Plantaardig eten? WHO adviseert goed te kijken naar nutritionele waarde

Het aanbod vlees- en zuivelvervangers wordt steeds groter. Daarmee maken producenten het consumenten gemakkelijk om voor een alternatief te kiezen. Waar vaak de gedachte speelt dat plant-based producten beter zijn voor het milieu, adviseert de WHO ook te kijken naar de gezondheid van de consument.

Ultra-processed foods

In het rapport meldt WHO namelijk dat sommige vlees- en zuivelvervangers niet zonder meer beter zijn voor de gezondheid van mensen. Er kan sprake zijn van ultra-processed foods zonder de juiste micro-nutriënten of onevenwichtig samengestelde voeding. Een switch van vlees naar plantaardig zou met kleine stapjes moeten, waarbij steeds goed het vervangende plantaardige alternatief beoordeeld wordt op mate van processing. Bijvoorbeeld het gebruik van volkoren granen, heel fruit in plaats van fruitsappen, plantaardige olie rijk aan enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetzuren, ongezoete dranken.

Het magazine Voedingsindustrie publiceert in de jongste editie over dit rapport waarin aanbevelingen voor beleidsmakers. Lees hier het artikel op Voedingsindustrie:

‘WHO waarschuwt: plant-based vaak ongezond’

Foto: de vega(n) opties in een Berlijnse supermarkt. © Creative Commons zero