Drie vragen over kruisbesmetting

Wat is kruisbesmetting?

Bij kruisbesmetting komen ziekmakers van het ene product op een ander product. In rauwe producten zitten meer ziekmakers dan in gekookte producten. Vooral op rauw vlees, waaronder rauwe kip, en rauwe vis kunnen ziekmakers zitten. Van besmet eten of drinken kunnen mensen ziek worden.

Hoe ontstaat kruisbesmetting?

Kruisbesmetting ontstaat als niet hygiënisch gewerkt wordt. Voorbeelden:

  • Als je met een vork eerst rauw vlees aanraakt, en daarna met dezelfde vork bereide groente aanraakt.
  • Als je met een spatel in een pan met rauwe kip roert, en daarna met dezelfde spatel ook in de bereide kip roert.
  • Als druipvocht van rauw vlees, rauwe kip of rauwe vis op ander eten terecht komt.
  • Als je je handen afveegt aan een vuile doek, en daarna eten aanraakt.

Hoe voorkom je kruisbesmetting?

  • Was goed je handen. Zeker na het werken met rauw vlees, rauwe kip, rauwe vis of rauwe groente. Droog je handen af aan een schone handdoek of een papieren wegwerphanddoek.
  • Hou rauwe en bereide producten goed gescheiden. Dek producten goed af.
  • Zorg dat druipvocht van rauw vlees, rauwe kip of rauwe vis niet op andere producten terecht kan komen. Let hier vooral ook op bij het ontdooien van vlees, kip of vis.
  • Gebruik schone materialen zoals snijplanken, spatels en doeken.
  • Was materialen zoals spatels en materialen tussendoor goed af als je ze weer opnieuw wil gebruiken.

Tip: Het gebruik van gekleurde snijplanken kan helpen te voorkomen dat je op een snijplank eerst rauw vlees en daarna per ongeluk komkommer snijdt. Voor het snijden van rauw vlees en komkommer kan je ook dezelfde snijplank gebruiken, maar dan moet je de snijplank tussendoor wel eerst goed afwassen.

Bron: nieuwsbrief Voedingscentrum