Nieuws
EEN KLACHT, WAT NU?
Als een consument bij u komt klagen over een geleverd product is dat naast vervelend ook een mooi cadeau. De klant heeft immers het vertrouwen
PRODUCTVREEMDE DELEN
De recente gebeurtenissen met stukjes plastic en ijzerdraad in producten wijzen er opnieuw op dat dit een belangrijk maar vaak over het hoofd gezien risico
Product recall
Sinds begin van het jaar zijn er, alleen in de levensmiddelen, al 15 grote product recalls geweest. 4 n.a.v. productvreemde delen, 3 n.a.v. niet volledige
De kou is (bijna) uit het land
Na 5 of 6 lange maanden wachten voor zowel de fijnproevers en de ijsbereiders barst het seizoen weer los. De fijnproevers hebben de gemakkelijkste taak,
Hoe meet je nu precies de kerntemperatuur
Tijdens onze inspecties komen onze inspecteurs regelmatig tegen dat temperatuurmetingen niet goed worden uitgevoerd. Wat we vaak zien is dat thermometers los in koelingen of
Desinfectie apparatuur op de kraan
Op de IJsvak werd apparatuur gepresenteerd die het water uit de kraan zodanig behandeld dat er ozon in het water komt, wat een desinfecterende werking
Beheersing van risico’s
Sinds het begin van 2016 zijn er al verschillende recall’s geweest van levensmiddelen, alleen de laatste twee weken al 3 keer. Rozijnenbollen: Bij een toeleverancier
Aanscherping Hygiënecode Horeca
De nieuwe Hygiënecode voor de Horeca is gelanceerd en wordt per 1 april 2016 van kracht. Er is een duidelijke trendbreuk waarneembaar in deze Hygiënecode
Kleurcodes en openbaarmaking NVWA
Sinds kort gebruikt de NVWA geen 3 maar 4 kleuren bij de beoordeling hoe veilig een bedrijf werkt met voedsel, hoe het staat met de
De nieuwe hygiënecode voor de horeca 2016 is gelanceerd
De Hygiënecode voor de horeca is gebaseerd op Europese wetgeving. Deze wetgeving regelt dat alle levensmiddelenbedrijven volgens de HACCP-beginselen moeten werken. KHN heeft de HACCP-beginselen
Terugblik op de HORECAVA
De HORECAVA in de Rai te Amsterdam heeft een record aantal bezoekers getrokken tijdens de 60ste editie van deze horecavakbeurs. Ruim 63.000 bezoekers kwamen op
Ongekoelde presentatie eenvoudig op een rij
Het ongekoeld presenteren van bederfelijke producten is een bijzondere situatie en is alleen toegestaan wanneer aan de bijbehorende voorwaarden wordt voldaan. Als er onzorgvuldig met
Nieuwe wetgeving per 1 januari 2016
We hebben veel wetgeving en die gaat steevast over de grondstoffen en de producten. Nu hebben we een nieuwe wetgeving en die regelt vooral dat
Besparen door minder te verspillen
De aanpak van voedselverspilling helpt instellingen flink op de kosten te besparen. Becijferd is dat ziekenhuizen zo jaarlijks € 50.000 tot € 150.000 kunnen besparen.
De keten gaat zich sluiten
Ondernemers zijn creatieve mensen die steeds op zoek zijn naar nieuwe mogelijkheden en kansen. Tijdens onze inspecties komen wij dit dan ook geregeld tegen, één
Het norovirus-seizoen is weer begonnen
Het RIVM heeft in 2014 meer norovirus-uitbraken geregistreerd. Ook binnen zorginstellingen is het norovirus een beruchte ziekmaker, vooral tussen oktober en maart. In de Hygiënecode
Eet meer plantaardig, drink suikervrij
Dat is de strekking van het advies ‘Richtlijnen goede voeding 2015’ van de Gezondheidsraad. Een verschuiving in de richting van een meer plantaardig en minder
Inkoop buiten DC om een papieren tijger!
De CBL code beschrijft het proces van een supermarkt die is aangesloten bij een organisatie, die inkoopt bij een inkooporganisatie. Het CBL heeft bij het
Street food
‘Street food’, kleine gerechtjes en lekkernijen die je uit de hand kunt eten. Gerechten met niet alledaagse smaken. Vaak is een van de doelstellingen mensen
Samen, doen!
Het jaar zit er bijna weer op. Voor de één was het een topjaar, voor de ander een dramatisch jaar. De economie binnen ons land
Softijs en milkshakes
Tijdens de inspecties valt het onze inspecteurs op dat in de supermarkten ook softijs en milkshakes verkocht word als fun artikel. Op zich helemaal niets
VOEDINGSCENTRUM BRENGT KEUKENBLUNDERS AAN HET LICHT
1 op de 5 Nederlanders realiseert zich niet dat een goed ogende pastasalade niet meer te vertrouwen is als die langer dan 2 uur buiten
Impressie symposium Focus op Voedselveiligheid
Regelmatig worden door de Houwers Groep voor al haar relaties informatiemiddagen georganiseerd. Dit jaar hebben Houwers Groep en Food Hospitality hun krachten gebundeld en het
Tips om veilig om te gaan met vlees
Tijdens het middagsymposium van 24 september j.l. gaf Henk Arts van het RIVM ons het volgende inzicht over pathogenen. Het grootste gevaar met pathogenen zit
INTRANET HOUWERS GROEP VERNIEUWD
Met trots kunnen wij u melden dat het HG-intranet is vernieuwd! De gehele intranet omgeving is in een nieuw jasje gestoken. Zoals u van ons
BACK TO NATURE!
Levensmiddelen direct van de bron, uit eigen omgeving. Mensen willen weten waar hun product vandaan komt en de voorkeur gaat steeds meer naar onbehandelde levensmiddelen.
GROEN LICHT VOOR UW BEDRIJF
Met voedselveiligheid neem je geen risico! Voedselveilig werken en kosten besparen, daar kan Houwers Groep u bij helpen. Wij kennen als geen ander de ingewikkelde
INTRANET IN EEN NIEUW JASJE
Middels een beschermde login kunnen onze klanten op het Houwers Groep intranet de inspectierapporten en monstername inzien. Om het verbeterproces te borgen is het tevens
HOUWERS GROEP HELPT MET PRAKTISCHE TOOLS
Op onze website www.houwersgroep.nl vindt u handige informatie. Zo vindt u onder de link: allergenenkaart, een lijst waar per allergeen wordt beschreven in welke producten
ONTDOOIEN VAN GEVROREN (KIP) PRODUCTEN
Tijdens de inspecties komen onze inspecteurs regelmatig tegen dat in de koeling of koelcel diverse producten zoals zelf ingevroren kipproducten ingekochte kipsnacks en kiphamburgers worden
HEPATITIS E NIEUWE BEDRIJGING VOOR DE MENS!
Het RIVM trekt bij de minister aan de bel, er is een toename van het aantal Hepatitis E patiënten. Het is een virus dat een
Ernstige tekortkoming binnen de bakkerij
Als inspecteurs bezoeken wij regelmatig bedrijven binnen de sector brood en banket. Helaas komen wij af en toe situaties tegen die meteen tot een oranje
LET OP DE KLEINTJES
In deze vakantietijd met hoge buiten temperaturen is water natuurlijk een heerlijke vorm van vermaak, ook voor de kleintjes. De zuigelingen zullen nog niet in
MIDDAGSYMPOSIUM FOCUS OP VOEDSELVEILIGHEID
Datum: donderdag 24 september a.s. Tijdstip: 13.00-17.15 uur Locatie: Hotel Landgoed Zonheuvel te Doorn Houwers Groep en Food Hospitality organiseren op donderdag 24 september het

SHANGHAI, THE BUND
How is it already about to be July? Time has flown by quick, and July is quickly approaching! I bet you’re wondering what are some
FOODCONTACTMATERIAL
U heeft het zeker wel eens voorbij horen komen maar wat is het en wat kunt u er mee? Eenvoudig gezegd draait het allemaal om
VERWERKING VAN RAUWE MELK IN SCHEPIJS
We zien het steeds vaker en we krijgen er steeds vaker vragen over… het verwerken van rauwe melk in schepijs. Hoe zit het nou eigenlijk?
MIDDAGSYMPOSIUM FOCUS OP VOEDSELVEILIGHEID
Datum: donderdag 24 september a.s. Tijdstip 13.00-17.15 uur Locatie: Hotel Landgoed Zonheuvel te Doorn Houwers Groep en Food Hospitality organiseren op donderdag 24 september het
GOEDE ZORG IN DE ZOMERPERIODE
Bij mijn inspectieronde bij een van onze klanten in het oosten van het land viel me op dat op alle prikborden in de keukens een
SAVE THE DATE: 24 SEPTEMBER, FOCUS OP DE VOEDSELVEILIGHEID
Houwers Groep en Food Hospitality organiseren op donderdag 24 september het symposium Focus op Voedselveiligheid. Tijdens deze middagbijeenkomst geven experts inzicht in relevante ontwikkelingen op
KOUD DE ZOMER IN
Ze komen er aan, de mooie zomerdagen vol zon en zwoele avonden. Velen beginnen de hardware hiervoor al tevoorschijn te halen. Barbecues worden afgestoft, houtskool
NIEUW INFOBLAD 76 VAN NVWA VERSCHENEN
In april 2015 heeft de NVWA het gewijzigde Infoblad 76 “Charitatieve instellingen en organisaties” gemaakt, welke in 2016 is gepubliceerd. Er zijn scherpere regels voor
E-LEARNINGSMODULE WAAROM…? DAAROM…! VERNIEUWD
Met genoegen kunnen wij u melden dat onze e-learningsmodule Waarom…? Daarom…! vanaf begin april is vernieuwd! De eerste toetsen in de nieuwe omgeving zijn inmiddels
ONGEDIERTE EN BAKKERIJ
Veel bakkerijen hebben een ongediertebestrijder aangetrokken om ongedierte in de bakkerij te bestrijden. Bestrijden is een optie, maar beter is om ongedierte geen kans te
DOGGY BAG!
Mag je op een buffet Doggy Bags aanbieden om de producten die je niet verkoopt mee te geven voor consumptie elders? De drang om voedselverspilling
KLEINSCHALIG WONEN EN GEZONDE VOEDING
Kleinschalig wonen en gezonde voeding Binnen de zorg neemt het kleinschalig wonen inmiddels een steeds grotere plaats in. Hiervan is sprake wanneer zorg geboden wordt
LEVERING AAN DERDEN AANVULLENDE VERPLICHTINGEN
Ondernemers die leveren aan andere ondernemers moeten meer waarborging bieden op de voedselveiligheid dan de ondernemer die zijn producten in de eigen winkel verkoopt. De
LEKKERE SLAGROOM MAAR WAT NU?
De ijssalons zijn uit hun winterslaap en de eerste zonnestralen hebben er voor gezorgd dat de ijsvitrines gevuld zijn met dat heerlijke ambachtelijke ijs. Het
VISBEDRIJF FOPPE “ROOD” BIJ NVWA
Na de dramatische Salmonella uitbraak lijkt de NVWA het vertrouwen niet terug te hebben in de producent van de gerookte zalm. Uit een bericht op
ZUIGELINGENVOEDING BEWAREN IS EEN CCP
Na het lezen van de voorschriften voor het bewaren van zuigelingenvoeding zie je eigenlijk wat je wist, zuigelingenvoeding is kritisch en bestemd voor zeer kwetsbare