LEVENSMIDDELEN CONTROLE SCHIET TEKORT

Met deze kop opende in augustus een aantal regionale GPD dagbladen, dit naar aanleiding van een onderzoek van de consumentenbond bij onder andere supermarkten. ‘Verlepte groenten’ en ‘producten over de datum’ werden tijdens controlebezoeken van de bond geconstateerd. De consumentenbond constateerde dat de toezicht en controle door de Voedsel en Waren Autoriteit tekort schiet. De Voedsel en Waren Autoriteit reageerde snel en gedecideerd op haar site.
De VWA spreekt tegen dat de voedselveiligheid in supermarkten in gevaar is. Ook ontkent de VWA dat ze nauwelijks meer toekomt aan inspecties van de voedselveiligheid. De VWA doet jaarlijks zo’n 6.000 inspecties bij supermarkten in Nederland en benadrukt dat de eerste verantwoordelijkheid voor de verkoop van de producten bij de supermarkt zelf ligt. Deze moet ervoor zorgen dat de klant zeker kan zijn dat hij veilige producten koopt.
Het ingezette toezichtbeleid door de Autoriteit werkt en wordt voortgezet. De VWA beoordeelt de supermarktorganisatie hoe zij de voedselveiligheid bewaken en borgen. Eind 2008 worden de inspectieresultaten van formulebedrijven in zowel de retail, catering en horeca-zaken openbaar worden gemaakt. Als de supermarktketens de regels voldoende naleven, krijgen ze een lichter toezichtregime.