Op inspectie bij Voedselbank Zwijndrecht – 5 vragen aan onze inspecteur

‘Dankzij inzet vrijwilligers uitgifte pakketten mogelijk’

De inspecteurs van Houwers Groep doen verslag van hun bezoeken aan diverse soorten bedrijven. Ondernemers delen hun tips & tricks op het gebied van voedselveiligheid en coronamaatregelen. Deze editie: 5 vragen aan inspecteur Kurt Vanderstalle. Hij verzorgde een inspectie bij een Voedselbank.

Waar is de inspectie uitgevoerd?

De vrijwilligers van Voedselbank Zwijndrecht werken op gepaste afstand van elkaar.

“Stichting Voedselbank Zwijndrecht. Deze stichting zet zich in voor mensen die in een (tijdelijke) financiële noodsituatie zitten. Zij helpen hen door wekelijks een gratis voedselpakket uit te delen.”

Welke maatregelen heeft de ondernemer zoal genomen?

“Iedere cliënt heeft 2 tassen tot de beschikking gekregen. De ene wordt vooraf door de vrijwilligers van de voedselbank gevuld en de andere tas moet leeg mee retour genomen worden. Er mogen maximaal 3 cliënten tegelijk naar binnen. Iedereen wordt ontvangen door de gastheer/ -vrouw en gewezen op de huisregels. Deze zijn overal in de locatie opgehangen. Naast Nederlands in nog 3 talen. Daarnaast is er een separate in- en uitgang gecreëerd zodat de 1,5m ook voor de cliënten zo goed mogelijk gehandhaafd wordt.”

Hoe reageren cliënten hierop?

“Cliënten begrijpen net als iedereen dat het nu even niet anders is. Ze stellen het erg op prijs dat vrijwilligers vooraf de pakketten verzamelen. Zonder deze werkwijze kan in deze kleine ruimte geen uitgifte van pakketten plaatsvinden.”

Hoe wordt de voedselveiligheid geborgd?

“Iedere vrijwilliger spant zich voor 100% in om de cliënten te voorzien van een goed, gezond en voedselveilig pakket. Secuur worden de controles op temperatuur en bijbehorende registratie uitgevoerd. Het lokaal is, naast wat rommel van de werkzaamheden, spic en span schoon en er zijn geen sporen van plaagdieren.”

Hoe wordt er gereageerd op jouw bezoek?

“Als inspecteur ben ik zeer hartelijk ontvangen door de vrijwilligers. Ondanks dat zij heel druk waren met het vullen en klaarzetten van de tassen, was iedereen bereid mij te woord te staan over wat men aan het doen was. De betrokkenheid daarbij spatte er werkelijk van af.”

Welke tip kun je naar aanleiding van dit bezoek doorgeven?

“Bijzonder aan vrijwilligers van de Voedselbank is dat zij altijd op zoek zijn en open staan voor tips en tricks om het nóg beter te doen. Zij ervaren de voedselveiligheidsinspectie echt als een moment waarmee zij hun voordeel kunnen doen. De tip is voor iedereen: Vragen mag, samen kom je verder!”