Meld je aan voor de wekelijkse Q&A met onze inspecteur!

‘BBQ-tip: ‘Breng zones aan in de barbecue’

Op zwoele zomeravonden willen we maar één ding: barbecueën! Het liefst met vrienden. Is je tuin groot genoeg om de ruimte onderling te behouden? Dan zit je wat dat betreft in ieder geval goed. Een BBQ is hartstikke gezellig (en natuurlijk ook lekker), maar brengt ook risico’s met zich mee. Afgelopen editie van de Q&A-sessie op onze Facebook-pagina ging onze inspecteur Jacco hier verder op in.

Rood van binnen

“Voedselvergiftiging en infecties liggen op de loer bij een barbecue. Vaak wordt de barbecue te snel opgestookt en is de temperatuur té gauw, té hoog. Waardoor vlees aan de buitenkant flink gaar is, maar de binnenkant nog lang niet. Dit los je eenvoudig op door zones aan te brengen in je bbq. Verdeel de briketten of kolen, waardoor je zones krijgt met hogere en lagere temperaturen. Zo kan vlees rustig nagaren. Veel mensen hebben een voorkeur voor een hamburger die van binnen nog wat rood is, maar mijn advies is: neem geen risico. Haal vlees van goede kwaliteit in huis en laat het niet te lang in de zon liggen, maar haal het kort voor het bakken uit de koeling.”

Kruisbesmetting

“Daarnaast zie je vaak kruisbesmetting ontstaan, omdat sappen uit het rauwe vlees met het gare vlees in contact komen. Natuurlijk weten de meesten dit wel, maar ongeluk zit in een klein hoekje. Zorg dat je met schoon servies werkt, apart servies voor rauw en voor gaar vlees. Werk verder met bestek voor rauw en bestek voor gaar vlees. En zorg voor schone tangen. Dit geldt ook voor vis! Een goede tip voor vis op de barbecue: gebruik speciale klemmen. Gare vis trek je namelijk gemakkelijk kapot; het plakt snel aan de roosters. Met een speciale klem blijft de vis mooi heel én heb je minder werk van de afwas.”

Desinfectiemiddelen

Ook een Q&A-sessie bijwonen? Op vrijdag 19 juni beantwoordt onze inspecteur Silvio al je vragen over hygiëne en voedselveiligheid. Het onderwerp dat dit keer extra aandacht krijgt is: desinfectiemiddelen. De sessie duurt van 10:00 tot 10:30 uur.
Ga direct naar het event en klik op ‘geïnteresseerd’ om tijdig een notificatie te ontvangen.