IJsprotocol vanaf 1 juli

De Vereniging Ambachtelijk IJscentrum heeft het coronaprotocol voor ijssalons herzien, Houwers Groep heeft haar expertise hierbij verleend.

Zaken geschrapt

De versoepeling van de maatregelen komen duidelijk terug in de opzet van het nieuwe protocol, dat per 1 juli van kracht is. De onderdelen take away, drive through en bezorgen zijn komen te vervallen. Reden hiertoe is dat er vooral de focus wordt gelegd op het houden van anderhalve meter afstand tot elkaar.

Geen reserveringsplicht

Reserveren en de bijbehorende gezondheidscheck is niet meer nodig in de horeca. Dit geldt bij maximaal 100 gasten binnen en maximaal 250 gasten buiten op het terras. In de praktijk zullen weinig ijssalons tóch nog overgaan op reservering, omdat de meeste ijssalons die ruimte niet hebben. Daarom wordt in het geval van reservering en triage verwezen naar de website van het RIVM.

Wat betreft terrasplacering gaat de voorkeur uit naar het behouden van voldoende afstand tussen de tafels en stoelen. Ondernemers die een compacter terras willen, mogen tafels naast elkaar zetten op voorwaarde dat hier kuchschermen tussen komen te staan.

‘Ruimte’ voor 18-

Personen uit hetzelfde huishouden mogen bij elkaar aan een tafel zitten; alle andere gasten houden onderling 1,5 meter afstand. Nog steeds wordt er gehandhaafd vanaf 3 personen. Uitzondering per 1 juli is de leeftijdscategorie tot 18 jaar. Zij mogen in grotere groepen bijeen zitten. Het is aan de ondernemer om bij twijfel naar de leeftijd te vragen – de ondernemer blijft verantwoordelijk. Een maatregel die onveranderd blijft, is de zitplicht van de gasten. Bezoekers blijven gedurende hun verblijf op hun stoel zitten.

Praktijksituatie

In het vorige protocol werd nadrukkelijk geadviseerd om een ‘coronaverantwoordelijke’ aan te wijzen. En gasten naar hun plaats te begeleiden. Deze zaken zijn in de nieuwe versie slechts opgenomen als advies. Het is aan de ijsondernemer om te bepalen of de praktijksituatie om deze maatregelen vraagt.

Net als de vorige handleiding, bevat deze versie ook weer twee bijlagen: één met een samenvatting van de nieuwe maatregelen en één met een handige checklist voor medewerkers.

Download het protocol ‘Veilig genieten van een ijsje – 1 juli 2020’ vanaf de Corona-pagina op de website van het Ambachtelijk IJscentrum.