ROOKVERBOD HORECA PER 1 JULI

De horeca is nog niet klaar voor het rookverbod dat per 1 juli 2008 van kracht wordt. Dat zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Twaalf van de vijftien regiovoorzitters van KHN hebben dit gezegd tegen het RTL nieuws van afgelopen zaterdag. Een aantal van hen pleit voor uitstel van het verbod, omdat veel horecaondernemers nog geen voorbereidingen hebben getroffen. Volgens KHN is de oorzaak gelegen in het feit dat ondernemers niet weten wat wel en niet mag doordat de overheid onvoldoende informatie verstrekt. Vooral kleine horeca-ondernemers lijden onder het verbod omdat zij gewoonweg niet in de gelegenheid zijn rookvoorzieningen in te richten.

Het rookverbod is ingevoerd sinds begin 2004 om werknemers het recht op een rookvrije werkplek te garanderen en tabaksgebruik terug te dringen. Alleen de horecabranche heeft uitstel bedongen tot 1 juli 2008 om gerichte voorzieningen te kunnen ontwikkelen. Na 1 juli mag er niet meer gerookt worden in café’s, restaurants, maar ook in theaters, bioscopen en sportkantine’s. Horecabedrijven mogen een aparte rookruimte inrichten, waar rokers mogen vertoeven, echter zij hoeven niet te rekenen op bediening van personeel.

De Voedsel en Waren Autoriteit heeft aagekondigd om in 2008 gerichte controles op de naleving van de rookvrije werkplek uit te voeren. In de eerste helft van dit jaar is de industrie bezocht, met name de sectoren voedingsmiddelen, kleding en textiel, hout en meubels. Bovendien is extra aandacht besteed aan bouwlokaties (keten). De resultaten van deze controles zijn nog niet bekend. Mochten bedrijven de regels overtreden dan riskeren zij een boete van 2400 euro.

Voor advies over de invoering van het rookverbod kunnen bedrijven onder meer terecht bij Stivoro 0900-9390 en www.rokenendewerkplek.nl. Ook bij Houwers Holtackers is het nieuwe rookbeleid een onderdeel bij uitvoering van de inspecties.