Samen, doen!

Het jaar zit er bijna weer op. Voor de één was het een topjaar, voor de ander een dramatisch jaar. De economie binnen ons land is aangetrokken, maar gelijktijdig is het aantal mensen dat gevoed wordt door de voedselbanken gestegen. Op creatieve en zeer uiteenlopende manieren wordt verworven en verdeeld. Door de tomeloze inzet van vele vrijwilligers ontstaan kleine en grote initiatieven, allen dragen ze een steentje bij om voedselverspilling te minderen en voedselveilige pakketten te verstrekken. Er is grote samenhorigheid om de verantwoordelijkheid te nemen voor een duurzame omgang met elkaar. De voedselbanken hebben hierin onbedoeld, als bijkomend effect een voorbeeldfunctie gekregen in het tegengaan van voedselverspilling.

Retailers van de grootwinkelbedrijven hebben steeds meer hun weg gevonden in de afzet van de retourstromen. Mooie initiatieven worden genomen voor verwerking van onder meer groente, fruit, vlees en vleeswaren. Samen doen, is een bijkomend effect. Het werven van voldoende voedsel is een nieuw aandachtsgebied, dat ook vanuit de overheid om een nieuwe zienswijze vraagt. De Houwers Groep inspecteert en adviseert voedselbanken om te voldoen aan de wettelijke eisen. Inmiddels hebben al meer dan honderd voedselbanken het predicaat ‘groen’.

Innovatie is nodig als antwoord op voedselverspilling. Keukens die overdag vrij staan, worden gebruikt om maaltijdsoepen te bereiden van grondstoffen die in overvloed aanwezig zijn. De soep wordt ingevroren en kan op elke gewenst moment verspreid en verdeeld worden. Ook vanuit de slagerij, bakkerij of ijssalon zijn er vele initiatieven te bedenken, in elke uithoek van ons land is wel een voedselbank of uitgiftepunt die graag met u meedenkt. Maak gebruik van elkaars kennis en begin klein. Stel een eenvoudig plan op en gebruik uw professie bij de uitvoer. Warmte en een goede maaltijd vragen geen grote investeringen, maar tonen wel een groots gebaar. Samen, wat kan uw bijdrage hierin zijn? Samen, doen! Heeft u een innovatief idee? Schroom niet om contact met mij op te nemen. Toos Houwers, directeur Houwers Groep.