Rond Koningsdag is het meestal zo ver, het ene evenement is nog niet voorbij of het andere is al in volle gang. Uiteraard moet er tijdens het bezoeken daarvan gegeten en gedronken worden en ligt er voor u als standhouder een opdracht om de verstrekking op een voedselveilige wijze te doen. Ook de inspecteurs zijn veelvuldig op pad tijdens deze evenementen en treden hard op tegen overtredingen, een beetje niet goed is fout! Hun missie is duidelijk: Op markten en evenementen moet het bereiden, verwerken, verkopen of weggeven van voedsel veilig gebeuren!
De NVWA ziet erop toe dat zowel ondernemers als particulieren die levensmiddelen aanbieden zich aan de regels houden. De betreffende bereider kan verantwoordelijk worden gesteld als door zijn voedsel iemand ziek raakt. Producenten, verwerkers en distributeurs van levensmiddelen moeten werken met een voedselveiligheidsplan of HACCP-plan, of met een kant-en-klare hygiënecode van een brancheorganisatie. Alleen al op Koningsdag zijn 410 inspecties uitgevoerd om te kijken of de hygiëne bij het bereiden van voedsel in orde was. Hierbij heeft de NVWA in totaal 13 boeterapporten en 104 schriftelijke waarschuwingen gegeven.
Verreweg de meeste overtredingen hadden te maken met het niet goed op temperatuur brengen of houden van het aangeboden voedsel. Met name door de harde wind koelde bereid voedsel te snel af. Bijvoorbeeld omdat het voedsel niet was afgedekt of omdat rechauds uitwaaiden. Daardoor mochten verschillende standhouders hun hamburgers, saté, worstjes, vis en gevulde broodjes niet meer verkopen. Op last van de NVWA is in totaal ook 25 kg rauw vlees uit de verkoop gehaald. Het vlees was onveilig geworden, omdat de standhouders het niet koel genoeg bewaarden.
Waar let de NVWA op:
De inspecteurs letten op de algemene hygiëne bij het bereiden van voedsel en kijken of er geen verontreiniging of besmetting kan ontstaan op de plek waar het voedsel wordt bereid. Ook kijken ze of salades, rauw vlees en andere bederfelijke levensmiddelen koud genoeg worden bewaard. Eenmaal bereid voedsel moet juist voldoende warm worden bewaard. De boete voor het verkopen van onveilige levensmiddelen ligt tussen de € 525 en € 1.050. Inspecteurs van de NVWA zien erop toe dat onveilig voedsel niet alsnog wordt verkocht.
Bent u gevraagd of heeft u plannen om iets met voedsel te doen op een evenement, lees u goed in over de do’s en don’t-s op de website van de NVWA. Vanzelfsprekend mag u ook onze inspecteurs hierover bevragen, wij helpen u graag verder.
Bron: NVWA