Slowcookers en voedselveiligheid

Slowcooking is in! Langzaam garen van producten heeft zo zijn voordelen. Een slowcooker is in de meeste gevallen een wat kleiner apparaat dus er is minder elektriciteit nodig in plaats van een oven. Langzaam gegaarde producten hebben vaak een betere mals en sappigheid. Maar er zijn ook vragen te stellen want als je niet precies weet wat te doen, kunnen de gevolgen niet te overzien zijn.

Is een slowcooker veilig?

Ja, de slowcooker gaart producten langzaam op een lage temperatuur. Over het algemeen tussen 75° en 120°C. Deze lagere temperatuur zorgt er onder andere voor dat met name magerder stukken vlees malser blijven en minder krimpen. Het langzame proces van garen en de stoom die in de slowcooker wordt gecreëerd, zorgen er samen voor dat bacteriën afgedood worden en er dus een veilige bereidingswijze is.

Veilig beginnen

Begin met een schoon fornuis, schoon keukengerei en een schone werkplek. Handen wassen voor en tijdens het bereiden. Houd bederfelijk voedsel gekoeld tot het moment dat je het gaat bereiden. Als je vlees en groenten van tevoren in stukken hebt gesneden, bewaar ze dan gescheiden in de koelkast. Het duurt soms enkele uren voordat de slowcooker een veilige, bacteriedodende temperatuur heeft bereikt. Vooraf consequent gekoeld bewaren zorgt ervoor dat bacteriën, die zich snel vermenigvuldigen bij kamertemperatuur, de eerste uren geen “voorsprong” krijgen.

HERINNERING: Schone materialen, een schone omgeving en een goede persoonlijke hygiëne dragen altijd bij aan een veilig eindproduct. Afdekken en gescheiden opslaan van producten voorkomen kruisbesmetting.

Ingrediënten ontdooien

Ontdooi altijd vlees of gevogelte voordat u het in een slowcooker doet. Kies bij voorkeur producten te maken met een hoog vochtgehalte zoals chili, soep of stoofpotten. Als u een kant en klaar ingevroren slowcookermaaltijd gebruikt, bereid deze dan volgens de instructies van de fabrikant.

HERINNERING: Ontdooi producten altijd in de koelkast, afgedekt en in een lekbak om het vocht op te vangen zodat kruisbesmetting voorkomen wordt.

Gebruik de juiste hoeveelheid

Groenten koken langzamer dan vlees en gevogelte in een slowcooker, dus als je ze gebruikt, doe dan eerst de groenten erin. Grote stukken vlees en gevogelte kunnen veilig worden bereid in een slowcooker. Raadpleeg het instructieboekje voor de aanbevolen hoeveelheden vlees en gevogelte om in de slowcooker te bereiden. Voeg vervolgens het vlees en de gewenste hoeveelheid vloeistof zoals bouillon, water of saus toe die in het recept wordt voorgesteld. Houd de deksel op de slowcooker tijdens het bereiden, zeker de eerste uren. Verwijder het alleen om te roeren of te controleren op gaarheid.

Instellingen

De duur van de bereiding is afhankelijk van de gekozen temperatuur en uiteraard de hoeveelheid product. Bij een hogere temperatuur is het product eerder gaar maar zal de malsheid, zeker bij magere vleesproducten niet optimaal zijn. De eiwitten stollen dan sneller waardoor het product iets stugger is. Maak bij voorkeur het eerste uur gebruik van een hoge temperatuur om daarna op een lagere temperatuur af te garen. De eerste klap is dan aan de bacteriën uitgedeeld waardoor de veiligheid toeneemt. Als de hoeveelheden wat kleiner zijn, heeft een lagere temperatuur voor een langere periode ook een veilig resultaat

Stroom uit

Als je niet het hele proces aanwezig bent en de stroom is op enig moment uitgevallen, gooi het eten dan weg, ook al lijkt het gaar. Als je er wel bent, kook de ingrediënten dan direct op een andere manier af. Het beste is om het proces goed te monitoren. Zet dus niet gedurende de nacht een slowcooker aan het werk. Je weet nooit wat er in de tussentijd gebeurt. Bij het uitvallen van de stroom daalt de temperatuur in het apparaat razendsnel tot kamertemperatuur

HERINNERING: Bacteriën vermeerderen zich heel snel bij een temperatuur tussen 15 en 55°C. En optimaal tussen 20 en 45°C.

Omgaan met restjes

Bewaar overgebleven product in ondiep afgedekte bakjes en zet ze binnen twee uur na het bereiden in de koelkast om terug te koelen.

HERINNERING: Bij terugkoelen moet de kerntemperatuur van het product binnen 5 uur < 7°C zijn, ook bij een product wat in de slowcooker op een lagere temperatuur gegaard is. Bereiden in een slowcooker is iets anders dan conserveren of verduurzamen.

Het opwarmen van restjes in een slowcooker wordt niet aanbevolen. Opwarmen doe je snel en veilig op een fornuis, in een stoomoven of in een magnetron.

HERINNERING: Bij opwarmen moet de kerntemperatuur van het product binnen 1 uur hoger zijn dan 60°C.

Vervolgens kan het opgewarmde product in een voorverwarmde slowcooker of bain marie worden geplaatst om het warm te houden voor het serveren.

HERINNERING: De kerntemperatuur bij warm houden is minimaal 60°C. Gemeten met een kernthermometer. Dus niet afgelezen van de instelling van de apparatuur.