Eerste ervaringen met de Hygiënecode voor de AGF Detailhandel

Sinds 1 februari is de vernieuwde hygiënecode voor de AGF Detailhandel van toepassing. Wij schreven eerder al over deze hygiënecode voor agf-specialisten. In februari voerden we de eerste inspecties uit op basis van deze code. We vroegen onze inspecteur Silvio Roest naar zijn ervaringen.

Beide zaken zijn al jaren afnemer van dezelfde groothandel-leverancier en hebben daarmee een goede band. Beide ondernemers hadden de nieuwe hygiënecode al gedownload en doorgenomen. Ze hadden al maatregelen getroffen en waren blij dat er iemand kwam meekijken.

Kijk goed naar je processen

Eén van de zaken is een nieuwe winkel en productieruimte. Deze ziet er keurig uit. De reiniging en desinfectie zijn prima geregeld. Prachtige apparatuur, waarmee veel mogelijk is: een wasstraat, machines voor panklaar en rauwkostmixen, salades voor de horeca. Ook al heb je een zeer goed ingericht bedrijf, kijk wel goed na of je de processen zoals verhitten, koelen, bewaren uitvoert zoals beschreven in de code. Hanteer je processen anders dan in de code beschreven, dan moet je dat proces laten beoordelen door een adviesbureau. Dat kan duur uitpakken. Je kunt ook de bewaartermijn verkorten, zodat aan de code wordt voldaan. Ook bij het voorraadbeheer van maaltijden voor winkelverkoop kunnen te lange bewaartermijnen insluipen. De code geeft overzichten voor alle bewaartermijnen.

Actieve toepassing van de hygiënecode

Bij de andere zaak zijn de controlelijsten in gebruik die beschikbaar zijn op de website van ADN, de vereniging waarvan men lid is. Er zijn enkele nuttige adviezen gegeven over hygiënemaatregelen, bewaarduur en de inrichting van de ruimtes. Onlangs was een controleur van de NVWA hier op bezoek. Deze waardeerde het dat de ondernemer de hygiënecode actief wil toepassen. Er werd vooral gelet op de volgende vijf speerpunten die  zeker in orde moeten zijn:

  1. De hygiënecode moet beschikbaar zijn voor de medewerkers
  2. Is er een gekalibreerde thermometer aanwezig?
  3. Bij kritische processen moeten de kritische punten aantoonbaar beheerst zijn
  4. Informatie over allergenen in de producten moet aanwezig en up to date zijn
  5. Met bijvoorbeeld een bordje bij de toonbank moeten de klanten erop gewezen worden dat allergeneninformatie beschikbaar is

Dit zijn volgens onze inspecteur ook punten waar hij op let en over kan adviseren. Ze maken onderdeel uit van het geheel aan basisvoorwaarden en processen die worden gecontroleerd tijdens zijn inspectie.

Samen met de kundige agf ondernemers zorgen wij voor een aantoonbare beheersing van voedselveiligheid! Voor ondernemers en medewerkers is de e-learning module beschikbaar, waarin de nieuwe hygiënecode behandeld wordt. Wie slaagt ontvangt een certificaat.