Nieuws
GESLAAGD SYMPOSIUM HOUWERS GROEP IN THE GREEN HOUSE
Begin juni organiseerde Houwers Groep een symposium met als onderwerp “circulaire economie” in The Green House. Het was een vervolg op een eerder symposium vorig
DUURZAME RESTAURANT SERVEREN MASSAAL NIET DUURZAME VIS
‘Restaurants die claimen een verantwoorde menukaart te hebben, slaan de plank mis bij vis’, zo meldt De Good Fish Foundation. Uit onderzoek bij 500 restaurants
VOEDSELVEILIGHEID IN NEDERLAND GOED MAAR GELEGENHEID VOEDSELFRAUDE GROEIT
Voedsel in Nederland is in het algemeen veilig. Dit is mede te danken aan het stelsel van wetgeving, naleving door bedrijven en het toezicht door
FEITEN EN FABELS – DEEL UW KENNIS VAN DE AMBACHTELIJKE BAKKERIJ
Gluten zijn granen, van koolhydraten word je dik en hoe donkerder het brood, hoe gezonder het is. Er zijn heel wat fabels over brood en
ELKAAR HELPEN
De tijd van ‘een trend of een bevlieging’ is echt voorbij, iedereen doet en moet mee om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk
EVEN VOORSTELLEN, PIETER HEUVELMANS
Een nieuw gezicht bij Houwers Groep! Ik ben Pieter Heuvelmans, sinds januari actief als Inspecteur Voedselveiligheid. Nieuw binnen de horeca- en bakkerijbranche? Niet helemaal… Ik
VERPAKKINGSMATERIALEN
Verpakkingen beschermen producten en kunnen zo de houdbaarheid van het voedsel verlengen. Op deze manier kunnen producten langer veilig bewaard blijven en kan het voedselverspilling
NVWA LEGDE IN 2017 30% MEER BESTUURLIJKE BOETES OP
In 2017 legde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 8.376 bestuurlijke boetes op. Dat is 30% meer dan het jaar daarvoor. Deze stijging is voor
BIG DATA IN VOEDSELVEILIGHEID
Big data in voedselveiligheid Bij Wageningen University & Research doet RIKILT onderzoek naar voedselveiligheid. Big data wordt in verschillende applicaties gebruikt, maar op het gebied
NVWA HOUDT TOEZICHT OP DE VOEDSELVERSTREKKING IN ZIEKENHUIZEN, IGZ NIET
Tijdens de inspecties bij ziekenhuizen constateerden we dat het IGZ (Inspectie voor Gezondheidszorg) zich bezighoudt met de hygiëne rondom voedselverstrekking, waarbij de IGZ geen rekening
CERTIFICERING BAKKERS DOOR HOUWERS GROEP IS BETROUWBAAR!
Onlangs ging het gerucht de ronde dat een certificering onder accreditatie van Houwers Groep, op basis van de hygiënecode voor brood- en banketbakkerij, niet dezelfde
NIEUWE MAATREGELEN TERUGDRINGEN ACRYLAMIDE
Nieuwe maatregelen om acrylamide in friet, tosti’s en zelfgebakken brood terug te dringen Vanaf 11 april 2018 zijn horecaondernemers verplicht maatregelen te nemen om dit
IJSSALON FLORENCE WINT TITEL BESTE IJSSALON VAN 2018
IJssalon Florence uit Nederweert won zaterdag 24 maart, tijdens de Internationale Dag van het Ambachtelijk IJs, de titel ‘Beste IJssalon van het jaar 2018’. Eigenaren Marjo
HET IJSSEIZOEN IS WEER BEGONNEN!
Aan het weer is het nog niet te zien, maar de opening van het nieuwe ijsseizoen is een feit en met u hopen wij dat
SCHOONMAAKPLAN
Het komt geregeld terug tijdens onze inspecties dat wij medewerkers, leidinggevenden en ondernemers wijzen op het gebruik maken van een schoonmaakplan. Een opmerking die de
GROEN WORDEN IS MAKKELIJKER DAN GROEN BLIJVEN!
Wanneer wij mensen een doel hebben, zijn we in staat tot mooie dingen. We kunnen de hoogste bergen beklimmen, slimste uitvindingen doen en grote prestaties
VIJF TRENDS IN KOELVERSE VRUCHTENSAPPEN
Nederlandse huishoudens geven gemiddeld €27 per jaar uit aan koelverse vruchtensappen en -dranken. Aan koelverse zuiveldranken bedroegen de uitgaven €45 per huishouden. Deze cijfers liggen
PLUS TON HENST WINT SUPERMARKT VAN HET JAAR
Plus Ton Henst is 10 maart jl. in Bunnik uitgeroepen tot Supermarkt van het Jaar. ‘Ongelooflijk. Het is écht super dat we dit bereikt hebben’,
VAKBEURS BAKKERSVAK
Op 4 & 5 maart 2018 zijn wij aanwezig op vakbeurs Bakkersvak! Bakkersvak staat al 7 jaar bekend als dé toonaangevende vakbeurs voor de Nederlandse
ETEN WEGGOOIEN
Dat is precies wat je als voedselbank niet wilt doen! Goed eten weggooien, terwijl er gezinnen zijn die daar behoefte aan hebben, is vloeken in
VOEDSELVEILIGHEID IN DE ZORG: DE TIPS
Ieder jaar worden dagelijks zo’n 2000 mensen ziek van verkeerd voedsel. Dus is het niet verwonderlijk dat voedselveiligheid in de zorg veel aandacht behoeft. Maar
WIJZIGING MONITORINGSPLICHT SALMONELLA
Vanaf 1 januari 2010 is een EU-regelgeving ingevoerd over salmonella. De EU-regelgeving houdt in dat maximaal 1% van de volwassen vermeerderingskoppels besmet mag zijn met
HACCP APP IS MET SUCCES GELANCEERD OP HORECAVA!
Kan de registratie van de temperaturen en schoonmaak ook digitaal, zodat we eindelijk van die mappen en lijsten verlost zijn? Deze vraag is ons de
HET WAPEN TEGEN VOEDSELONVEILIGHEID…
Opleiding! Alles valt of staat met medewerkers die goed op de hoogte zijn van wat zij moeten doen, wanneer ze dat moeten doen en hoe
HELP! PLAAGDIEREN OP HET TERREIN!
Wie aan mensvriendelijke gebouwen denkt, denkt aan gastvrijheid. Dat geldt voor de horeca, voor zorginstellingen en ook voor facilitair gebouwbeheer in het algemeen. Maar die
HOUWERS GROEP WERKT MEE AAN TOPDOKS!
Afgelopen jaar is ons gevraagd om mee te werken aan het programma Topdoks van Zapp aan een item over bacteriën/hygiëne. Amber Bos, een van onze
ZOUT- EN VERZADIGD VETGEHALTE IN LEVENSMIDDELEN DAALT LANGZAAM
Nieuwsbericht | 22-12-2017 | 15:37 In de afgelopen 6 jaar is het zoutgehalte van levensmiddelen die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht met 11%
FIJNE FEESTDAGEN!
Op de drempel van 2018 danken wij u voor het in ons gestelde vertrouwen en de prettige samenwerking. Wij wensen u en uw medewerkers prettige
HACCP APP WORDT GELANCEERD OP HORECAVA!
Kan de registratie van de temperaturen en schoonmaak ook digitaal, zodat we eindelijk van die mappen en lijsten verlost zijn? Deze vraag is ons de
WEET U HET NOG?
Kritische processen moeten aantoonbaar beheerst worden. Dat houdt in dat u duidelijk moet kunnen maken dat deze processen goed verlopen. Worden de juiste kerntemperaturen gehaald
HOUWERS GROEP DOCEERT BIJ HET KAD
Het KAD beschikt over een inspirerend docentencorps en onze Wil Jansen is er een van. Met 32 jaar ervaring in het beoordelen van HACCP-voorschriften in
WIJZIGING NVWA-TARIEVEN PER 1 JANUARI 2018
De tarieven die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bij bedrijven in rekening brengt voor keuringen, herinspecties, systeemtoezicht, certificering, monsterneming en -analyse wijzigen per 1
HACCP APP WORDT GELANCEERD OP DE HORECAVA!
Kan de registratie van de temperaturen en schoonmaak ook digitaal, zodat we eindelijk van die mappen en lijsten verlost zijn? Deze vraag is ons de
DE THT/TGT IS VERSTREKEN EN WAT NU?
Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden zullen we eerst de begrippen THT en TGT toelichten. Meer informatie over deze begrippen kun je vinden op
LEKKERSTE WEDSTRIJDEN, HORECAVA
Wie zich nog wil inschrijven voor de jaarlijkse Lekkerste Wedstrijden moet vlot zijn: het gaat hard. Voor Lekkerste Broodje Horeca is de inschrijving inmiddels gesloten.
IJSSEIZOEN ZIT EROP, WAT SPRONG ERUIT?
Het ijsseizoen is alweer een tijdje voorbij en wij kijken tevreden terug op het afgelopen jaar. We hopen dat ook u terugkijkt op een goed
SCHONE SCHIJN
We halen het nog maar eens van stal, de schoonmaakregistratie. Wat gebeurt er mee en wat zou het moeten zijn? Wat er mee gebeurt is
BEWAAR ADVIES
Deze vraag komt regelmatig terug tijdens onze inspecties of op het secretariaat….Wij maken product x en zijn er zeker van dat het langer bewaart mag
SYMPOSIUM DUURZAAMHEID
Op 28 september hebben wij een symposium georganiseerd met het thema “Duurzaamheid, hoe maak je het inzichtelijk?” Wij kijken met een zeer goed gevoel hierop
DE HOUWERS GROEP OP BEZOEK
De Houwers Groep heeft in de afgelopen periode veel bezoeken gebracht aan nieuwe formules en franchisenemers. Wat tijdens het eerste bezoek vooral opvalt is dat
KNOFLOOK EEN WONDERMIDDEL??
Je adem knapt er niet echt van op, maar wist je dat knoflook wel heel veel gezonde voordelen heeft? Knoflook wordt al eeuwen gebruikt, als
HOE VEILIG WERKT JOUW LEVERANCIER?
De fipronil affaire heeft weer eens aangetoond dat je niet alleen op “blauwe ogen” kunt vertrouwen. Wie “shit inkoopt, verkoopt shit” blijf ik maar zeggen
LOGIN INTRANET HOUWERS GROEP VERGETEN?
De zomer is voorbij en iedereen is weer helemaal opgeladen na een welverdiende vakantie. Het weer laat nog te wensen over maar toch gaan we
WAAR KUNT U HOUWERS GROEP HOREN?
Ice This Day 2017, 25 september te Wageningen Een dag lang ervaringen uitwisselen met vakbroeders, wat is een betere tijdsbesteding? Ice This Day geeft weer
TEMPERATUUR BEWAKINGSSYSTEEM
Ze zijn niet meer weg te denken en worden verkocht als het systeem waarmee u als ondernemer alles onder controle kunt hebben zonder u ergens
WOONVORMEN, VOEDSELVEILIGHEID IN DE PRAKTIJK
De Hygiënecode woonvormen geeft medewerkers die actief zijn met eten en drinken meer ruimte, maar ook meer verantwoordelijkheid. Kennis van voedselveiligheid staat centraal. Verduidelijking Is
VOORSTEL EUROPESE COMMISSIE OMTRENT ACRYLAMIDE
Voedselproducenten, fastfoodketens en restaurants moeten de hoeveelheid acrylamide in hun producten verder terugdringen. Dat heeft de Europese Commissie afgelopen week voorgesteld. Het voorstel gaat hierna
SAVE THE DATE!!! SYMPOSIUM DONDERDAG 28 SEPTEMBER
Op veler verzoek is ons symposium terug van weg geweest!! Op donderdag 28 september organiseren wij een middag symposium met als thema: ’Duurzaamheid, hoe maak
AANTONEN VAN SCHIMMELS M.B.V. UV-LICHT
Schimmels Schimmels komen overal in de natuur voor en worden ook wel de opruimdienst genoemd. Alle laatste restanten organisch materiaal worden door schimmels afgebroken, als
EIERSCHANDAAL EN DE NASLEEP!
Het eierschandaal rond het gebruik van fipronil in kippenschuren heeft deze zomer de gemoederen flink beziggehouden. Alle eieren uit de supermarkt en de consument kan