Bewust worden van voedselverspilling met workshop op maat

September begon met de Verspillingsvrije Week. Houwers Groep zet zich al jaren in tegen voedselverspilling. Om ons steentje bij te dragen aan minder verspilling, geven we regelmatig een workshop op maat. Trainers Jan-Willem van der Velden en Frank van Dillewijn verzorgden zo’n workshop bij de DrieGasthuizenGroep.

Deze training draait om bewustwording, laat Jan-Willem van der Velden weten. “Eerst brengen we in kaart hoeveel voedsel er eigenlijk verspild wordt. Dat krijgen de medewerkers in zowel kilogrammen als euro’s te zien. Daarnaast kijken we naar wát voor soort producten in de afvalbak belanden. Hoe zit het met het bewaren en de opslag van producten? Dit weegt allemaal mee. Hoe gedetailleerder de voedselverspilling in kaart wordt gebracht, hoe beter we dit kunnen aanpakken.”

Workshop na nulmeting en doelstelling

Met gevulde thermoboxen wordt de voedselverspilling visueel gemaakt.

De workshop bij woonzorgcentrum DrieGasthuizenGroep in Arnhem werd in samenwerking met Holland Food Service gedaan. Van der Velden: “Na een brainstormsessie met alle betrokkenen kwamen we tot een doelstelling. Van daaruit bouwden we de workshop op. Voorafgaand aan de workshop deden we een nulmeting op twee woongroepen. Dagelijks keken we naar hoeveel voedsel er werd weggegooid. Dit verdeelden we in vijf categorieën: vlees/vis/verswaren, agf en brood, zuivel, aardappelen/rijst/pasta en overig restafval.”

Visueel maken

Tijdens de workshop maakten de trainers de verspilling visueel: vele thermoboxen, tot de rand gevuld met zakken, kwamen op tafels te staan. Dat zorgt voor bewustwording. “Op deze locatie bestaat het grootste aandeel afval uit AFG en brood”, weet Van der Velden. Deelnemers werden actief betrokken bij het bedenken van verspillingsreducerende oplossingen.

Vijf tips tegen voedselverspilling

In de zorg wordt veel voedsel weggegooid. Daar zijn verschillende redenen voor. Vijf tips van onze trainers om de verspilling terug te dringen:

  1. Koop efficiënt in

  2. Pas de besteleenheden aan je doelgroep aan.

  3. Ken je voorraad en werk met een stocklijst.

  4. Weet de eetwensen van bewoners.

  5. Meet het voedselafval en stel een reductiedoel. Onderneem actie en meet opnieuw.

Bij de DrieGasthuizenGroep gaan ze ervoor. De tips worden ingezet en begin 2021 wordt er een nieuwe meting gedaan. Om te zien of er daadwerkelijk reductie heeft plaatsgevonden.

Wilt u ook minder voedsel verspillen?

Wil je voedselverspilling tegengaan binnen jouw organisatie? Bij Houwers Groep staat duurzaamheid voorop! Wij zetten graag onze expertise in voor een betere en duurzame toekomst. Neem contact op voor een workshop op maat.