E. coli of listeria: welke is nu de poepbacterie?

Onlangs kwam NVWA met een recallbericht voor vegan balletjes, vanwege de aanwezigheid van de listeriabacterie. Op een forum zagen we het bericht gedeeld worden onder consumenten. Daarbij vroegen ze zich af: wat doet een poepbacterie in een plantaardig product? Onze inspecteurs merkten de verwarring met de E. colibacterie op. Die in de volksmond ook wel de poepbacterie wordt genoemd. Wat is het verschil tussen E. coli en listeria?

E. coli is een bacterie die van nature voorkomt in de darmen van dieren en mensen. In de volksmond wordt E. coli ook wel de poepbacterie genoemd. Deze typen kunnen voorkomen op rauw vlees, rauwe groente en rauwe melkproducten.

Listeria’s zijn bacteriën die overal in de natuur voorkomen. Listeria komt het meest voor in levensmiddelen van dierlijke oorsprong. Gerookte vis, zachte rauwmelkse schimmelkazen en gekookte, gesneden vleeswaren worden het meest in verband gebracht met listeria.

De verschillen

Overleven

  1. E. coli overleeft maanden in de bodem en weken in water. E. coli vermenigvuldigt zich tussen de 10 en 40°C en gaat dood bij 65°C.
  2. Listeria vermenigvuldigt zich goed in een vochtige omgeving, maar overleeft ook droge omstandigheden en in de diepvries. In tegenstelling tot andere bacteriën kan listeria groeien in een koud en vochtig klimaat zoals de koelkast. De temperatuur is wel van invloed op de groeisnelheid. Bij 4 °C groeit listeria minder hard dan bij 7 °C. Listeria gaat dood bij temperaturen boven de 75 °C.

Besmetting

E. coli: besmetting door het eten van besmet voedsel, maar ook door besmetting van mens op mens. De bacterie zit in de ontlasting van iemand die de bacterie bij zich draagt. Iemand die een infectie met E. coli heeft, kan anderen besmetten via de handen. Na bezoek aan het toilet kan de bacterie op bijvoorbeeld de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklink zitten.

Listeria: besmetting door het eten van besmet voedsel.

Ziek raken

E-Coli – De tijd tussen het besmet raken en ziek worden is 1 tot 7 dagen. Meestal 3-4 dagen.

Listeria – De tijd tussen het besmet raken en ziek worden is 1 tot 90 dagen

Symptomen

E. coli – De symptomen bij een besmetting met E. coli zijn diarree (soms met bloed), buikkrampen en buikpijn, misselijkheid en braken.

Listeria – Bij mensen met een sterk verminderde weerstand kan listeria ernstige ziekten veroorzaken zoals bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking, ontsteking van de binnenwand van het hart, maagdarminfecties en infecties van huid en ogen. Bij zwangeren kan een infectie leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.

Zo voorkom je de aanwezigheid van E. coli

  1. Verhit rauw vlees goed
  2. Was je handen na contact met dieren
  3. Was je handen voor contact met rauw vlees, groenten of fruit

Zo voorkom je de aanwezigheid van Listeria

  1. Zet gekoelde producten zoals vleeswaren, zachte kazen, paté en kant-en-klaarmaaltijden na aankoop of gebruik, bijvoorbeeld tijdens de lunch, zo snel mogelijk in de koelkast. Stelt de koelkast in op 4°C.
  2. Eet bederfelijk eten altijd vóór de houdbaarheidsdatum op.