Voedselveiligheid in de zorg: draag het uit!

In de zorg is goed eten belangrijk. Goed, gezond en duurzaam, maar ook véilig eten. Voor patiënten, cliënten en bewoners. Ook voor het personeel is het extra fijn als men kan zeggen dat dat goede eten ook voedselveilig en hygiënisch wordt bereid en bewaard.

Wanneer een chef-kok of het hoofd Voeding hulp of inspiratie nodig heeft bij het ontwikkelen van maaltijdconcepten en recepten op maat, dan kan hij/zij de hulp inroepen van een adviesbureau. Software helpt bij het ontwikkelen van een uitgekiende samenstelling van een menu. Met weinig verspilling, een efficiënt productieproces en inzicht in de kosten.

‘De conceptuele fase is hét moment om de factor voedselveiligheid erbij te betrekken’

In dit stadium is het heel goed om de voedselveiligheid voor ogen te houden. Je bent immers nú bezig met ingrediënten, bereidingsprocessen en de factor tijd. Deze aspecten hebben invloed op de voedselveiligheid. De conceptuele fase is het ideale moment om de beheersing van voedselveiligheid te organiseren. En zo in te bedden in de organisatie van de zorginstelling. Onze inspecteurs helpen hier graag bij. Zij kunnen alles vertellen over allergenen, bereiden, bewaren, verhitten en terugkoelen.

Voedselveiligheid doet niet onder voor vers en gezond

De leveranciers voor horecagrootverbruik, catering en cure&care-specialisten bieden legio mogelijkheden en gerichte service. Inkoopspecialisten werken gelukkig steeds meer samen met de voedingsdiensten en horecamanagers, om patiënten en bewoners verantwoorde voeding te bieden.

Wat we merken is dat zorginstanties die successen boeken met goed, op de cliënt toegespitst voedsel, het nooit hebben over voedselveiligheid. Wel lezen we termen als ‘vers’, ‘duurzaam’, ‘gezond’ en ‘voedingswaarden’ veelvuldig terug. Waarom? Omdat we ervan mogen uitgaan dat de voedselveiligheid altijd op orde is. Terwijl er grote uitdagingen zijn bij het bewaren van deels bereide componenten, het gebruik van verse ingrediënten en koeling. Wilt u als instantie aantoonbaar maken dat u het hele proces rondom voedselveiligheid beheerst? Daar kan Houwers Groep bij helpen. Want een goede voedselveiligheid is iets wat je met trots mag uitdragen.