Nieuws
Veel interesse in voedselveiligheid tijdens Gastvrij Rotterdam
De stand van Houwers was tijdens Gastvrij Rotterdam dé plek om kennis op te doen over voedselveiligheid en hygiëne. Twee onderwerpen kwamen regelmatig ter sprake.
Den Bosch kan een jaar eten van verspild voedsel
Hotels, cafés en restaurants verspillen op jaarbasis meer dan 55 miljoen kilo aan voedsel, heeft de Rabobank becijferd. Daarmee gooit de horeca ruim 9 procent
6 vragen over voedselveiligheid aan Bram Ladage Hof van Spaland
Hoe waarborgen voedselverwerkende bedrijven de voedselveiligheid en hoe helpt de CleanUpp-app hen daarbij? We vragen het dit keer aan Marianka Mulleman van Bram Ladage Hof
Handen gewassen? Dit zijn momenten om niet te vergeten
Wanneer je in een restaurant werkt, weet je vaak heel goed wanneer je je handen moet wassen: voordat je begint met werken, nadat je met
Ontdek digitale HACCP-registratie tijdens Gastvrij Rotterdam
Wil je weten hoe je je HACCP op orde krijgt, hoe je heel makkelijk je temperaturen kunt registreren, of heb je een prangende vraag over
12 maatregelen tegen muizen en ratten in jouw bedrijf
Zowat iedereen is welkom in jouw bedrijf, maar voor muizen en ratten houd je de deur liever dicht. Hier volgen twaalf maatregelen tegen deze ongewenste
Opslagruimte in de horeca; waar moet je op letten?
Een lunchroom heeft het plafond in de kelder verwijderd omdat deze erg vies was. Nu is de onderkant van de vloer erboven zichtbaar. De vraag
NVWA kritisch op fermentatie, Euro-Toques en Houwers bieden HACCP-plan
Tijdens een recente controle bij een lid van Euro-Toques Nederland is gebleken dat de NVWA niet gecharmeerd is van gefermenteerde producten. Alle gefermenteerde producten moesten
Hygiënecode zorg: heeft kleinschalig wonen een aparte code?
Een organisatie voor ouderenzorg wil weten wat er veranderd is in de nieuwe hygiënecode voor de zorg. Hebben kleinschalige woonvormen bijvoorbeeld nog een aparte code?
Jouw heerlijke saus apart verkopen; zo doe je dat
Een ambitieuze chef-kok heeft heerlijke sauzen gemaakt en wil weten welke stappen nodig zijn om deze producten op de markt te brengen. Hij vraagt Houwers
Houwers trekt een nieuw jasje aan
Fris, toegankelijk en modern; dat zijn de kenmerken van de nieuwe huisstijl die Houwers de komende tijd uitrolt. Vanaf augustus nemen de inspecteurs Voedselveiligheid de
Test je kennis: 7 vragen uit de e-learning voor visspecialisten
Om ondernemers en medewerkers in de visdetailhandel te helpen hun kennis bij te spijkeren, heeft Houwers speciaal voor deze sector een e-learning ontwikkeld. Om een
6 vragen over voedselveiligheid aan Koning de Visspecialist
Hoe waarborgen voedselverwerkende bedrijven de voedselveiligheid en hoe helpt Houwers hen daarbij? We vragen het aan Jan Tol van Koning de Visspecialist in Amstelveen. Een
Houwers begeeft zich tussen paarden en ruiters
Nee, met ruiters en paarden heeft Houwers doorgaans weinig te maken. Worden er echter hapjes geserveerd, zoals tijdens een groot en prestigieus hippisch topsportevenement, dan
Houwers controleert bomvolle Arena tijdens concert The Weeknd
Restaurants, slagerijen, supermarkten en ziekenhuizen; de inspecteurs van Houwers komen overal. Wist je dat ze ook rondlopen op grote evenementen? Zoals het concert van The
Voedselveiligheid: 7 feiten en cijfers
Wat weet jij over voedselveiligheid? We zetten 7 feiten en cijfers op een rij over voedselveiligheid wereldwijd. 1: 10 procent Eén op de tien mensen
5 vragen aan Slagerij Beerens over CleanUpp en Houwers
Waarom gebruiken slagers de CleanUpp-app? Hoe helpt het om beter te scoren op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid? We vragen het aan Theo Beerens
Visspecialisten trots op nieuwe hygiënecode mét primeur
Nederlandse visspecialisten beschikken over een nieuwe hygiënecode. In deze gids staan de regels die de voedselveiligheid en hygiëne in de sector bewaken. De Vereniging van
IJssalon Florence voor vijfde keer IJssalon van het Jaar
De prijzenkast van IJssalon Florence in Nederweert begint nu echt uit te puilen. De zaak van echtpaar Marcel en Marjo Janssen en hun zoon Steff
Wereld Voedselveiligheidsdag: wat weet jij over HACCP?
Het is deze week Wereld Voedselveiligheidsdag. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie neemt het bewustzijn over voedselveiligheid toe. Klopt dat wel? Tijd voor een kleine opfriscursus: wat weet
10 veranderingen in de nieuwe Hygiënecode voor zorginstellingen
De nieuwe Hygiënecode voor zorginstellingen, woonvormen en Defensie is op 1 mei in werking gegaan, met een overgangsperiode tot 1 juli. Dit zijn de tien
5 vragen aan Amsterdam UMC over HACCP met CleanUpp
Waarom gebruiken organisaties de CleanUpp-app? Hoe helpt het om beter te scoren op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid? We vragen het dit keer aan
Studenten Summa College nemen eigen cateraar onder de loep
Het Summa College in Eindhoven heeft een spannend project bedacht voor een aantal studenten: ga als mystery guest naar de kantine en beoordeel de medewerkers
Nieuwe hygiënecode nog niet bij alle zorginstellingen geland’
De nieuwe Hygiënecode voor zorginstellingen, woonvormen en Defensie is sinds kort van kracht. Daan Schaafsma heeft namens Houwers een aantal zorginstellingen bezocht en de nieuwe
CleanUpp-app klaar voor de nieuwe Hygiënecode Zorg
Wat betekent de nieuwe hygiënecode voor zorginstellingen voor de CleanUpp-app? Het korte antwoord: de app is er helemaal klaar voor. We leggen het uit. CleanUpp
Houwers in gesprek met zorgrelaties over hygiënecode
Wat betekent de nieuwe Hygiënecode voor zorginstellingen, woonvormen en Defensie 2023 voor mijn organisatie? Houwers gaat daarover in gesprek met trouwe relaties in de zorgsector.
Nieuw handboek voor zorginstellingen klaar voor gebruik
Hoe moeten zorginstellingen de nieuwe hygiënecode praktisch toepassen binnen de eigen organisaties? Om relaties daarbij te ondersteunen, komt Houwers binnenkort met een nieuw handboek, in
Houwers controleert ‘s werelds grootste gummibeer op voedselveiligheid
Hij weegt ruim 1700 kilo, is twee meter lang en een meter dik. Het is de grootste gummibeer ter wereld, geproduceerd door snoepmachinefabrikant Tanis. Maar
5 vragen aan Cafetaria De Steiger over HACCP-registraties met CleanUpp
Waarom gebruiken ondernemers de CleanUpp-app? Hoe helpt het hun bedrijf beter te scoren op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid? We vragen het aan Michael
Nieuwe regels voor wegwerpverpakkingen naderen: 7 vragen en antwoorden
Bedrijven moeten zich vanaf 1 juli 2023 aan nieuwe regels voor verpakkingen houden. Wat mag wel, wat mag niet, en wie is verantwoordelijk voor de
Eventcatering maakt zich op voor een drukke zomer
Ondernemers in de eventcatering maken zich op voor een mooie zomer vol feesten, festivals en andere bruisende evenementen. Dat bleek tijdens de halfjaarlijkse bijeenkomst van
Nieuwe Hygiënecode voor zorginstellingen 1 mei in werking
De nieuwe Hygiënecode voor zorginstellingen, woonvormen en Defensie is goedgekeurd door de minister van VWS. De code treedt met ingang van 1 mei 2023 in
Houwers slaagt met vlag en wimpel voor spannende accreditatietoets
Houwers is tijdens een tussentijdse controle positief beoordeeld door de Raad voor Accreditatie. Maar wat is accreditatie precies en wat is er zo bijzonder aan
Allergeneninformatie blijft ondermaats; dit kun jij eraan doen
Bakkers en slagers, horecagelegenheden en supermarkten informeren hun klanten vaak niet goed over welke allergenen er in gerechten of producten zitten. Dat is al een
IJssalon Pisa wint Voedselveiligheid Bokaal 2023
IJssalon Pisa in Zevenaar heeft de Voedselveiligheid Bokaal 2023 gewonnen. Eigenaar Coco Strijbosch kreeg de bokaal in haar ijssalon overhandigd door Pam Papen, inspecteur Voedselveiligheid
Een warm welkom: 7 aandachtspunten voor een schoon terras
We snakken allemaal naar mooi lenteweer. Zodra het zonnetje schijnt, zitten de terrassen vol en genieten jouw gasten van een lekkere zomerse salade of verfrissende
Inspecteurs zagen trillende handen tijdens IJsVak-Wedstrijden
Vakmanschap, mooie ijscreaties maar ook trillende handen; de inspecteurs Voedselveiligheid van Houwers zagen het allemaal tijdens de IJsVak-Wedstrijden. De deelnemers hadden hun zaakjes qua hygiëne
Nieuwe Hygiënecode voor de visdetailhandel binnenkort in werking
Visdetaillisten kunnen zich opmaken voor een nieuwe hygiënecode. De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de Hygiënecode voor de visdetailhandel 2022 namelijk goedgekeurd, wat
8 tips voor een voedselveilige ijssalon in 2024
De eerste liefhebbers staan binnenkort weer in de rij voor de ijsvitrine. IJssalons zijn volop in voorbereiding en voedselveiligheid is daar een belangrijk onderdeel van.
Demo van handige app bij Houwers op Bakkersvak
Vele bakkers en ijsbereiders kijken uit naar Bakkersvak en IJs-Vak 2023. Ook Houwers is aanwezig op de beurs en geeft bezoekers een demo van CleanUpp,
Houwers zoekt Inspecteurs Voedselveiligheid
Wie voedselveiligheid in de vingers heeft en ook nog eens oog heeft voor details, zou weleens heel goed bij het team van Houwers kunnen passen.
Inspecteurs IJsVak-Wedstrijden: ‘Deelnemers zijn heel serieus met hun vak bezig’
Deelnemers aan de IJsVak-Wedstrijden moeten niet alleen een lekker ijsje kunnen produceren; hygiëne is minstens zo belangrijk. De inspecteurs van Houwers zijn daar scherp op,
Bakkers krijgen vaker vragen over voedselveiligheid’
Alleen voedselveilig werken is tegenwoordig niet meer voldoende. Dat geldt ook voor bakkers. Ondernemers moeten kunnen aantonen dat ze voedselveilig werken. Vooral voor kleine en
Eieren mogen door wetswijziging langer in de supermarkt liggen
Supermarkten hoeven zich bij eieren niet meer aan een uiterste verkoopdatum te houden. Dat komt doordat Europa de regels heeft aangepast. Het gevolg is dat
Allergenen-informatie op orde?
Een terugkerend item in deze nieuwsbrief is de wetgeving rondom het verstrekken van allergeneninformatie aan consumenten. En dat is niet voor niets! Het uitblijven van
Pathogenen onder de loep: Staphylococcus aureus
Een pathogeen is een biologische ziekteverwekker. Dit kunnen bacteriën, virussen, schimmels of parasieten zijn. De aanwezigheid van pathogenen in een voedingsmiddel wil niet zeggen dat deze
Let op bij online bestellen buiten de EU
Black Friday, Sinterklaas en Kerstmis. Het cadeauseizoen is begonnen en bezorgt flink wat Nederlanders cadeaustress. Door de hoge inflatie is de prikkel om online naar
Pathogenen onder de loep: Listeria
Een pathogeen is een biologische ziekteverwekker. Dit kunnen bacteriën, virussen, schimmels of parasieten zijn. De aanwezigheid van pathogenen in een voedingsmiddel wil niet zeggen dat
Dubbele toiletdeur
Tijdens inspecties krijgen wij regelmatig vragen over de dubbele toiletdeur of het voorportaal. Wat zegt de NVWA hierover? In de algemene eisen voor bedrijfsruimten voor
Nieuwe informatieflyer Checkpunt Voedselveiligheid
De Privaat Orgaan Controlesystematiek (POC) van de NVWA, waarbinnen Houwers Groep is geaccepteerd is per 1 juni verder gegaan onder de nieuwe naam Checkpunt Voedselveiligheid.