DE DROOGTE VOORBIJ

De trend is gezet, de doorgebakken hamburger heeft zijn langste tijd gehad als wij de nieuwtjes op de HORECAVA bekijken. De pop-up burger is hot en duikt zoals de naam doet vermoeden overal in Nederland op maar wat is het?

De pop-up burger is een runderhamburger die medium of rare bereid en geserveerd wordt en velen zullen het er direct mee eens zijn dat dit de smaak en eetbeleving van de burger ten goede komt. Wat in een thuissituatie al heel veel gedaan werd doet nu dus definitief zijn intrede in de horeca en consumenten staan er voor in de rij, eindelijk een smakelijke sappige burger op het bord.

Kunt u dan zonder meer morgen beginnen met het verkopen van een pop-up burger? Nee! De hygiënecode schrijft voor dat u een hamburger moet doorverhitten naar een kerntemperatuur van 75°C en de NVWA heeft een duidelijk standpunt, bij niet volgen van dit kritisch proces wordt een maatregel genomen.

Mag het dan helemaal niet? Nee, dat is niet waar! Als u iets wilt doen wat niet in de hygiënecode beschreven is of wat daar helemaal van afwijkt dan moet u daar een risicoanalyse voor opstellen, een werkinstructie voor opstellen en ondersteunend microbiologisch onderzoek laten uitvoeren om de voedselveiligheid van uw product of proces aan te tonen. Al deze zaken moet u bij de hand houden om door de NVWA te laten beoordelen bij een inspectie.

Zo’n risicoanalyse is geen gemakkelijke opdracht maar wij kunnen u hier zeker bij ondersteunen. Wilt u iets dergelijks als een pop-up burger gaan voeren of iets anders gaan doen wat niet in de code beschreven is? Laat het ons weten, wij helpen u graag bij het opstellen van een complete risicoanalyse.