We mogen weer! Inspecteurs kijken uit naar Bakkersvak & IJsvak

Nog anderhalve maand en dan is het zover. We mogen weer naar een vakbeurs! Bakkersvak vindt plaats op 6, 7 en 8 maart in de Evenementenhal Gorinchem. Gelijktijdig is ook IJsVak, het branche-event voor de ambachtelijke ijssector. We hebben er enorm zin in. Breng ons een bezoek op stand E138. Voor deskundig advies en een kennismaking met onze inspecteurs.

IJsvak-wedstrijden

Niet alleen aan de stand, ook op het wedstrijdpodium en achter de coulissen van de IJsvak-wedstrijden vind je onze specialisten. Marius Rutting en Pieter Heuvelmans kijken hier toe op een hygiënisch en voedselveilig verloop van de wedstrijd om het lekkerste ijsje van Nederland (De Gouden IJsspatel) en het beste ijsdessert van het land (De Gouden IJscreatie).

“We zijn het hele traject bij deze wedstrijden betrokken”, vertelt Marius. “Van de voorronde in februari tot de bekendmaking van de IJssalon van het Jaar. Daartussenin vinden deze vakwedstrijden plaats. Live, op het podium. Voedselveiligheid en kwaliteit zijn zeer belangrijke onderdelen, die meewegen in de beoordeling.”

Hier gaan de inspecteurs op letten

Onderdelen waar de twee inspecteurs tijdens hun jury duty op letten, zijn:

  • de temperatuur van het ijs
  • de algemene hygiëne
  • maatregelen tegen kruisbesmetting
  • de hygiënische werkwijze

“We zijn hier heel scherp op, ja”, knikt Marius. “Niet alleen kijken we toe; deelnemers kunnen ook vragen van ons verwachten.” De inspecteurs zijn bij elk proces nauw betrokken. Vanaf de in ontvangst name van het ijs van de deelnemers, tot aan het ijsbereiden in de finale. Daarnaast controleren de juryleden de opslagvoorzieningen nauwlettend, zelfs tijdens het proeven. “Door elk onderdeel van het proces te bewaken, zorgen we ervoor dat de condities van elk wedstrijdijsje hetzelfde zijn en ieder ijsje onder gelijke omstandigheden gekeurd kan worden door de vakjury.”

In 2020 won Nienke Schaap, destijds werkzaam bij Soetenso in Leiden, de Voedselveiligheid Bokaal.

Voedselveiligheid Bokaal 2022

De inspecteurs van Houwers Groep hebben een speciale verrassing voor de deelnemer die volgens hen het meest keurig, hygiënisch en voedselveilig werkt tijdens de wedstrijden. “Heb je het qua HACCP perfect in de vingers, dan belonen we je met de Voedselveiligheid Bokaal 2022”, vertelt Pieter enthousiast. “Deze prijs hebben we in 2020 in het leven geroepen omdat we niet vaak genoeg kunnen benadrukken hoe belangrijk een hygiënische en voedselveilige werkwijze is. Als winnaar mag je enorm trots zijn op het feit dat jouw werkwijze de juiste is voor een goed en veilig ijsje!”

Lees ook deze column van de vorige winnaar van de Voedselveiligheid Bokaal, patissier Nienke Schaap (pagina 19).