Goed voorbereid van start: allergeneninformatie

Allergeneninformatie

Al sinds 2014 is er allergenenwetgeving. Maar de laatste jaren wordt er door de NVWA strikt op gecontroleerd of bedrijven dat ook daadwerkelijk op orde hebben. Een onlangs door de NVWA bezochte ijssalon kreeg een opmerking over de onvolledige productinformatie op etiketten van ijsbakken die worden geleverd aan het derde kanaal, het ontbreken van een allergenensigning bij de counter en de afwezigheid van een allergenenoverzicht. Wees voorbereid op een bezoek en check de volgende 4 punten.

Wat moet u op orde hebben?

  1. Breng een melding aan bij de ijsvitrine in het zicht van de consument in de vorm van “Heeft u vragen over allergenen, vraag het een medewerker”.
  2. Breng van uw assortiment de allergenen in kaart op een allergenenoverzicht. Op de website van Houwers Groep vindt u een voorbeeld van een allergenenkaart.
  3. Maak gebruik van etiketten voor ijsbakken die geleverd worden aan het 3e kanaal met de juiste productinformatie zoals beschreven in het handboek etikettering van de NVWA.
  4. Instrueer uw medewerkers waar de allergeneninfo te vinden is en dat bij twijfel altijd de leidinggevende geraadpleegd dient te worden.