Nieuws
ALLERGENEN INFORMATIE
Allergenen informatie Op 22 november 2011 is de officiële tekst van de nieuwe Verordening Voedselinformatieverstrekking verschenen. VERORDENING (EU) Nr. 1169/2011 heeft verstrekkende gevolgen. De etiketteringsrichtlijn

IJSVAK 2013, ‘DE VAKBEURS VOOR AMBACHTELIJKE IJSBEREIDERS!’
Dit jaar wordt IJsVak-nieuwe stijl georganiseerd. Dit betekent dat twee teams onafhankelijk van elkaar de IJsVak-Beurs en de IJsVak-Wedstrijden organiseren. Hiermee wordt een nog aantrekkelijker
HERZIENING HYGIËNECODE VOOR DE VOEDINGSZORG IN ZORGINSTELLINGEN EN DEFENSIE
De Hygiënecode zal inhoudelijk niet drastisch wijzigen. Wel is uitgesproken dat er meer aandacht moet komen voor gebruiksgemak. Een ander belangrijk aandachtspunt is het gebruik
PLAAGDIERBESTRIJDING EN RISICO’S DOOR NICO VONK, KAD
Muizen, ratten, kakkerlakken. Het zijn enkele diersoorten die aangemerkt worden als ongedierte. Wat verstaan we eigenlijk onder ongedierte? “Ongedierte zijn die diersoorten die een bedreiging
EEN NIEUW JAAR…
Na de drukke feestmaand december en de start van een heel nieuw jaar is het tijd voor een frisse start. Houwers Holtackers heeft voor het
HH KLANTEN AAN HET WOORD OVER FUNCTIONALITEIT VAN INSPECTIES EN INTRANET
HH klanten aan het woord over functionaliteit van inspecties en intranet Houwers Holtackers vind het van belang om de mening van haar klanten te horen.

HH VIERT FEEST, UITBREIDING ACCREDITATIE ISO 17020!
Houwers Holtackers Foodsafety and Quality uit Geldermalsen heeft haar unieke positie tot januari 2017 weten te verstevigen. Houwers Holtackers is opnieuw erkend door de RVA

NVWA MAAKT MET ALBRON AFSPRAKEN OVER EFFICIËNTER TOEZICHT
De (bedrijfs)restaurants van Albron BV krijgen te maken met een nieuwe manier van toezicht door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Albron BV heeft toegezegd

VOEDSELBANK BOMMELERWAARD VOLDOET AAN ALLE EISEN VOOR KWALITEIT
De Bommelerwaard mag trots zijn op de voedselbank. Als tweede in Nederland heeft de voedselbank Bommelerwaard namelijk een HACCP certificering. Donkere wolken drijven over het
ZO AAN HET EIND VAN HET JAAR…
De laatste maand is alweer gestart…. Ook deze maand zullen de inspecteurs op de weg zitten voor inspecties. Naast het uitvoeren van de inspecties is

INSPECTIERESULTATEN NVWA
De NVWA maakt steeds verdere vorderingen in de openbaarmaking van inspectieresultaten. Voor een heel aantal sectoren is dit al praktijk en het is de planning
BTW-TARIEF OMHOOG VAN 19% NAAR 21 %
Per 1 oktober 2012 is het algemene btw tarief van 19% verhoogd naar 21%. Het lage btw-tarief blijft 6%. Het nieuwe BTW tarief van 21
TERUGHAALACTIE MET SALMONELLA BESMETTE ZALM GOED NAGELEEFD
Supermarkten, viswinkels, horecagroothandels en visverwerkende bedrijven hebben goed gehoor gegeven aan de terughaalactie van de met salmonella besmette zalm van het bedrijf Foppen uit Harderwijk.
DALING MELDINGEN VOEDSELINFECTIES
Het lijkt een enorme tegenstelling met voorafgaand bericht maar ook in 2011 kregen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het RIVM minder meldingen van

HYGIËNECODE VOOR HET POELIERSBEDRIJF, HET HOE EN WAAROM…
Zoals voor alle bereidende sectoren heeft ook het poeliersbedrijf een eigen toegesneden hygiënecode. De poelierssector heeft een aantal afwijkende processen die niet voorkomen in de

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER DE HYGIËNECODE BROOD EN BANKET
De afgelopen maanden hebben onze inspecteurs een groot aantal bakkers bezocht voor een inspectie op basis van de hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij 2008.

WIJ STELLEN VOOR… KURT VANDERSTELLE
Geboren in 1970 en per ongeluk op de slagersvakschool terecht gekomen. De slager waar ik als schoonmaakhulp mijn zaterdagmiddagen vulde wist mij zover te krijgen
WIJZIGING OP KOMST IN BELEID NVWA INZAKE LEVERING AAN DERDEN
Al enige jaren is er een erkenningsplicht voor bedrijven die levensmiddelen maken waarin vlees of vleesproducten verwerkt zijn. Dit soort bedrijven worden door de NVWA

ZOMER: HOOFD EN PRODUCTEN KOEL HOUDEN
Deze week is de zomer officieel van start gegaan. Het zomerweer lijkt nog op zich te laten wachten maar voor de supermarkt is het van

INSPECTIES IN DE ZORG…
In de dagelijkse praktijk tijdens het bezoeken van de zorginstellingen komen onze inspecteurs van alles tegen. Veel organisaties doen de uiterste inspanning om het eten
BOEIENDE BIJEENKOMST 11 JUNI 2012
Een Tv-uitzending van Zembla eerder dit jaar was voor Houwers Holtackers aanleiding een minisymposium te organiseren over voedselverspilling in relatie tot voedselveiligheid. Uit diverse invalshoeken
OVERHEID VOERT EIGEN ‘SMAAKPOLITIE’ IN
DEN HAAG – Bezoekers van restaurants en andere horecagelegenheden kunnen binnenkort zelf controleren of in de keuken alles in orde is.Rond de jaarwisseling opent de

BAKKER BART KIEST VOOR HOUWERS HOLTACKERS…
Bart’s Retail heeft in het voorjaar gekozen voor Houwers Holtackers. Bakker Bart is een franchiseketen van bakkerswinkels op toplocaties. De formule wordt geleid en ondersteund

HOUWERS HOLTACKERS GOES USA… EEN TERUGBLIK
Voor iedereen die geïnteresseerd was heeft Harm Hoesen tijdens zijn reis in de USA kunnen volgen middels zijn blog. Eén verhaal in het bijzonder heeft
LUDIEKE ACTIE MET ETIKETTEN VAN SCHOONMAAKMIDDELEN
Consumenten die de afgelopen weken bijvoorbeeld een schoonmaakmiddel, gootsteenontstopper of een onkruidbestrijdingsmiddel hebben gekocht, doen er goed aan nog eens naar de verpakking te kijken.
MIDDAGSYMPOSIUM MAANDAG 11 JUNI 2012 IN WAGENINGEN
Voedselverspilling waar is het ontstaan? Middagsymposium maandag 11 juni 2012 in Wageningen De middag wordt georganiseerd door Houwers Holtackers. Centraal staat voedselverspilling. Datum: Maandag 11
ICE THIS DAY, 7 MEI 2012 IN WAGENINGEN
Dé kans om uw kennis te vergroten! Kom naar de studiedag te Wageningen. De dag wordt georganiseerd door het IJscentrum en Houwers Holtackers. Centraal staat

PASEN: EITJE MEER OF MINDER?
Door zelf een man te hebben die eieren vervoerd wordt je jaarlijks met Pasen geconfronteerd met de enorme hoeveelheid eieren die men met Pasen eet.
TGT OF THT?
Als producten korter dan 5 dagen houdbaar zijn en/of bij een temperatuur lager dan 7°C bewaard moeten worden, spreken we over zeer bederfelijke producten. Deze
GEEN VOEDSELVERSPILLING, WEL VOEDSELVEILIGHEID
Geen voedselverspilling, wél voedselveiligheid. Het programma Zembla bestede recent aandacht aan voedselverspilling in Nederland. Jaarlijks wordt voor 4 miljard aan voedsel verspild. Een van de

GOEDKEURING AANVULLENDE MODULE HYGIËNE BROOD- EN BANKETBAKKERIJ
Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de nieuwe module voor “IJsbereiding” goedgekeurd. De module is geldig per 1 juli 2012. Hiermee komt

HANDVEST: GEZONDER VOEDINGSAANBOD OP SCHOLEN
Politiek, onderwijs, de catering-en automatenbranche en maatschappelijke organisaties zijn het in grote lijnen eens: het voedingsaanbod op Nederlandse scholen moet gezonder. Maar hoe regelen we

INSPECTEUR VERTELD, IJSSALOON VAN HET JAAR 2012
Afgelopen maandag is de ontknoping geweest, één van de 5 genomineerden werd ijssalon van het jaar 2012, Luciano’s IJssalon te Wassenaar. Bij de IJssalon van
NAAM VROM-INSPECTIE GEWIJZIGD
De VROM-inspectie (VI) en de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) vormen samen de Inspectie leefomgeving en Transport (ILT). Dit betekent voor hotel- en bed en
AMBACHTELIJK IJS SMAAKT NAAR MEER…
Ambachtelijk ijs smaakt naar meer… http://www.ijskaartvannederland.nl/
HOUDBAARHEIDSVERLENGING
Het kabinet is de strijd aan gegaan met de verspilling. In delen van de wereld leiden mensen honger en hier gooien we goed voedsel in
PRODUCTSPECIFICATIES LEVERANCIERS
In toenemende mate worden door onze klanten productspecificaties opgevraagd bij hun toeleveranciers. Dit omdat t.a.v. de inkoop, leveranciers geselecteerd moeten worden die “aan de wettelijke

SOCIALE MEDIA
Zoals in de nieuwsbrief van januari aangegeven timmert ook Houwers Holtackers druk aan de digitale snelweg. Hierin mag het onderdeel sociale media natuurlijk niet ontbreken.

UW KETEN GROEN…
In het streven van het NVWA om met minder ambtenaren een effectief en efficiënte toezichts-arrangement toe te passen maken ze al enkele jaren gebruik van

HOE HERKEN IK ACTUELE GECONSOLIDEERDE WETGEVING?
De Europese wetgeving is in een rap tempo van Richtlijnen omgebouwd tot EU Verordeningen. Richtlijnen waren niet bindend voor EU lidstaten, verordeningen echter zijn onverkort

HOUWERS HOLTACKERS GAAT MEE OP DE DIGITALE SNELWEG
Een nieuw jaar geeft altijd weer fris elan, Houwers Holtackers faciliteert haar gecertificeerde bedrijven met een nieuwe noviteit uit de digitale wereld. Het behaalde certificaat

IJSVAK 2012
Het evenement dat de IJsvak en IJswedstrijden verenigt, vindt plaats op maandag 6 en dinsdag 7 februari 2012. Een derde, nieuw moment voor de bekendmaking

CERTIFICAAT VOOR VOEDSELBANK TIEL DEC
Voedselbank Tiel heeft 24 november j.l. het HH certificaat van Toos Houwers in ontvangst mogen nemen. Dit betekent dat Voedselbank Tiel over een erkend bewijs
DE NIEUWE VWA WORDT NEDERLANDSE VOEDSEL EN WARENAUTORITEIT
Op woensdag 23 november jl. heeft de nVWA haar plannen ontvouwt voor 2012 in het spoorwegmuseum in Utrecht ten overstaan van al haar stake-holders. Alle

FOOD FOR THOUGHT….. VOEDSELVERSPILLING
In een onlangs verschenen onderzoek is naar buiten gekomen dat de consument jaarlijks ruim 50 kilo eetbaar voedsel per persoon in de afvalbak gooit. Dat
HET NOROVIRUS DUIKT WEER OP
Afgelopen weken is het norovirus wederom opgedoken. Het virus wat buikgriep veroorzaakt is erg besmettelijk. Eerder dit jaar maakte wij melding van het norovirus in

LATEXHANDSCHOENEN NIEUWE ZIEKMAKER!
Met deze kop opende de Telegraaf op 19 oktober 2011 een artikel. Een medewerkster uit een academisch ziekenhuis had door haar werkzaamheden op de OK
GILDENEVENT 11, INSPIRATIETHEATER VOOR VAKMENSEN
Houwers Holtackers staat 21 november a.s. op het GildenEvent11 in Cinemec in Ede. In 9 theaters worden inspiratieve presentaties geboden. Programma GildenEvent11 biedt o.a. Spectaculaire
AANVULLENDE PROCESSEN OP EEN HYGIËNECODE
Bij het inspecteren door de inspecteurs van HG wordt bij aanvang van de inspectie de scoop vastgesteld van een bedrijf. Dit houdt in dat wordt
ALLERGENEN INFORMATIE OP HET ONVERPAKT PRODUCT
In Brussel is een akkoord bereikt over een nieuwe EG Verordening met de naam: Verstrekking Voedselinformatie aan de Consument 2011. Deze Verordening is een samenvoeging