Nieuws

Plantaardig eten? WHO adviseert goed te kijken naar nutritionele waarde
Het aanbod vlees- en zuivelvervangers wordt steeds groter. Daarmee maken producenten het consumenten gemakkelijk om voor een alternatief te kiezen. Waar vaak de gedachte speelt

24 januari: dag van de pindakaas
‘De dag van…’. Voor elke dag van het jaar is er wel een Nationale dag van een product, gevoel of feestelijkheid te vinden. Op 24

Afscheid Jos Qualm
Na bijna 6 jaar nemen we afscheid van onze Quality Manager Jos Qualm. Hij is onlangs gestart in zijn nieuwe rol als plantmanager bij Royal

Bezoek Raad van Accreditatie aan Houwers Groep weer succesvol afgerond
Een audit van de Raad van Accreditatie blijft spannend, ook al weten we bij Houwers Groep dat we ons werk tot in de puntjes verzorgd

We mogen weer! Inspecteurs kijken uit naar Bakkersvak & IJsvak
Nog anderhalve maand en dan is het zover. We mogen weer naar een vakbeurs! Bakkersvak vindt plaats op 6, 7 en 8 maart in de

Hygiënecode AGF vernieuwd – lees je in met onze nieuwe e-learning
Houwers Groep beidt verschillende e-learnings, aansluitend bij hygiënecodes van diverse foodbranches. Zoals de Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij en de Hygiënecode voor de Ambachtelijke

NVWA komt met nieuwe benaming voor POC
Houwers Groep is als controle- en adviesbureau door de NVWA benoemd tot Privaat Orgaan Controlesysteem. Kortweg: POC. De POC-systematiek werkt verlichtend voor de NVWA, omdat

Houwers Groep’s motto voor 2022: Doe het goed, ga voor groen
2022 starten we met goede moed. Daarom zijn we bij Houwers Groep al druk bezig met de voorbereidingen voor Bakkersvak en IJsvak, die van 6

Nieuwe inspecteur: Daan Schaafsma
Daan Schaafsma is al enkele maanden actief als inspecteur voedselveiligheid bij Houwers Groep. Hij stelt zich graag aan u voor! Mijn naam is Daan Schaafsma,

Start het jaar goed met het schoonmaakplan
Een nieuw jaar, met nieuwe kansen. Zie je kans schoon en ga goed van start met het Houwers Groep schoonmaakplan. We hebben het voor 2022

Leren van een ernstige Listeria-uitbraak
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft na de Listeria-besmetting bij het vleesverwerkend bedrijf Offerman in Aalsmeer in 2019 de procedures voor het uitvoeren van

Reiniging: het startpunt van ieder productieproces
Bijna dagelijks moet een voedingsmiddelenbedrijf het ingrijpende besluit nemen om, na overleg met de NVWA, een product uit de markt terug te roepen. Waarom gaat

Onderzoek Deloitte: ‘Consument let meer op gezonde en duurzame voeding’
Deloitte heeft een consumentenonderzoek laten uitvoeren naar het belang dat consumenten hechten aan gezondheid en duurzaamheid bij het boodschappen doen. Het onderzoek vond plaats in

Vacature: medewerker binnendienst
Wil jij als Medewerker Binnendienst het aanspreekpunt van onze klanten zijn? En zorg jij samen met de collega’s voor de juiste opvolging en planning? Dan

Houwers Groep partner van ziekenhuis Gelderse Vallei
Zo aan het eind van het jaar maken we de balans op. We verlengen samenwerkingsovereenkomsten en gaan nieuwe partnerships aan. In dat kader mogen we

Voedselveiligheid in de zorg: draag het uit!
In de zorg is goed eten belangrijk. Goed, gezond en duurzaam, maar ook véilig eten. Voor patiënten, cliënten en bewoners. Ook voor het personeel is

HACCP-certificering in de zorg betaalt zich uit
In de zorg werken alle leveranciers met erkende, vaak kostbare systemen waarin kwaliteit en voedselveiligheid zijn geborgd. De zorginstelling zelf werkt in het algemeen volgens

Verhitten en afkoelen
Kritische processen moeten aantoonbaar beheerst worden. Dat houdt in dat u duidelijk moet kunnen maken dat deze processen goed verlopen. Worden de juiste kerntemperaturen gehaald

Duurzaam voedsel steeds belangrijker!
Duurzaamheid gaat een steeds belangrijkere rol spelen voor consumenten. Dit blijkt uit de nieuwste Agrifoodmonitor die afgelopen week werd gepresenteerd bij de opening van Dutch

HACCP training
Coderen? Bewaartermijnen? Temperaturen? HACCP? Hoe zat het ook alweer? Tijdens een interactieve training frist onze inspecteur en trainer Pieter het geheugen op van veel enthousiaste

Vacature communicatiemedewerker: Houwers Groep zoekt soci(a)al en creatief talent
Houwers Groep is op zoek naar een nieuwe communicatiemedewerker! Een enthousiast, creatief talent die moeiteloos binnenkomende informatie omzet in voor elke klant begrijpelijke taal. Word

Allergenen signing
Sinds 1 januari dit jaar zijn de regels voor allergeneninformatie aangescherpt, we hebben in eerdere artikelen hier al over bericht. De NVWA heeft het onderwerp

Nieuw infoblad 85 over microbiologische criteria voor levensmiddelen
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op 17 september 2021 een nieuwe versie van het ‘Interpretatiedocument NVWA m.b.t. Verordening (EG) nr. 2073/2005 inzake microbiologische

HACCP-registraties via de App
Digitalisering is in een sneltreinvaart steeds belangrijker geworden. Ook HACCP registraties maken een transformatie door. Van papieren mappen en archiefkasten, naar een app op de

De Nationale Kampioenschappen, schrijf je in!
De inschrijving voor een flink aantal Nederlandse Kampioenschappen voor de horeca – voorheen Lekkerste Wedstrijden – is geopend. De NK’s om het Lekkerste Broodje, de

De Walrus Leeuwarden, 4e plaats in Terras Top 100
Eindelijk weer volle terrassen! Na het versoepelen van de maatregelen in de horeca waren de meesten toe aan een drankje of hapje buiten de deur.

Voedselopslag in oude panden: hoe voorkom je een muizenplaag? 8 tips
Voedselopslag in oude panden: het gebeurt veel. Hoe voorkom je een muizenplaag? Zonde als je al het voedsel moet weggooien. 8 tips!

Partnership Euro-Toques en Houwers Groep gaat over voedselveiligheid, maar ook over lokaal en duurzaam werken
Houwers Groep en Euro-Toques Nederland zijn partners. Samen maken ze zich sterk voor voedselveilig, lokaal en duurzaam werken.

Microbiologisch onderzoek ijs: schepijs scoort goed; softijs vereist aandacht
Houwers Groep deed voorjaar 2021 microbiologisch onderzoek naar schepijs en softijs bij ijssalons. Softijs vereist aandacht!

Softijs zonder risico’s? Pas de Hygiënecode toe!
Gegarandeerd een voedselveilig softijsje aanbieden? Volg dan de richtlijnen en adviezen van de Hygiënecode op. Of schakel Houwers Groep in.

Hygiënecode voor het Slagers- en Poeliersbedrijf
De hygiënecode voor het Slagers- en Poeliersbedrijf is ondertussen alweer enkele maanden van kracht. Het assortiment van de slager en de poelier is de afgelopen

100 punten
Beoordelen wij uw bedrijf na een inspectie met 100 punten, dan vinden wij dat een eervolle vermelding waard. Sinds de zomer zijn er al velen

Een zomer vol vragen
Jan-Willem van der Velden staat deze zomer voor u klaar om al uw vragen op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid te beantwoorden. Heeft u

Euro-Toques en Houwers Groep gaan partnership aan
Houwers Groep gaat een partnership aan met Euro-Toques Nederland. Deze vereniging van restaurants, daaraan gelieerde bedrijven en onderwijsinstellingen is voorstander van gezonde, ambachtelijk bereide voeding

Brancheorganisaties komen met hitteprotocol voor markten
Er komen steeds meer tropische dagen met temperaturen boven de 30 ℃. Voor veel ambulante handelaren levert dit de nodige problemen op. De Centrale Vereniging

Inspecteurs komen onaangekondigd langs
Aan alles merken we dat we een nieuwe periode ingaan. Er mag én kan meer, waarbij de basisregels voorlopig nog blijven bestaan. We krijgen veel

Even bijpraten over insecten en bestrijding
Insecten en voedselveiligheid gaan niet samen Zeker in de warme tijd van het jaar moet je extra opletten. Een basisvoorwaarde voor schoon en voedselveilig werken

Arena scoort goed tijdens dubbele inspectie
Meer dan de aftrap en de eerste minuten krijgen ze niet mee, want voor inspecteurs Manolito Willems en Pieter Heuvelmans is het hard werken. In

En hoe scoort de supermarkt?
Het werk in de supermarkt heeft het afgelopen jaar enorm onder druk gestaan. Een groter contrast met de Horeca kon er niet zijn. Vaak was

Inwerkingtreding nieuwe versie IB02-SPEC 37 per 1 juli
Per 1 juli 2021 gaat de nieuwe versie in van het ‘Specifiek interventiebeleid toezicht op voedselveiligheid bij horeca, ambachtelijke productie, retail en instellingen’. Wat is

Zonniger tijden in zicht
Naast de mooie weersverwachting kijken we met zijn allen uit naar 5 juni. Demissionair minister De Jonge kondigde het al aan: alle seinen staan op

Accreditatie, op 9 juni weer even wereldwijde aandacht voor het belang ervan
De jaarlijkse World Accreditation Day is op 9 juni. Wereldwijd wordt het belang van accreditatie onder de aandacht van het publiek gebracht. Het thema is

NVWA publiceert handboek Voedings- en gezondheidsclaims
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een Handboek Voedings- en gezondheidsclaims gepubliceerd. Claims kunnen voorkomen op etiketten van levensmiddelen, maar ook in folders, op

Inspectie ervaringen, beloning
Onderweg komen onze inspecteurs op veel plaatsen, waaronder ook de echte ambachtslocaties zoals bakkers, slager-poelier en ijsbereiders. Hard werkende ondernemers die graag hun verhaal deelden

Meelwormen op het menu
Met de groeiende wereldbevolking blijft de vraag naar eiwitten en eiwitrijke producten stijgen. Daaraan kan niet worden voldaan door de traditionele eiwitbronnen. Door industrie en

Spinazie met vis eten: kan dat nu wel of niet?
Lange tijd werd het afgeraden om in een maaltijd spinazie met vis te combineren. Maar: kunnen we dit advies nog steeds meegeven aan de klant

Filet américain: lekker, maar riskant?
Voorkom toxoplasmose met handen wassen, producten verhitten en invriezen Als je in verwachting bent, dan weet je dat je beter geen rauw vlees kunt eten.

Hamburgers verkopen tijdens Koningsdag? Bak ze gaar
Dit jaar geen vrijmarkt met Koningsdag. Op volle terrassen moeten we ook nog even wachten. Maar waar veel horecagelegenheden wel actief mee zijn, is take

Groen resultaat behaald? Behoud ‘m met dagelijkse routine
Heeft u na een inspectie een groene beoordeling behaald? Hartstikke fijn! We zien steeds vaker foto’s terug van het moment dat ‘De Sticker’ op het

Eindelijk het terras weer open: bent u goed voorbereid?
Een kleine zucht van verlichting, met name voor de horeca. De dag na Koningsdag mogen de terrassen open. Beperkt, dus nog geen vrijdagmiddagborrel(hapje). Maar het