Impressie symposium Focus op Voedselveiligheid

Regelmatig worden door de Houwers Groep voor al haar relaties informatiemiddagen georganiseerd. Dit jaar hebben Houwers Groep en Food Hospitality hun krachten gebundeld en het middagsymposium Focus op Voedselveiligheid op 24 september j.l. georganiseerd.

De middag was verdeeld in 4 plenaire sessies en 3 ronde tafelsessies waarvoor de deelnemers zich van te voren konden inschrijven. De sessies waren allen volgeboekt, het beloofde een interessante middag te worden.

Op een mooie locatie in het midden van het land werd de middag afgetrapt door Ton de Kort, journalist en presentator met jarenlange ervaring in presentatie van zakelijke en sportieve evenementen. Ton de Kort fungeerde deze middag als dagvoorzitter en cement tussen de diverse sprekers en deelnemers.

Als eerste nam Ghislaine Mittendorff van de NVWA het woord. Zij vertelde over de 0-meting die recentelijk is uitgevoerd door de NVWA. De NVWA heeft de centrale keukens, afdelingskeukens en zuigelingenvoeding afdelingen in alle ziekenhuizen door heel Nederland bezocht. Ghislaine Mittendorff deelde de resultaten van het onderzoek. En vervolgens de koers die de NVWA richting zorginstellingen vaart.

Vervolgens vertelde Angela Jansen en Maikel Stolte van het DrieGasthuizenGroep waar zij de laatste jaren tegen aangelopen zijn de in de praktijk. Angela Jansen, directeur-bestuurder van DrieGasthuizenGroep, vertelde wat de uitdaging is waar het bestuur van deze zorgorganisatie sinds het veranderde overheidsbeleid voor staat. Op een heldere wijze nam ze ons mee in de verdeling van budgetten in de zorgverlening, de consequenties voor de voeding en hoe de DrieGasthuizenGroep dit aanpakt. Maikel Stolte gaf daarnaast een kijkje in de eigen organisatie over hoe zij op een pragmatische
manier o.a. de temperatuur registratie op de diverse locaties hebben ingeregeld.

Na deze twee plenaire sessies vonden de ronde tafelsessies plaats. De deelnemers van het symposium konden van te voren kiezen uit drie boeiende onderwerpen:
Borging van voedselveiligheid door Wil Jansen, Houwers Groep
Verspilling en Voedselveiligheid door Jaap Sala bestuurslid Voedselbanken Nederland en Toos Houwers, Houwers Groep
Voedselveiligheid in de woonvormen Wieke van der Vossen, Voedingscentrum
Tijdens de rondetafelsessies werden stellingen zwaar bediscussieerd en ervaringen gedeeld.

Na een korte pauze was het woord aan Henk Aarts van het RIVM. Norovirus, salmonella of campylobacter; deze en andere voedselpathogenen houdt u in uw ziekenhuis of zorginstelling liever buiten de deur. Henk Aarts gaf tijdens zijn presentatie inzage in de verspreiding en risico’s ervan. Deelde voorbeelden uit de praktijk en aandachtspunten bij voedselbereiding om uitbraken/infecties te voorkomen. Tenslotte vertelde hij enthousiast over de nieuwe ontwikkelingen in het onderzoek naar voedselpathogenen. Wist u dat pathogenen net als de mens te herkennen zijn aan hun DNA?

De uitsmijter van dit symposium was gegund aan Niels Gerz van KOKSplus.

Na deze zinvolle middag was het tijd voor een lekker hapje en drankje en nog napraten over datgeen de revue gepasseerd was.