Nieuws
Kennisdag Boeien & Binden
Houwers Groep viert feest! Al dertig jaar zetten we de toon als inspecteurs van hygiëne en voedselveiligheid. En al dertig jaar delen we onze kennis
Help! Ik heb een verouderde keuken!
Nu het onderwerp ‘listeria’ hot topic is, merken we dat klanten nog eens goed nadenken over de risico’s binnen hun eigen bedrijf. Ze openen letterlijk
Nog een extra scheutje schoonmaakmiddel?
Schoonmaak is één van de aandachtsgebieden waar onze inspecteurs dagelijks mee te maken hebben. In de praktijk blijkt dat de schoonmaak vaak niet volgens het
Listeria en andere ziekmakende bacteriën
Vanuit onze inspecteurs komt vooral naar boven dat betrokken vakmensen vol passie dagelijks heerlijke maaltijden bereiden voor tevreden klanten. Een listeria incident zoals afgelopen maand
Meal preppen en voedselveiligheid
Meal preppen wil zeggen dat je maaltijden voorbereidt voor één of meerdere dagen. Dat kan handig zijn als je weinig tijd hebt. Je kookt bijvoorbeeld
Allergenen: train uw medewerker!
Veilig voedsel is voor iedereen belangrijk, met speciale aandacht voor mensen met een voedselallergie! Een voedselallergie kan bij personen symptomen veroorzaken variërend van milde tot
Kennisdag Voedselveiligheid
Dit jaar bestaat Houwers Groep 30 jaar. Dat betekent 30 jaar kennis in voedselveiligheid! En wat kan er nou mooier zijn dan deze kennis te
Vakantie, voedsel en ziekte
Het lijkt al weer enige tijd geleden; de vakantieperiode. De één is naar een ver en warm land geweest, de ander heeft het, ook warm,
Risicoanalyse bij verlenging van houdbaarheid
Eerder dit jaar was Houwers Groep aanwezig bij het harmonisatieoverleg van de NVWA. Een boeiende bijeenkomst waarin veel voorbeelden vanuit de praktijk werden voorgelegd. Één
Etiketten een serieuze zaak?
Als u de gebruiks- en bewaarinstructies van een etiket opvolgt, kunt u nadelige gevolgen voorkomen. Wist u dat het niet naleven van een instructie in
IJsbereiders, bakkers en horeca opgelet: schrijf je vandaag nog in!
Ice This Day 2019, dinsdag 17 september te Druten Op dinsdag 17 september staat weer een prachtig middagprogramma te wachten die je niet mag missen.
Goed nieuws: alle Voedselbanken op groen!
17 juli 2019 – Heel goed bericht vanuit de Vereniging van Voedselbanken: alle 170 Nederlandse Voedselbanken hebben een voldoende gescoord op hygiëne en voedselveiligheid. Ook
E-learning Voedselveiligheid Horeca live!
Ons digitaal toets- en ontwikkelplatform voor Voedselveiligheid is sinds deze week uitgebreid!! De e-learningmodule “Voedselveiligheid voor Horeca” is de tweede module die op waaromdaarom.nu beschikbaar
Aan de slag met e-learning Horeca of Horeca plus!
De modules voor de horeca zijn zo ontwikkeld dat u of uw medewerker(s) deze op elk geschikt moment op een desktop, tablet of smartphone zelfstandig
Update: Hygiënecode voor Ambachtelijke IJsbereiding
Achter de schermen wordt deze zomer hard gewerkt aan de vernieuwde Hygiënecode voor Ambachtelijke IJsbereiding. Deze code voor ijsbereiders en ijsverkooppunten gaat per 2020 in.
Tips voor voedselhygiëne tijdens uw reis
De vakanties zijn begonnen en een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking pakt de tassen in voor een welverdiende reis. Tijdens de inpak-stress die ieder
IJscentrum verhuist naar Food Innovation Academy
Dinsdag 2 juli – 2019 VLAARDINGEN – De Stichting Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen neemt het IJscentrum in Wageningen over. Daarmee is de toekomst
HACCP-certificaat voor Banketbakkerij-Chocolaterie Looijenga
Banketbakker Goos Jan Looijenga van Banketbakkerij-Chocolaterie Looijenga in Nijmegen nam op donderdag 27 juni het HACCP-certificaat in ontvangst. Een grondige inspectie in het monumentale pand
Handen wassen! Maar wanneer dan?
Goede hygiëne en de gewoonte om je handen te wassen zijn essentieel om het risico op veelvoorkomende (voedsel)infecties te verminderen. Onderzoek heeft het allang uitgewezen,
Sulfiet in vlees
Éen van de allergenen op onze allergenenkaart is sulfiet. We besteden hier extra aandacht aan, omdat er opnieuw door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)
Muizen
Het is een grote uitdaging en onze inspecteurs besteden dan ook bij elk bezoek opnieuw aandacht aan welke weringsmaatregelen er zijn genomen om te voorkomen
Supermarkten: hoe lees je de houdbaarheidsdatum op een verpakking?
Op veel producten staat een houdbaarheidsdatum, zoals een pak sinaasappelsap, voorverpakte groente, vlees, vis, soepen en sauzen. Die houdbaarheidsdatum geldt voor gesloten producten. Het is
YOPI’s en allergenen: dáárom veilig voedsel
Veilig voedsel, wat is dat nu eigenlijk? Bij Houwers Groep hebben we het er vaak over. In de basis betekent het ‘voedsel waarvan je niet
Toxoplasmose
Plots werd het nieuws erdoor beheerst en iedereen had er een mening over: toxoplasmose! Door de vele berichten wordt het, zoals vaker gebeurt, erg lastig
Vertrouwen geven
Als geaccrediteerd inspectiebedrijf worden wij jaarlijks gecontroleerd door de Raad voor Accreditatie (RvA), zij zijn door de overheid aangewezen als nationale accreditatie-instantie, met als doel
Harmonisatieoverleg NVWA
Sinds 2008 is het zelfcontrolesysteem van Houwers Groep geaccepteerd door de NVWA. Op basis van de interventienormen die de NVWA gebruikt, werken ook onze inspecteurs.
KONINGSDAG, WAT ZIJN DE EISEN AAN MOBIELE VERKOOP
Koningsdag is traditioneel het evenement met veel straatverkoop. Ook is deze periode de start van het evenementen- en festivalseizoen. Foodtruck- of marktkraameigenaren die etenswaren verkopen,
OH MIJN TERRAS…
Steeds meer eetcafés, cafetaria’s en fastservice bedrijven hebben een klein of groter terras. Een heerlijke plek waar mensen even kunnen verpozen. Een plek waar ze
KENNISMAKEN MET JEROEN PLUGGE
Mijn naam is Jeroen Plugge, 44 jaar. Samen met mijn partner Esther Lunshof en mijn 2 prachtige kinderen, Krijn van 8 jaar en Sarah van
GAAT UW IJSSALON VOOR CERTIFICERING?
Het ijsseizoen is weer volop in gang en we hebben al een aantal prachtige dagen achter de rug. Vele van jullie hebben één van onze
Meer horeca onder verscherpt toezicht NVWA
Steeds meer horecagelegenheden staan onder verscherpt toezicht van de De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De stijging van het aantal bedrijven onder verscherpt toezicht heeft
WAAROM…? DAAROM…! LIVE!
Het nieuwe digitaal toets- en ontwikkelplatform voor Voedselveiligheid is sinds vandaag live gegaan!! De e-learningmodule “Voedselveiligheid voor woonvormen” is de eerste module die online staat.
TERUGBLIK BAKKERSVAK
Het is nog maar een maand geleden en er is sindsdien al zoveel gebeurd. Drie dagen Bakkersvak, wat een succes was het weer. Naast vele
TECHNIEK EN AUTOMATISERING
Het is al heel gewoon geworden dat we ons breed laten ondersteunen door technische hulpmiddelen zoals automatische temperatuurbewaking-en registratiesystemen. Gelikt uitziende websites geven realtime de
ALLERGENEN RECALLS
De NVWA heeft in 2018 in totaal 103 voeding gerelateerde recalls gepubliceerd. Bij 41 daarvan waren allergenen de oorzaak van de terugroeping, 34 recalls hingen
KLAAR VOOR DE BAKKERSVAK
Houwers Groep maakt zich op voor komende zondag. De Bakkersvak gaat van start! Vanaf zondag 10 maart beantwoorden onze inspecteurs al uw vragen over voedselveiligheid.
CAMPAGNE TEGEN VOEDSELVERSPILLING
Eerder deze week was het wederom in het nieuws: we gooien met zijn allen teveel voedsel weg. Voedsel dat nog niet klaar is voor de
GROEN LICHT VOOR UW BEDRIJF
De wereld om ons heen wordt steeds digitaler; het dagelijks leven wordt voor een belangrijk gedeelte beïnvloed door social media en internet. Wij doen niets
NVWA MAAKT INSPECTIERESULTATEN OPENBAAR
De NVWA komt met een update over de openbaarmaking inspectieresultaten. We volgen de ontwikkelingen op de voet! Het Besluit openbaarmaking toezicht- en uitvoeringsgegevens Gezondheidswet en
UW PERSOONLIJKE TICKET
De Bakkersvak vindt plaats op 10, 11 en 12 maart van 10:00 tot 17:00 uur in Evenementenhal Gorinchem. Komt u ons een bezoekje brengen? Houwers
WAAROM…? DAAROM…! WORDT VERNIEUWD!
De digitale toetsmodule van de Houwers groep “Waarom…? Daarom…!” wordt omgebouwd naar een digitaal toets- en ontwikkelplatform voor Voedselveiligheid. Achter de schermen zijn we druk
DOORKIJK 2019
Zoals elk jaar stelt de NVWA een jaarplan op waarin uiteengezet wordt wat de plannen en doelen zijn voor het lopende jaar. Eind december luidde
NEDERLAND KRIJGT NIEUW INSTITUUT VOOR VOEDSELVEILIGHEID
Vanaf 1 juni 2019 vormen RIKILT Wageningen University & Research en het Laboratorium voor Voeder- Voedselveiligheid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een nieuw
PERSOONLIJKE HYGIENE
Antonie van Leeuwenhoek en Ignaz Semmelweis hebben in het verleden dingen ontdekt die nu in 2019 voor ons nog steeds belangrijk zijn. Voor de volledigheid;
KOUD ROKEN
Het is natuurlijk toegestaan als je alles volgens het boekje doet maar het is wel een proces waar je van te voren goed bij moet
BEDANKT VOOR DE SAMENWERKING
We kijken terug op een heel mooi jaar met fijne samenwerkingen. Dit willen we ook in 2019 zo voortzetten. Trots als we zijn, mogen we
DE KERSTDAGEN (VOEDSEL)VEILIG DOOR
Afhankelijk van het gebied waarin u zich bevind en de toegestane openstellingen is Kerst dit jaar een crime of geweldig. Als u op zondag gesloten
LANGER BEWAREN
Steeds vaker krijgen wij van klanten het bericht dat een inspecteur van de NVWA een opmerking gemaakt heeft of een maatregel opgelegd is, omdat producten
KENNISMAKEN MET MARIUS RUTTING
Mijn naam is Marius Rutting 36 jaar, samen met mijn vrouw en 2 kinderen jaar, woonachtig In Odijk een dorpje naast Utrecht. In mijn eerste
2019 HORECAVA EN BAKKERSVAK
Reserveer een van de data in uw agenda, wij ontmoeten u graag op een van de beursdagen hetzij in Amsterdam, hetzij in Gorinchem. Op maandag