Nieuws
CERTIFICERING EN 2073 RICHTLIJN
Door de EG Verordening 2073/2005 m.b.t. de microbiologische criteria voor levensmiddelen is vernieuwde belangstelling voor inkoop gekomen. Vraag: ‘Waaruit blijkt dat uw ingekochte grondstoffen of
KLANTTEVREDENHEIDSONDERZOEK
Per 1 september zijn twee afstudeerders, Marco Harijgens en Lisan van Zante bij Houwers Holtackers actief. Zij volgen de opleiding Commerciele Economie aan de Avans
LEVENSMIDDELEN CONTROLE SCHIET TEKORT
Met deze kop opende in augustus een aantal regionale GPD dagbladen, dit naar aanleiding van een onderzoek van de consumentenbond bij onder andere supermarkten. ‘Verlepte
RATTENVLEES
Het ministerie van Sociale Zaken van India heeft onlangs besloten een promotiecampagne te starten voor de consumptie van rattenvlees. Volgens het ministerie is dat een
BOERENMELK IN IJS!
Terug naar de natuur: de volle smaak van verse koemelk rechtstreeks van de boer verwerken in je ijs of andere zelfgemaakte producten. Het is een
MELDWIJZER CALAMITEITEN
Schandalen zijn van alle tijd, zoals recentelijk met de besmette mozzarella kaas in Italie, waar opzet in het spel is! Maar dikwijls ontstaan besmettingen onverwacht
NIEUWE INSPECTIEMETHODIEK HH BEVALT!
Wat stelt u toch veel vragen! Van deze inspectie leer ik nog eens wat! Het zijn zomaar wat opmerkingen die de inspecteurs van Houwers Holtackers
ZWAARTEPUNT TOEZICHT VWA VERSCHUIFT
Levensmiddelenbedrijven die risico’s voor de voedselveiligheid aantoonbaar weten te beheersen krijgen van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) minder controles. Bedrijven die de risico’s niet
AD TEST HOUDBAARHEID: HOE VERS IS VERS?
Bijna de helft van de bezochte supermarkten in de AD test van 16 mei 2008 blijkt het niet zo nauw te nemen met de temperatuurbeheersing
NANO’S IN VOEDSEL EEN RISICO?
De opmars van nanotechnologie heeft ook zijn intrede in de voedingsmiddelenindustrie gedaan. De technologie van zeer kleine deeltjes (1 nanometer = 1 miljoenste millimeter) wordt
ROOKVERBOD HORECA PER 1 JULI
De horeca is nog niet klaar voor het rookverbod dat per 1 juli 2008 van kracht wordt. Dat zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Twaalf van
HARM HOESEN IN DE VAKJURY IJSVAK 2008
Tijdens de IJSVAK 2008 op 4 maart j.l. was Harm Hoesen van ons bedrijf lid van de vakjury. Harm heeft als horecaspecialist en inspecteur hygiënecodes
RISK PLAZA VOOR BAKKERIJSECTOR IN DE LUCHT
Het Productschap Akkerbouw heeft met de ontwikkeling van Risk Plaza en het daaraan gekoppelde Riks Plaza audit+syteem een opmerkelijke innovatie gerealiseerd voor de bakkerijketen. De
VWA: BETAALDE HERINSPECTIE IS EEN FEIT!
Vanaf 1 april 2008 worden levensmiddelenbedrijven bij een herinspectie of herbemonstering van de VWA geconfronteerd met een verplichte betaling. Dit is een nieuw fenomeen, voorheen
EERSTE ERVARING MET HANDHAVINGSBELEID VWA
‘Niet het kruisje op een aftekenlijst is het bewijs dat er goed wordt gewerkt, maar de kennis van het personeel ter plaatse. Is een medewerker
EG 2073 RICHTLIJN WAT EN HOE?
De EG richtlijn 2073/2005, ook wel de Europese Verordening Microbiologische Criteria voor levensmiddelen genoemd, is van toepassing voor alle levensmiddelenbedrijven. Deze geldt al vanaf 1
VAN 2007 NAAR 2008
Op de valreep van 2007 kijken wij even terug op dit jaar en vooruit op het jaar dat gaat komen. Voor onze klanten was 2007
HET WAAROM, DAAROM BOEKJE
Nederland kent enkele tientallen branche-gerichte hygiënecodes. Bij de ontwikkeling van de nieuwe versies van deze codes heeft de overheid bepaald dat bedrijven meer aandacht moeten
TEVEEL VETTE VIS ONGEZOND
Meer dan drie keer per week vette vis eten, zoals haring of zalm, is riskant. Een mens krijgt dan te veel dioxine-achtige stoffen binnen. Dat
NIEUW HANDHAVINGSBELEID DOOR VWA VANAF 2008
De overheid heeft bepaald om de regeldruk voor het bedrijfsleven te beperken of anders in te vullen. Dat geldt ook voor de handhaving van de
NIEUWE HYGIËNECODE HORECA PER NOVEMBER 2007
Per 1 december 2007 is de nieuwe hygiënecode voor de horeca van kracht. Met de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) is een overgangstermijn afgesproken van
WELKOM WIL
Vanaf oktober 2007 heeft een nieuwe medewerker het Houwers Holtackers team versterkt. Houwers Holtackers heeft de ambitie om de komende jaren sterk te groeien. De
DE VWA GAAT “HANDHAVEN MET VERSTAND EN GEVOEL”
Wat wil dat nou zeggen voor de ondernemer? In de handhaving nog meer risicogericht te werk gaan. Dit betekent vooral dat de prioriteiten liggen waar
REGISTRATIEPLICHT: VERGEET U NIET TE REGISTREREN!
Alle levensmiddelenbedrijven, inclusief leveranciers van grondstoffen en ingrediënten, moeten zich per 1 januari 2006 laten registreren bij de VWA. In het najaar van 2005 publiceert
EXTRA EISEN VOOR ERKENDE BEDRIJVEN
Er zijn extra hygiënevoorschriften specifiek bedoeld voor verwerkte en onverwerkte producten van dierlijke oorsprong. Denk aan vlees(producten), vis, zuivel en eieren. Voor deze bedrijven is
KWALITEIT VAN FRITUURVET
De kwaliteit van frituurvet is een belangrijk item in de horeca en catering. Houwers Holtackers kijkt hier bij alle keuringen naar. Uit het oogpunt van
ALLERGENEN VERPLICHT OP ETIKET
Uiterlijk 25 november 2005 moeten allergenen op het etiket vermeld staan. Allergenen vormen namelijk een bijna even grote bedreiging voor de volksgezondheid als besmettingen met
HYGIËNECODE VOOR DE HORECA
De derde versie van de hygiënecode voor de horeca is uit, deze code is op 20 april 2004 goedgekeurd door de minister van VWS. Per
GFSI MAAKT VOEDSELVEILIGHEIDSSTAANDAARDEN BEKEND
Binnenkort zal GFSI bekend maken welke voedselveiligheidsstandaarden voldoen aan de criteria die zij hebben vastgesteld. Sinds de wettelijke verplichting ten aanzien van HACCP zijn meerdere