WAT WORDT BEDOELD MET KWETSBARE GROEPEN?

Kwetsbare groepen zijn zwangere vrouwen, baby’s en jonge kinderen, ouderen en zieken. Zij hebben vaak een verminderde weerstand en zijn gevoeliger voor voedselinfecties. Ze worden niet altijd vanzelf beter na een voedselinfectie.

Een voedselinfectie brengt voor deze risicogroepen dan ook meer gevaar met zich mee. Voedselhygiëne is voor iedereen een punt van aandacht, maar voor kwetsbare groepen is het extra belangrijk.

Sommige bevolkingsgroepen zijn extra gevoelig voor voedselinfecties omdat zij een verminderde weerstand hebben. Dit geldt voor zwangere vrouwen, baby’s en jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand. Voor deze risicogroepen zijn de hygiënemaatregelen extra belangrijk.

Risicogroepen kunnen de volgende producten beter vermijden:

  • Rauwe dierlijke producten. Vlees, kip, vis, schaal- en schelpdieren en eieren die goed verhit of doorbakken zijn kunnen wel veilig gegeten worden. Ook sommige vleeswaren zijn rauw, zoals filet américain of ossenworst.
  • Zachte rauwmelkse kazen en rauwe melk. Of er rauwe melk in zit staat op het etiket. In het Frans is dat ‘au lait cru’. Melk uit de winkel is gepasteuriseerd of gesteriliseerd en dus veilig.
  • Gekoelde gerookte vis, zoals gerookte zalm of paling.
  • Rauwe kiemgroente zoals taugé.
  • Deze producten kunnen wel gegeten worden als ze voldoende zijn verhit, in bijvoorbeeld een gerecht.

Bewaaradvies
Bewaar gekoelde producten in de koelkast bij 4°C en niet te lang. De bacterie Listeria kan zelfs in een koele, vochtige omgeving groeien, zoals de koelkast. Wel geldt: hoe kouder, hoe minder snel Listeria zich vermenigvuldigt.

Hoe eerder producten die gekoeld bewaard moeten worden opgegeten worden, hoe kleiner de kans op besmetting. Voor onder meer vleeswaren, gekoelde paté, salades en kant-en-klaarmaaltijden geldt: bewaar ze niet te lang. Zeker niet na de houdbaarheidsdatum.