‘De dag van…’. Voor elke dag van het jaar is er wel een Nationale dag van een product, gevoel of feestelijkheid te vinden. Op 24 januari is het Nationale Pindakaasdag. Het belangrijkste ingrediënt van dit smeuïge smeersel is natuurlijk de pinda. Tevens een prominente aanwezige op de allergenenlijst. De dag waarop het eten van pindakaas gevierd wordt, is dus niet voor iedereen een feestelijke aangelegenheid. Voor mensen met een pinda-allergie kan het eten van pindakaas erg vervelende gevolgen hebben. Soms zelfs levensbedreigend. Voor ons reden om eens stil te staan bij de pinda.
Onze inspecteur Pieter komt met de volgende wist-je-dat:
Wist je dat:
- Pinda’s eigenlijk peulvruchten zijn, net zoals erwten en bonen?
- 100% pindakaas zonder toevoeging van zout of suiker past in de Schijf van 5?
- Ongezouten pinda’s het gehalte LDL cholesterol verlagen en daardoor beschermt tegen hartziekten?
- Nederland het enige land waarbij het smeersel ‘kaas’ in de naam draagt? Toen peanutbutter in de jaren 40 van de vorige eeuw op de markt kwam, mocht het geen boter heten. Vanwege de beschermde benaming voor roomboter. Kaas werd werd bedacht als toevoeging van het woord pinda.
- Mensen met arachibutyrofobie angstig zijn dat pindakaas aan het verhemelte blijft plakken?
- Je bij de verkoop de consument actief moet informeren over eventuele allergenen in levensmiddelen?
Download hier de allergenenlijst
Download hier de allergenenkaart met 14 allergenen
Foto: Shutterstock