In 7 stappen naar een realistisch handhygiëneplan

Als uw handwasstations niet ideaal zijn, is het verstandig om aan de slag te gaan met een continu verbeteringsprogramma. Hoewel het prettig is om de nieuwste en beste apparatuur te hebben, kunnen er altijd grote verbeteringen worden aangebracht met behulp van bestaande faciliteiten. Vaak kunnen kleine wijzigingen en/of toevoegingen een grote impact hebben op het gebruik door werknemers. De volgende zeven eerste stappen en prioriteiten dragen bij aan het stimuleren van effectief handenwassen:

1. Zeep

Verwijder zeepdispensers die defect zijn of niet meer goed sluiten, aangezien deze een ideale broedplaats zijn voor bacteriën en daarmee een bron van (kruis)besmetting kunnen zijn. Installeer een zeepdoseersysteem wat heel, schoon, schoon te houden en gemakkelijk bij te vullen is.

2. Handdoeken

Natte handen brengen ziekteverwekkers gemakkelijk over op voedsel, keukengerei en andere oppervlakken. Installeer papieren handdoeken voor eenmalig gebruik die zachte, snelle droogresultaten van één vel opleveren. Installeer bij voorkeur handenvrije handdoekdispensers (d.w.z. geen hendels, knoppen, draaiknoppen om aan te raken). Als er geen handsfree dispenser beschikbaar is, reinig dan de contactoppervlakken van de dispenser regelmatig en reinig ze met een goed ontsmettingsmiddel.

3. Handdesinfecterende middelen

Installeer handdesinfecterende stations in keukenruimtes waar het op dit moment niet praktisch is om een volledig handwasstation te installeren met water en afvoer. Zorg er ook voor dat oberpersoneel toegang heeft tot handdesinfectiestations op of in de buurt van hun werkplek. Let wel op het juist gebruik daarvan. Een desinfectiemiddel kan nooit goed handenwassen vervangen.

4. Water

Ideaal water wordt verwarmd tot zeker 38°C. en stroomt met een redelijke snelheid. Te warm, te koud, te langzaam of te snel stromend water beïnvloed het gebruiksgemak en daarmee de drang om de handen te wassen. Onderneem actie als de temperatuur niet comfortabel is.

5. Nagelborstels

Vaak bevatten nagelborstels meer microben en ziekteverwekkers dan enig ander apparaat in de keuken. Gooi borstels met een hoog risico weg (d.w.z. op hout gebaseerde, gelijmde of geniete borstelharen, vastgeketend aan gootsteen, enz.) En vervang door borstels met gefuseerde haren. Stuur deze regelmatig door de vaatwasser om te ontsmetten.

6. Spoelbakken en kranen

Bij een bestaande situatie is het soms moeilijk om deze basisarmaturen aan te passen of te vervangen. Zorg ervoor dat bij elke renovatie rekening wordt gehouden met de beste technologie. Als u momenteel kranen heeft met handbediende kranen of knoppen, overweeg dan om ze te vervangen door automatische kranen of om ze achteraf aan te passen met een handsfree of low-touch apparaat. Probeer ten minste sterk versleten, losse of gegroefde kranen te vervangen door gladde kranen voor eenvoudig reinigen en ontsmetten.

Als handbediende kranen uw enige optie zijn, zorg er dan voor dat oppervlakken tijdens de dienst regelmatig worden gereinigd en regelmatig worden ontsmet. Overweeg om bij elk handwasstation een oppervlakte desinfecterende spuitfles te plaatsen. Leer werknemers om papieren handdoeken te gebruiken om kranen uit te zetten om kruisbesmetting te voorkomen.

7. Gemak

Een handwasstation moet idealiter binnen drie tot vier stappen van alle werkstations in de keuken te bereiken zijn. Dit is moeilijk te veranderen in een bestaande faciliteit, maar een goed ontwerp moet een prioriteit zijn bij elke renovatie. Dat is iets om vooraf goed over na te denken.

Bron: Food Safety Magazine