SYMPOSIUMVERSLAG 25 SEPTEMBER 2014: ALLERGENEN

Regelmatig worden door de Houwers Groep voor al haar relaties informatiemiddagen georganiseerd. Tijdens het middagsymposium van september j.l.. is een boeiend verhaal verteld over allergenen. Bijgevoegd een gedeelte van het symposium verslag, de gehele presentatie is op aanvraag beschikbaar. Als laatste was Jan-Willem van der Velden aan het woord.

Jan-Willem is als kwaliteitsmedewerker/ inspecteur werkzaam bij de Houwers Groep en gaf de toehoorders een goede uitleg over allergenen. Wat zijn dit nu eigenlijk en belangrijker nog: hoe kunnen we voldoen aan de nieuwe wetgeving die per 13 december van kracht wordt? Immers de EU Verordening 1169/2011 komt eraan…

Na een korte toelichting over allergenen en allergische reacties werd door Jan-Willem nader uitleg gegeven over de komende wijzigingen. Met name het onderscheid tussen verpakt en onverpakt product is belangrijk en substantieel. De lijst met allergenen bestaat uit 14 stuks. Vanaf 13 december zal voor alle gerechten en producten allergeneninformatie beschikbaar moeten zijn: via website, menukaart, ipad of infozuil, er zijn diverse mogelijkheden. Er zijn zeker ook valkuilen te melden: wijziging van ingrediënt, bereidingswijze en receptuur leiden tot een directe controle op allergenenaanwezigheid. Na deze opsomming liet Jan-Willem door middel van foto’s nog een aantal treffende praktijkvoorbeelden zijn waarbij kruisbesmetting op de loer ligt. Alledaagse situaties die we allemaal kennen maar die met de allergenenkennis leiden tot nadenken.

Interesse voor de gehele presentatie? Laat het ons weten, hygienekeur@houwersgroep.nl