VOEDINGSWAARDEN VERMELDEN WEL OF NIET VERPLICHT PER 13 DECEMBER 2016

De wetgeving omtrent informatie aan de consument is nu 5 jaar oud en per 13 december 2016 volgt een laatste verplichting, het vermelden van de voedingswaarden op het etiket. Maar is dat dan voor iedereen verplicht? Het antwoord is helder: Nee! Als u aan de consument levert in een horeca zaak, een ijssalon of als cateraar bent u niet verplicht om de voedingswaarden te vermelden.
Levert u echter aan andere ondernemers en dat doet u voor een aanzienlijk deel van uw omzet, dan bent u wel verplicht om de volledige etikettering op uw producten te zetten, inclusief de voedingswaarden met ingang van 13 december 2016. Wat moet u nu minimaal vermelden:

Per 100 gram product vermeld U:
Energie: 8 400 kJ (2 000 kcal) Save
Totale vetten: 70 g
Waarvan Verzadigde vetzuren: 20 g
Koolhydraten: 260 g
Waarvan Suikers: 90 g
Eiwitten: 50 g
Zout: 6 g

Als u geen vermeldingen doet die op een gezondheidsclaim lijken, kunt u daar ook niet mee in de problemen komen. Dan moet er namelijk veel meer voedingsinformatie verstrekt worden. Dus aanduidingen als: “Goed voor de slanke lijn”, “werkt bloeddruk verlagend” , “voor een gezond evenwicht” en “houdt u vitaal” zijn allemaal uitdrukkingen waar de verplichting bij komt dat u moet bewijzen dat dit waar is. De Houwers Groep organiseert trainingsdagen waarin u de basiskennis wordt bijgebracht in het opstellen van een etiket en waar u zelf met uw receptuur en productspecificaties uw eigen etiket maakt. Schrijf u in voor deze dag om uw kennis te verbreden.