IJsbereiders), vormt elk jaar het startpunt voor het ijsseizoen. Deze bloeiende sector maakt een grote groei door en dat is te merken tijdens deze tweedaagse beurs.

Dit jaar was theater Markant te Uden het middelpunt; een mooie, stijlvolle locatie die precies in de lijn van de VAIJ past. De Houwers Groep is al jaren verbonden aan het IJscentrum via het partnership. Het IJscentrum, onderdeel van de VAIJ vormt de kennis- en opleidingsbank voor ijsbereidend Nederland en is nauw betrokken bij de organisatie van de beurs.

Ook de Houwers Groep was vertegenwoordigd op de beursvloer; op beide dagen was het erg druk en was er veel interesse in onze diensten. Door de veranderde wetgeving zijn steeds meer ondernemers in gaan zien dat een externe inspectie een absolute meerwaarde heeft en dat was te merken. Met name het allergenenvraagstuk is een veelgehoord gespreksonderwerp sinds deze nieuwe wetgeving per 13 december 2014 effectief van kracht is gegaan.

Dat was ook exact de reden dat op de 2e dag van de beurs door de Houwers Groep een workshop is georganiseerd over dit onderwerp. D.m.v. van een pakkende presentatie van inspecteur Jan-Willem van der Velden werden de talrijke aanwezigen bijgepraat over de zin én onzin van deze wet. Dat het onderwerp leeft was duidelijk: alle stoelen waren bezet, achteraf waren de reacties positief; een mooi signaal voor de Houwers Groep en voor Jan-Willem in het bijzonder.

Vervolgens was de beurt aan Wil Jansen. Als productdeskundige nam hij de toehoorder mee in de regels omtrent aanvullende wetgeving. Met name in de ijsbranche wordt veel geproduceerd voor wederverkoop aan bijvoorbeeld restaurants of supermarkten. Hiervoor geldt in sommige gevallen aparte wetgeving. Een belangrijke issue wat nog weinig aandacht krijgt in de ambachtelijke sector; in een mooie presentatie gaf Wil een mooie inkijk in deze regels en vooral hoe je als ondernemer hier mee om moet gaan.

Uiteraard vormen de wedstrijden weer een onderdeel van deze beurs. Inspecteur Harm Hoesen is sinds jaar en dag actief binnen de wedstrijdcommissie en maakt deel uit van de praktijkjury tijdens de wedstrijddagen; een eervolle taak voor de Houwers Groep. Het is een voorrecht om een dag te vertoeven tussen passionele ijsbereiders en te zien hoe zij binnen 6 minuten erin slagen om vier ijscoupes te presenteren. Waarbij Harms focus vooral op de voedselveiligheid is gericht en alle werkzaamheden binnen de kaders van de geldende Hygiënecode vallen. Er waren dit jaar veel nieuwe deelnemers, een positief signaal. Goed om te zien dat er steeds meer ijsbereiders mee doen en zich zo profileren.

De vijf genomineerden maken zich op voor een een mystery-guest bezoek en een onaangekondigde HACCP-inspectie. Vervolgens zal de winnaar zich een jaar lang “De ijssalon van het jaar” noemen; en wie wil dat nou niet? De genomineerden voor deze eervolle titel zijn de volgende ijssalons:

• IJssalon De Hoop in Blaricum
• Huupkens IJs in Weert
• IJssalon Florence in Nederweert
• IJscafé Holland in Schijndel
• IJssalon Heijnink in Enschede

Wie er ook moge winnen, ze zijn zeker allemaal een bezoekje waard! Voor meer informatie over de wedstrijden kunt u www.ijswedstrijden.nl raadplegen.