LEKKERE SLAGROOM MAAR WAT NU?

De ijssalons zijn uit hun winterslaap en de eerste zonnestralen hebben er voor gezorgd dat de ijsvitrines gevuld zijn met dat heerlijke ambachtelijke ijs. Het toefje slagroom op een ijsbolletje is natuurlijk niet te versmaden, maar de lekkere room laat nogal eens een afwijking zien in de bacteriologische resultaten. Wat nu?

De meeste zaken maken gebruik van een slagroomapparaat dat de slagroom vanuit een reservoir direct opslaat voor gebruik. Bij dit mooie apparaat wordt soms gedacht dat het dagelijks aan het einde van de dag rondpompen van de reinigings- en desinfectievloeistof voldoende borging is om groei van kwalijke bacteriën te voorkomen. Een mooi idee, na het rondpompen alles goed naspoelen met water en de machine is klaar voor de volgende dag.

Waar je als ondernemer rekening mee moet houden is dat de slagroommachines meestal zijn uitgevoerd met diverse metalen of kunststof onderdelen, die met kunststofringen zijn bezet voor de noodzakelijke afdichtingen in de machine. Deze kunststof ringen kunnen een bergplaats worden voor melkresten. Het spoelprogramma is niet altijd in staat om alle melkresten te verwijderen. Het gevaar dat melkresten onder een afdichtingsring achter blijft is dus aanwezig.

Mocht u als ondernemer in de nacht de slagroom in de koelcel bewaren en de machine dus ook uitzetten. Dan kunnen deze melkresten uitgroeien tot gigantische aantallen omdat het binnenwerk van de machine op kamertemperatuur verblijft. Het is dan nodig om de slagroommachine altijd op koelen te houden, elke avond door te spoelen en eenmaal in de week helemaal uit elkaar te halen en alle onderdelen helemaal schoon te maken, vooral het drukventiel.