Nieuwe wetgeving per 1 januari 2016

We hebben veel wetgeving en die gaat steevast over de grondstoffen en de producten. Nu hebben we een nieuwe wetgeving en die regelt vooral dat de verpakkingen en gebruiksvoorwerpen die bij voedsel worden gebruikt veilig zijn. De Verordening 10/2011 wordt per 1 januari 2016 gehandhaafd. Deze verordening regelt alles van voorwerpen en verpakkingen die in contact kunnen komen met levensmiddelen. De overgangstermijn van 5 jaar, om op deze wetgeving te anticiperen is voorbij. Wat houdt het in voor een restaurant, winkel of instelling?

Vanaf 1 januari 2016 geldt voor plastic bestek, kartonnen schaaltjes, worstprikkertjes, papieren of kunststof verpakkingen dat zij geschikt voor levensmiddelen moeten zijn. De wet schrijft namelijk voor dat de fabrikant van het materiaal, testen moet uitvoeren om aan te tonen dat het product niets kan afgeven aan het levensmiddel waarmee het in contact komt. De leverancier van het verpakkingsmateriaal, of bekertjes, zakjes etc moet van alle verpakkingsmaterialen de migratietesten beschikbaar hebben. Migratietesten geven middels laboratoriumonderzoek aan dat onder bepaalde omstandigheden verpakkingsmaterialen en gebruikte drukinkt niet afgeven aan het product wat met desbetreffend verpakkingsmateriaal in contact komt. Per 1 januari 2016 moet uw leverancier zijn zaken op orde hebben.

Voor de ambachtelijke detailhandel en instellingen is het van belang om te weten dat verpakkingsmateriaal voldoet aan de eisen uit de verordening EG 1935/2004, waar deze nieuwe verordening naar verwijst. Dat betekent dat dat als het universele teken van een vorkje en beker op de omverpakking is aangebracht of waarop vermeld is “bestemd voor levensmiddelen” de detailhandel kan aannemen dat de materialen geschikt zijn om met levensmiddelen in contact te komen. Bij het ontbreken van deze aanduiding is het opvragen van de migratietesten voor u de beste afscherming van verantwoordelijkheid. Kan beide niet worden geleverd, is het zoeken van een andere leverancier een gepaste oplossing.