Street food

‘Street food’, kleine gerechtjes en lekkernijen die je uit de hand kunt eten. Gerechten met niet alledaagse smaken. Vaak is een van de doelstellingen mensen te laten zien dat gezond en verantwoord eten zonder conserveringsmiddelen en met verse ingrediënten, ook verrukkelijk kan zijn.

De street food gerechtjes worden aangeboden vanuit mobiele keukens variërend van bakfietsen tot caravans en van vespa-karretjes tot dubbeldekker-bussen of zogeheten Food Trucks . Het is dus een bont gezelschap van kleurrijke keukens op wielen die het straatbeeld opvrolijken en zorgen voor een glimlach in de buurt. De mobiele keukens zijn erop gericht om op de meest uiteenlopende plekken hun eten te bereiden en bieden met elkaar een dagelijks wisselend breed aanbod aan op uiteenlopende locaties.

Voedselveiligheid is nog vaak niet gewaarborgd, het recente voorval, bedorven vlees tijdens de Wereldexpo in Italië getuigt hiervan. Tijdens onze inspecties op evenementen treffen we zeer grote verscheidenheid aan in voedselhygiëne.

Kennis maakt het verschil, de vakman of vakvrouw kent de hygiënevoorschriften en weet deze om te buigen naar de tijdelijke situatie in een foodtruck. De koks in hun mobiele trucks maken op de hedendaagse smaak aangepaste gerechten van weleer en uiteraard eigen creaties. Hebben daarbij niet altijd de juiste apparatuur of inrichting ter beschikking om het ook op een voedselveilige manier aan de man te brengen. Zeker wat betreft de bouw en inrichting schiet het nog al eens tekort. Op moment dat er bereidingen plaatsvinden dient de “bereidingsruimte” voorzien te zijn van een afscherming boven, en aan drie zijdes langs de bereidingsruimte. Mogelijke besmettingen door vallend vuil of door wind dient voorkomen te worden. De mobiele of tijdelijke bedrijfsruimten moeten zover dit haalbaar is, zo zijn gelegen, ontworpen en geconstrueerd dat de risico’s door verontreiniging van levensmiddelen zo veel mogelijk wordt voorkomen. Oppervlakken die in contact komen met levensmiddelen moeten van deugdelijk materiaal zijn vervaardigd, mogen niet kapot zijn en moeten altijd schoon zijn.

Streetfood is aan een snelle opmars bezig in Nederland. Tientallen jaren was het aanbod van street food in Nederland erg simpel en eenzijdig. Maar de afgelopen paar jaar zijn er juist enorm veel creatieve street food ondernemers bij gekomen. Prachtige kansen maar vergeet niet de consument die wil blijven genieten van het evenement ook nà het nuttigen van uw street food!