HEPATITIS E NIEUWE BEDRIJGING VOOR DE MENS!

Het RIVM trekt bij de minister aan de bel, er is een toename van het aantal Hepatitis E patiënten. Het is een virus dat een ontsteking aan de lever veroorzaakt. Vroeger hadden we het over geelzucht, dit virus heeft dezelfde symptomen die bij deze leveraandoening horen. Het varkensvlees wordt als meest verdacht voedsel aangewezen omdat het virus voorkomt in de stallen en in de mest van varkens. Tijdens de slacht komt het virus via de huid op het vlees. Als wij een goede hygiëne betrachten bij de behandeling van het rauwe vlees moet het virus geen probleem opleveren, maar er blijkt toch een toename te zijn van het aantal Hepatitis patiënten.

De Houwers Groep voert al jaren inspecties uit en blijft aandacht vragen voor hygiëne en een goede procesbeheersing. Bij herhaling lopen de inspecteurs tegen situaties aan waar procesveranderingen de veroorzakers zijn van risicovol gedrag in keukens. Neem de ontwikkeling dat de consument een hamburger toch graag “rare” op hun broodje willen hebben. “Rare” staat voor niet helemaal gaar! Zeker de nieuwste ontwikkeling met de Food Trucks, waar de hamburger niet mag ontbreken, blijken hamburgers rosé of rare te worden geserveerd. Daarnaast wisten we al dat hamburgers op grotere evenementen op grote bakplaten worden gebakken, de inspecteurs meten op het drukste moment van de dag dat de kerntemperaturen van hamburgers soms onder de 55° C blijven. Te grote hoeveelheden hamburgers op de plaat, voorraden uit de diepvries in plaats van uit de koeling zijn allemaal van invloed op de kerntemperatuur van de hamburger. Bij onvoldoende doorverhitting is de kwaliteit van je burger bepalend of er ongelukken kunnen gebeuren.

Met een toename van het aantal Hepatitis E gevallen is het toch zaak om de kwaliteit van je hamburger een keer te laten testen. Iedere slager weet dat een hamburger 80% rund en 20% varken heerlijk mals blijft na het bakken. De slager mag er toch vanuit gaan dat de horecaondernemer of consument zijn hamburger goed doorverhit. De boeren worden nu aangekeken alsof zij de toename van het aantal Hepatitis E gevallen op hun blazoen kunnen bijschrijven, maar laten we waakzaam zijn dat straks niet de horeca de zwarte piet krijgt uitgedeeld. De minister laat nu onderzoek doen naar de relatie van Hepatitis E op varkensvlees en de toename van het aantal ziekte gevallen.