Reiniging: het startpunt van ieder productieproces

Bijna dagelijks moet een voedingsmiddelenbedrijf het ingrijpende besluit nemen om, na overleg met de NVWA, een product uit de markt terug te roepen. Waarom gaat het toch zo vaak mis, vragen onderzoekers van Wageningen University & Research zich af in een publicatie in Vakblad Voedingsindustrie (november 2021).

Universele factoren

In het antwoord gaan zij terug naar de basis. Het juist uitvoeren van het reinigings- en desinfectieprocedures. Om microbiële besmetting en kruisbesmetting van allergenen te voorkomen, moeten apparatuur, gereedschap, oppervlakken en werkomgeving goed en op de juiste wijze schoongemaakt worden. De cyclus tijd, temperatuur, chemische werking en mechanische kracht zijn de universele factoren die in juiste procedures beschreven moeten worden.

Voorkom biofilms

Een gevaar zijn biofilms, gevormd door bacteriemateriaal. Biofilms moet je op de juiste manier verwijderen. Vorming ervan moet je voorkomen.

De onderzoekers concluderen: efficiënte en goede reiniging en desinfectie zijn cruciale pijlers voor een succesvol en langdurig bestaan van een levensmiddelenbedrijf. Het draagt bij aan het voorkomen van recalls. En: het is goed als álle lagen van het bedrijf daarvan doordrongen zijn.

Lees het artikel op de website van vakblad Voedingsindustrie