Houwers Groep voert geslaagde pilot COVID-check uit

Na een geslaagde pilot is de COVID-check nu officieel de nieuwe dienst van Houwers Groep. De speciaal hiervoor aangestelde COVID-inspecteur Jeroen Plugge voerde de generale repetitie uit op het IJscentrum in Vlaardingen. Met deze gerichte inspectie hoopt inspectiebureau Houwers Groep ondernemers houvast te bieden in een voor velen onzekere tijd.

Tijdens een COVID-check loopt de inspecteur ca 25 punten bij langs, onder meer gebaseerd op het protocol dat het meest bij de onderneming aansluit. Ook wordt de regionale noodverordening opgenomen in de checklist. Door de pilot-inspectie te houden op het IJscentrum, het kennisinstituut voor de ambachtelijke ijsbereider, kreeg inspecteur Jeroen Plugge te maken met verschillende facetten. “Natuurlijk checken we tijdens de COVID-check vooral op de naleving van de vier basisvoorwaarden van het RIVM. Dat zijn afstand houden, drukte vermijden, handen wassen en thuisblijven bij ziekte. Verder keek ik naar de faciliteiten: Hoe zijn de looproutes, welke signing is er aangebracht?”

Eigen verantwoordelijkheid

Docent van dienst Hidde de Brabander heette de inspecteur van harte welkom. “Het is natuurlijk een heel spannende tijd. We doen continu aanpassingen en proberen de richtlijnen zo goed mogelijk na te leven. We beperken het aantal cursisten per les, zodat iedereen voldoende de ruimte heeft. De looproute is goed, de signing is duidelijk. Een goede instructie vooraf over afstand houden en handen wassen is iets wat we standaard doen. Maar de uitvoering valt of staat bij het gedrag van de cursisten. Je kunt nog zo netjes pijlen op de vloer plakken, maar als mensen de anderhalve meter niet respecteren, dan houdt het op. Daarom was de ‘eigen verantwoordelijkheid’ een belangrijk punt op de checklist.”

Inspecteur Plugge liet het leslokaal van het IJscentrum met een flinke dosis complimenten achter. “Deze school voldoet aan alle voorwaarden die op dit moment gelden.” De Brabander besluit: “Een COVID-check kan heel goed zijn voor bedrijven. Je kunt nog zo goed het geldende protocol implementeren, maar als er iemand met andere ogen naar jouw zaak komt kijken, dan kan dat heel prettig zijn. Zelf ben je dagenlang in de weer met tape, stickers en kunststof schermen. Zo’n inspecteur ziet jouw zaak voor het eerst. Dat kan heel verfrissend werken.”

COVID-check biedt houvast

“We bevinden ons in een nieuwe werkelijkheid”, vertelt directeur Toos Houwers over het ontstaan van deze nieuwe service. “Door de vele protocollen, regionale verordeningen en lokale regelgeving is het soms moeilijk om te bepalen wát nu precies wel en niet mag. Houwers Groep stelt voor elk bedrijf een toegepaste checklist van 25 punten op, op basis van de voorwaarden van het RIVM, het eigen bedrijfsprotocol, het brancheprotocol en de lokale en regionale verordeningen. Aan de hand van die checklist beoordeelt onze inspecteur of een bedrijf ‘coronaproof’ kan worden verklaard. ‘Natuurlijk blijft eigen verantwoordelijkheid in het gedrag van mensen bovenaan staan’.