Scheiwijk Eemnes ziet inspectie als ‘training on the job’

Sterk in temperatuurbeheersing

De inspecteurs van Houwers Groep doen deze zomer verslag van hun bezoeken aan diverse soorten bedrijven. Ondernemers delen hun tips & tricks op het gebied van voedselveiligheid en coronamaatregelen. Deze editie: 5 vragen aan inspecteur Marius Rutting. Hij ging langs bij Scheiwijk in Eemnes

Waar is de inspectie uitgevoerd?

“Bij Scheiwijk, een tankstation met culinaire aspecten en veel eigen bereidingen. Het bedrijf in Eemnes wordt gerund door Ingrid en René de Wagenaar. De gastvrouw is Conny Willemsen. Het motto van Scheiwijk luidt ‘eerlijk heerlijk eten’.”

Hoe wordt de voedselveiligheid geborgd?

“Scheiwijk Eemnes is een gestructureerde organisatie waarin de voedselveiligheid centraal staat. Het is duidelijk dat er een hoop kennis in huis is. Al het personeel voelt zich verantwoordelijk voor de voedselveiligheid. Alléén daarmee ontwikkel en garandeer je direct een goede kwaliteit van de producten, vinden zij. Het assortiment gerechten dat wordt aangeboden, komt voornamelijk van ambachtelijke leveranciers. Door Scheiwijk wordt daar voor het onderscheidend vermogen een eigen bereiding aan toegevoegd. Er worden hoge standaarden gehanteerd bij de eigen bereide soep, dressings en gerechten. Klanten waarderen dat.”

Welke extra maatregelen neemt de ondernemer in de zomer?

De keuken van Scheiwijk Eemnes.

  • Dagelijkse controle van de temperatuur.
  • De grondstoffen blijven op de juiste bewaarconditie, om de voedselveiligheid te borgen en de kwaliteit te kunnen garanderen.
  • Alle koel- en vriesvoorzieningen zijn voorzien van automatische temperatuurregistratie. Dit wordt continu gemonitord.
  • Het personeel is alert wanneer er een warme periode aanbreekt. Hiermee wordt naast de automatische temperatuurregistratie extra gecontroleerd op de temperaturen van de koel- en vriesvoorzieningen.

Omschrijf de inspectie eens in één zin?

“De medewerkers zien de inspectie als een training on the job: er worden handvatten aangereikt die de algemene bedrijfshygiëne niet alleen op korte, maar ook voor de langere termijn verbeteren. Als inspecteur merk ik dat dit erg wordt gewaardeerd.”

Welke tip kun je naar aanleiding van dit bezoek doorgeven?

“Blijf denken in mogelijkheden en maak gebruik van innovaties op het gebied van voedselveiligheid. De CleanUpp-app wordt voor alle registraties zorgvuldig gebruikt. Bij Scheiwijk wordt er gewerkt met ontzettend gedreven personeel.”

Extra tip van Marius: “Blijf zorgen voor voldoende training en instructie van het personeel. De e-leaningmodule Horeca is een ideale tool om je personeel scherp te blijven houden op het gebied van voedselveiligheid.”