Als consument of als bedrijf moet je ervan uit kunnen gaan, dat wat je koopt bij bijvoorbeeld een leverancier, een supermarkt of restaurant voedsel veilig is. Blijf wel altijd je “gezond verstand” gebruiken. Want door even niet goed op te letten kan je veilig gekochte voedsel zomaar onveilig worden.
Inkopen of levering van koelverse producten
Stel dat je in de horecagroothandel of supermarkt koelverse producten koopt, deze in een warme auto zet om vervolgens een lekker bakje koffie te gaan drinken. Of wanneer je geleverde koelverse grondstoffen na levering te lang buiten de koeling laat staan. Hierdoor kan de temperatuur van de koelverse producten ruim boven de 7°C uitkomen, waardoor (ziekmakende) bacteriën razendsnel kunnen uitgroeien.
Zet na levering koelverse producten direct in de koelkast. Drink bij het boodschappen doen eerst koffie en doe daarna pas de boodschappen, daarna snel naar huis om de producten in de koel- of vrieskast te zetten. Op deze manier houd je de koelketen gesloten en kunnen bacteriën niet versneld uitgroeien.
Veiligheidswaarschuwingen food
Ook belangrijk is om het nieuws te volgen. Bijna wekelijks lees of hoor je dat er producten worden teruggeroepen waar iets mee aan de hand is. Bijvoorbeeld “salmonella aangetroffen in chocoladeproducten”, “listeria in gehaktballen” of “stukjes plastic in eiersalade”. Gedurende het bereidingsproces bij de fabrikant is dan het een en ander misgegaan. Bedrijven zijn verplicht dit te melden bij de NVWA en er moet een recall worden uitgevoerd. Via een recall dient het bedrijf afnemers en consumenten te waarschuwen en moeten de desbetreffende producten uit de handel worden gehaald en vernietigd. Op de site van de NVWA vind je informatie over Veiligheidswaarschuwingen food. Hier kun je je ook aanmelden om deze meldingen te ontvangen via mail.
Blijf alert!
Ga ervan uit dat je veilig voedsel koopt, pas de bewaarvoorschriften toe die bij het gekochte product horen en wees ondertussen op je hoede!