Nieuws
VOEDSELVEILIGHEID OP DE VRIJMARKT
Voor het maken en verkopen van eten en drinken dat wordt aangeboden tijdens evenementen als Koningsdag, gelden strenge regels. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat
DOLORES KOMT NAAR U TOE DEZE ZOMER!
Op 16 april was onze mascotte Dolores te bewonderen bij IJssalon Mariola te Almere. Zij hebben onlangs één van onze inspecteurs over de vloer gehad
MOOIE START MET HYGIËNEKEUR
April is alweer voorbij en we zijn al helemaal gewend aan alle veranderingen van de afgelopen tijd. Zo voelen we ons al helemaal thuis in
DE RISICO’S VAN ONBEHANDELD FRUIT
Vorig jaar is Europa geconfronteerd met een verhoogd aantal hepatitis A-patiënten. Het betrof diverse uitbraken en patiëntenclusters, waarvan één gestart is in Italië en geassocieerd
HET FESTIVALSEIZOEN IS BEGONNEN!
In de maand april start jaarlijks het festivalseizoen. Voor de echte festivalgangers betekent dit de start van een periode van zon, feesten, dansen en kamperen.
TROTS OP DE NIEUWE START
April is alweer voorbij en we zijn al helemaal gewend aan alle veranderingen van de afgelopen tijd. Zo voelen we ons al helemaal thuis in
25 JAAR HOUWERS GROEP
30 maart 1989 – 30 maart 2014 25 jaar Houwers Groep, waar blijft de tijd. Begonnen als Houwers & Holtackers en natuurlijk bijna 25 jaar
UPDATE: OPENBAARMAKING INSPECTIEGEGEVENS NVWA
Zoals u eerder al in onze nieuwsbrief van februari hebt kunnen lezen kunnen consumenten binnenkort zien hoe veilig u met voedsel werkt. De Nederlandse Voedsel-
MIDDAGSYMPOSIUM MAANDAG 16 JUNI 2014 TE WAGENINGEN
“ Zelfcontrolesysteem, wat is de stand van zaken?” Middagsymposium maandag 16 juni 2014 te Wageningen De middag wordt georganiseerd door de Houwers Groep. Centraal staat
DE HERZIENE HYGIËNECODE IS EEN FEIT!!!
De Hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en Defensie is ontwikkeld om de veiligheid van maaltijden te waarborgen. Deze Hygiënecode is helemaal gebaseerd op het
AFVINKLIJST OF MANAGEMENTTOOL
Geliefd en gehaat is hij, de schoonmaaklijst, dagelijks hetzelfde ritueel van afvinken en weer opbergen. Toch kan deze schijnbaar zinloze lijst u meer inzicht verschaffen.
HYGIËNECODE WOONVORMEN
Voor kleinschalig wonen in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg bestaat de Hygiënecode voor de voedingsverzorging in woonvormen. Deze Hygiënecode is gebaseerd op goede hygiënische
PRODUCTVREEMDE DELEN
De recente gebeurtenissen met stukjes plastic en ijzerdraad in producten wijzen er opnieuw op dat dit een belangrijk maar vaak over het hoofd gezien risico
ALLERGENEN EG VERORDENING 1169/2011
In het kader van de EG Verordening 1169/2011 Voedselinformatie aan consumenten geldt binnenkort dat allergenenvermelding ook van toepassing is op onverpakte producten die binnen de
NVWA START PILOT OPENBAAR MAKEN INSPECTIEGEGEVENS
In de loop van 2014 maakt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de inspectieresultaten van lunchrooms bekend via haar website. Hierdoor krijgen consumenten inzicht of
IJSBEREIDERS HEBBEN HUN EIGEN OLYMPISCHE WINTERSPELEN!
Niet Sotsji maar Wageningen en Haaften vormden het decor voor de traditionele start van het ijsseizoen. Waar de schaatsers goud aan elkaar rijgen in Sotsji
IJS VAK-BEURS 2014
Op maandag 3 februari was de IJsVak-Beurs te Haaften. De Houwers Groep was hier uiteraard aanwezig en wij hebben ontzettend genoten van het enthousiasme en
HOUDSBAARHEIDSDATUM
Een houdbaarheidsdatum kan volgens de Warenwet op twee manieren worden aangegeven: ‘Ten minste houdbaar tot’ (THT) geeft de datum aan tot en met wanneer de
HYGIËNE EN VOEDSELINFECTIES
Voedselveiligheid OOK binnen het Kleinschalig Wonen van belang!!! Microbiologische verontreinigingen van voedsel is een veel voorkomende oorzaak waarom mensen ziek worden van het eten. Dit
UPDATE HYGIËNECODE VOOR DE VOEDINGSVERZORGING IN ZORGINSTELLINGEN EN DEFENSIE
De herziene Hygiënecode voor de Voedingsverzorging in zorginstellingen en Defensie en de hygiënecode voor de woonvormen liggen beide ter ondertekening bij de minister van VWS
DE HOUWERS GROEP IS VERHUISD
Vanaf 2 januari is de Houwers Groep werkzaam vanuit een nieuw pand. De verhuizing aan het eind van het jaar 2013 is zeer voorspoedig gegaan.
DE HOUWERS GROEP OP HORECAVA 2014
Van 13 t/m 16 januari jl. was de Houwers Groep te zien op de Horecava. Hier hebben wij de kans gekregen om onze nieuwe naam,
VERBETEREN OF VERBETEREN
Geen tijd, vergeten, is dat niet gebeurd dan??? Onze inspecteurs stellen nog te vaak vast dat verbeteracties niet worden ingevoerd op het intranet. De opvolging
VEEL RECALLS ROND DE KERSTTIJD
Het zijn soms maar kleine berichten in de krant of op het nieuws, maar de afgelopen maand zijn er toch veel meldingen geweest van producten
BROOD MET ASBEST!
Zo werd er op radio en TV direct een beeld geschetst dat er sprake was van een ernstig volksgezondheidsgevaar. Volgens de berichten waren er bij
HACCP CONTROLES OP WOONVORMEN
De afgelopen maanden zijn weer vele woonvormen bezocht door onze inspecteurs. Binnen woonvormen is het voor onze klant soms onduidelijk over wat nou wel of
HOUWERS HOLTACKERS GAAT STIJLVOL 2014 IN
Een nieuw logo en een nieuw pand! Ons bedrijf is gegroeid, in alle opzichten. Er dreigde een kloof te ontstaan tussen wat we uitstralen en
HET ZWARTE PIETEN IS BEGONNEN
In een winkel wordt een maatregel genomen door de NVWA op het niet voldoende schoon houden van het zuivelmeubel. Er is een boete rapport opgemaakt
MAATREGELEN OM ESBL EN MRSA IN VOEDSEL TERUG TE DRINGEN
Bureau Risicobeoordeling & Onderzoeksprogrammering (BuRO) van de Nederlandse voedsel en warenautoriteit (NVWA) heeft een plan hoe de aanwezigheid van de bacteriën ESBL’s en MRSA op
VEILIG DE FEESTDAGEN DOOR
December staat weer voor de deur en al lijkt het kerstdiner nog ver weg toch kunt u nu al met de voorbereidingen beginnen. Naast bepalen
HOUWERS HOLTACKERS GAAT VERHUIZEN…
Vanwege uitbreiding van ons team, gaat Houwers Holtackers op 30 december 2013 verhuizen naar een nieuw bedrijfspand in Geldermalsen. Huidig bezoekadres: Bosmanskamp 63 4191 MT
GEWIJZIGD TELEFOONNUMMER NVWA
Voor meldingen, klachten en vragen aan de NVWA is het telefoonnummer gewijzigd. Met ingang van 1 november 2013 gebruikt het Klantcontactcentrum van de Nederlandse Voedsel-
HANDIG: DE BEWAARWIJZER VAN HET VOEDINGSCENTRUM
Met de Bewaarwijzer van het Voedingscentrum kunt u per product bekijken hoe lang u iets kunt bewaren. Zolang de verpakking dicht is, geldt de houdbaarheidsdatum.
WAAR KOMT MIJN PRODUCT VANDAAN?
Met de nieuwe Europese wetgeving m.b.t. voedingsinformatie aan de consument die in 2011 is aangenomen en die per november 2014 gehandhaafd gaat worden, is de
LOKALE PRODUCTEN EN IJS
Lekker genieten met lokale producten, lekker toch? Het gaat om het bereiden of verhandelen van producten die van oudsher veel in de regio voorkomen. Hierbij
ZALM EN TONIJN VOOR SUSHI
Menig restaurant doet mee aan de trend om sushi op de kaart te zetten. Op rustige momenten wordt de sushi gemaakt van rauwe zalm en
DUURZAAMHEID EN VOEDING, WAT BETEKENT DAT NOU?
Dat is een vraag die de inspecteurs van Houwers Holtackers zichzelf ook geregeld afvragen… Reden voor inspecteurs Harm Hoesen en Silvio Roest om de masterclass
NEVO-ONLINE GEACTUALISEERD
Het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) online is door het RIVM geactualiseerd en is vanaf nu beschikbaar via Rivm.nl/nevo. NEVO-online 2013 bevat gegevens over de voedingskundige samenstelling
NASLEEP VAN VAKANTIES
Alle medewerkers weer terug van vakantie, eindelijk weer aan het werk. Tijdens de pauzes worden vakantie verhalen uitgewisseld. Verre reizen buiten Europa zijn bij de
INFRAROOD THERMOMETERS
Regelmatig horen we tijdens inspecties “handig zo’n thermometer” als het infrarood op onze thermometer gebruikt wordt. Een paar dingen zijn van belang bij het gebruik
EVENEMENTEN EN TIJDELIJKE VERKOOPPUNTEN
Een ijscokar als extra verkooppunt, een bar buiten bij een straatfeest, een verkoopvitrine bij een braderie, het is sneller geregeld dan een vast verkooppunt, ondanks
STAND VAN ZAKEN HERZIENING HYGIËNECODE VOEDINGSVERZORGING ZORGINSTELLINGEN EN DEFENSIE
Stand van zaken: hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en Defensie Navraag bij het Voedingscentrum leert dat een groot gedeelte van de herziening inmiddels door
ZEMBLA BERICHT POEPBACTERIËN IN VLEES
Het TV programma Zembla kwam met schokkend nieuws over toestanden in slachterijen. Oud personeelsleden en anonieme klokkenluiders suggereerde dat heel wat slachtdieren werden bezoedeld door
VAKANTIEKRACHTEN EN KENNIS
In de vakantietijd wat extra handjes om de zomer door te komen, als het vaste personeel van hun welverdiende vakantie wil genieten, is een bekend
WEET WAAR JE PRODUCT GEMAAKT IS
Door het paardenvlees schandaal is weer eens bevestigd dat het coderen en etiketteren van producten een essentieel onderdeel is bij het beheersen van de voedselveiligheid.
TREND IN ZORG, KLEINSCHALIG WONEN
De laatste jaren zien we een trend in de zorg: meer en meer huizen schakelen om naar kleinschalig wonen en gaan gebruik maken van de
RETAIL, OPGELET: ONGEDIERTE BESTRIJDER HEEFT NIEUWE WETGEVING!
De Wet Gewasbeschermingsmiddelen en Biocide is van kracht geworden en die heeft gevolgen voor de manier waarop een ongediertebestrijder zijn werk moet doen. Als er
HET GEBRUIK VAN EIERTRAYS
Eieren komen nu eenmaal uit het achterwerk van de kip. De eiertray is dan ook het eerste wat in contact komt met het rauwe ei,
VEILIGHEIDSCAMPAGNE VOOR HORECA
Het aantal bedrijfsongevallen in de horeca begint dramatische vormen aan te nemen. Jaarlijks lopen maar liefst 12.000 horecamedewerkers letsel op. Hoogste tijd dus voor een
CATERING EN ALLERGENENINFORMATIE, WAT MOET EN HOE MOET DAT DAN?
Een aantal keren werd er in onze nieuwsbrief aandacht besteed aan allergenen informatie, vanaf 13 december 2014 wordt de nieuwe verordening van kracht en we