Softijs en milkshakes

Tijdens de inspecties valt het onze inspecteurs op dat in de supermarkten ook softijs en milkshakes verkocht word als fun artikel. Op zich helemaal niets mis mee, ook kinderen zijn klanten en die zijn er gek op.

Wat daarnaast opvalt is dat men niet helemaal goed op de hoogte is, of is gebracht wat daar nu precies voor gedaan moet worden om een veilig product te verkopen. Heeft u de risico’s goed in beeld, hoe en wie maakt de machine schoon, voldoet de mix aan de eisen, wat te doen bij storing en hoe bewaak je nu eigenlijk de temperatuur?

Zomaar een paar vragen waar een antwoord op gegeven moet worden. Laat u daarom goed informeren, vraag gerust naar het naadje van de kous bij uw leverancier. In de hygiënecode voor de horeca of
ambachtelijke ijsbereiding staat precies omschreven wat voor de verkoop van softijs en milkshake noodzakelijk is. In die codes vind u ook de normen waar het eindproduct microbiologisch aan moet voldoen, het is aan te raden hier periodiek onderzoek naar te laten doen.

Als u de machine niet zelf reinigt maar dit door iemand anders laat doen, vraag dan ook eens of er onderzoek gedaan word naar residu van schoonmaakmiddelen in het product. Als dat zo is wilt u op de hoogte gebracht worden van die resultaten. Denk er aan dat u op het analyseverslag de bezoekdatum en het serienummer van de machine moet kunnen terug zien, dan weet u zeker dat het over uw machine gaat. Word dit niet uitgevoerd, dring hier dan op aan, u heeft er recht op om te weten of uw product veilig verkocht kan worden. En of de persoon die de schoonmaak heeft uitgevoerd zijn werk goed gedaan heeft.

Twijfelt u of het allemaal volgens de richtlijnen is, vraag het ons gerust, wij helpen u graag.