GESLAAGD SYMPOSIUM HOUWERS GROEP IN THE GREEN HOUSE

Begin juni organiseerde Houwers Groep een symposium met als onderwerp “circulaire economie” in The Green House. Het was een vervolg op een eerder symposium vorig jaar met als onderwerp duurzaamheid.

De rondleiding door Corine Holtmaat van The Green House, een circulair restaurant, gaf een mooi voorbeeld van de opstart van een circulair bedrijf, waarbij iedere dag nog wordt bijgestuurd op de invulling hiervan. We mochten letterlijk kruiden en bloemen proeven uit eigen Urban Farm.

Thomas Luttikhold van Wastewatchers nam ons vervolgens mee in zijn verhaal over waste en circulaire economie, met als rode draad de koffieboon. Hij zette je ter plaatste aan het denken met zijn stellingen en kreeg de zaal los en onderstond een mooie discussie.

Nog een mooi praktijkvoorbeeld werd besproken door Joost Luitse, directeur van Food Jazz & DJ’s. Ook de valkuilen kwamen hier aan bod. Wat komt er bijvoorbeeld allemaal bij kijken als je bloemen, die je lokaal plukt, op de menukaart zet?

Marcel Dicke, Professor of Entomologie at Wageningen University & Research, sloot het dagprogramma af met een interessant verhaal. Veel feiten en cijfers zijn er gedeeld met als boodschap dat onze huidige eetpatroon niet houdbaar is op de lange termijn. We zullen ons eetgedrag moet gaan veranderen om te zorgen dat er voldoende voedsel is voor alle bewoners op aarde en dat we deze aarde niet volledig uitputten. Dit kan door minder (rund)vlees eten en bijvoorbeeld meer insecten op het menu. En dan bedoelen we niet het pondje insecten dat we jaarlijks ongemerkt al naar binnen krijgen!

Gedurende de middag heeft Wil Jansen van Houwers Groep vanuit zijn deskundigheid de link tussen HACCP en circulaire economie weten te leggen. Het voorbeeld van de huidenhandel zal een ieder bij blijven.

Wilt u ook een keer een symposium van Houwers Groep bijwonen? Houd onze nieuwsbrief in de gaten.