Nieuws

Dit is het belang van accreditatie en certificatie
Voor de voedselveiligheid zijn er twee belangrijke termen om in de gaten te houden: certificatie en accreditatie. Maar wat betekenen deze termen en waarom zijn ze van belang? Het sleutelwoord: vertrouwen.

Dit moet je doen om Checkpunt Voedselveiligheid te worden
“Bij ons eet en drink je voedselveilig.” Dat is de boodschap die ondernemers uitdragen met de raamsticker van Checkpunt Voedselveiligheid. Niet alleen horecabedrijven maar ook

Dit kunnen ondernemers verwachten van nieuwe inspecties
Tijdens inspecties krijgt een aantal onderwerpen extra aandacht in 2024, zowel van de NVWA als van Houwers. Ontdek waar inspecteurs nog meer op gaan letten.

Inspecteurs Voedselveiligheid genieten van NK de Lekkerste
Voor de inspecteurs Voedselveiligheid is het NK de Lekkerste een inspirerende ervaring. Deelnemers zijn goed op de hoogte van de regels omtrent voedselveiligheid en hygiëne. Toch zagen de inspecteurs ook enkele verbeterpunten.

Allergeneninformatie niet-voorverpakte producten: staan de bordjes er nog?
Voor de NVWA, en dus ook voor Houwers, is allergeneninformatie een speerpunt in 2024. Maar wat zijn ook alweer de regels voor niet-voorverpakte producten?

Nieuw allergenenbeleid heeft gevolgen voor etiketten op voorverpakte producten
Nederland hanteert sinds 1 januari 2024 een nieuw allergenenbeleid gericht op voorverpakte producten. Wat is er precies veranderd?

Houwers start nieuwe jaar met nieuwe website
De nieuwe huisstijl van Houwers is online verder uitgerold. In januari 2024 is de vernieuwde website gelanceerd.

Audits.app van Houwers klaar voor gebruik
Houwers heeft in januari 2024 Audits.app gelanceerd voor al zijn klanten. Dit is het nieuwe platform voor inspecties waar zowel inspecteurs als klanten gebruik van maken.

3 checks voor een voedselveilig 2024
Bij de goede voornemens voor 2024 staat voedselveiligheid als het goed is hoog op het lijstje van voedselverwerkende bedrijven. Hoe zorg jij voor een goede

Fris en modern: Houwers laat het nieuwe gezicht steeds meer zien
De inspecteurs hebben hun nieuwe jas al een tijdje aan, op social media is het nieuwe logo zichtbaar en binnenkort is de website vormgegeven in

Inspectiecertificaat voor slakkenkwekerij: ‘Professionalisering van mijn bedrijf’
Dat elk voedselverwerkend bedrijf bij Houwers terechtkan voor certificering, blijkt wel uit het inspectiecertificaat dat onlangs is uitgereikt aan slakkenkwekerij Slow Escargots. Ook al zijn

Oog voor voedselveiligheid tijdens NK de Lekkerste
Eén van de hoogtepunten van de Horecava is ieder jaar weer het NK de Lekkerste. Vier dagen strijden culinaire talenten op het wedstrijdpodium voor de

Tips voor voedselveilige feestdagen met een opgeruimde koeling
Ga je een paar dagen dicht in december, of bereid je je voor op extra drukte? In beide gevallen kan het voorkomen dat de koeling

3000 locaties met Checkpunt Voedselveiligheid in Nederland
Het aantal locaties dat is aangesloten bij het programma Checkpunt Voedselveiligheid, is de afgelopen drie jaar gestegen tot drieduizend. Maar wat houdt dit programma in

5 vragen aan Brownies&downieS Noordwijkerhout over Houwers en CleanUpp
Hoe waarborgen voedselverwerkende bedrijven de voedselveiligheid en hoe helpen Houwers en CleanUpp hen daarbij? We vragen het dit keer aan Jolanda Volkerijk, eigenaar van Brownies&downieS

Sterke stijging van voedselgerelateerde uitbraken
De GGD’en en de NVWA hebben in 2022 in totaal 1165 voedselgerelateerde uitbraken gemeld bij het RIVM-CIb. Het instituut spreekt van een sterke stijging ten

5 vragen aan Beweging 3.0 over CleanUpp
Hoe waarborgen voedselverwerkende bedrijven de voedselveiligheid en hoe helpt de CleanUpp-app hen daarbij? We vragen het dit keer aan Jan Akster, teamleider Service & Faciliteiten

Allergeneninformatie in de cateringbranche; hoe zit dat precies?
Houwers krijgt regelmatig vragen van bedrijven over hygiëne en voedselveiligheid. Recent vroeg een cateraar naar de regels omtrent allergeneninformatie. Is de boodschap op het bordje

Alles over de Hygiënecode zorg in nieuwe e-learnings
Wat weet jij over richtlijnen in de nieuwe Hygiënecode voor zorginstellingen, woonvormen en Defensie? Deze is op 1 mei 2023 in werking gegaan, met een

Veel interesse in voedselveiligheid tijdens Gastvrij Rotterdam
De stand van Houwers was tijdens Gastvrij Rotterdam dé plek om kennis op te doen over voedselveiligheid en hygiëne. Twee onderwerpen kwamen regelmatig ter sprake.

Den Bosch kan een jaar eten van verspild voedsel
Hotels, cafés en restaurants verspillen op jaarbasis meer dan 55 miljoen kilo aan voedsel, heeft de Rabobank becijferd. Daarmee gooit de horeca ruim 9 procent

6 vragen over voedselveiligheid aan Bram Ladage Hof van Spaland
Hoe waarborgen voedselverwerkende bedrijven de voedselveiligheid en hoe helpt de CleanUpp-app hen daarbij? We vragen het dit keer aan Marianka Mulleman van Bram Ladage Hof

Handen gewassen? Dit zijn momenten om niet te vergeten
Wanneer je in een restaurant werkt, weet je vaak heel goed wanneer je je handen moet wassen: voordat je begint met werken, nadat je met

Ontdek digitale HACCP-registratie tijdens Gastvrij Rotterdam
Wil je weten hoe je je HACCP op orde krijgt, hoe je heel makkelijk je temperaturen kunt registreren, of heb je een prangende vraag over

12 maatregelen tegen muizen en ratten in jouw bedrijf
Zowat iedereen is welkom in jouw bedrijf, maar voor muizen en ratten houd je de deur liever dicht. Hier volgen twaalf maatregelen tegen deze ongewenste

Opslagruimte in de horeca; waar moet je op letten?
Een lunchroom heeft het plafond in de kelder verwijderd omdat deze erg vies was. Nu is de onderkant van de vloer erboven zichtbaar. De vraag

NVWA kritisch op fermentatie, Euro-Toques en Houwers bieden HACCP-plan
Tijdens een recente controle bij een lid van Euro-Toques Nederland is gebleken dat de NVWA niet gecharmeerd is van gefermenteerde producten. Alle gefermenteerde producten moesten

Hygiënecode zorg: heeft kleinschalig wonen een aparte code?
Een organisatie voor ouderenzorg wil weten wat er veranderd is in de nieuwe hygiënecode voor de zorg. Hebben kleinschalige woonvormen bijvoorbeeld nog een aparte code?

Jouw heerlijke saus apart verkopen; zo doe je dat
Een ambitieuze chef-kok heeft heerlijke sauzen gemaakt en wil weten welke stappen nodig zijn om deze producten op de markt te brengen. Hij vraagt Houwers

Houwers trekt een nieuw jasje aan
Fris, toegankelijk en modern; dat zijn de kenmerken van de nieuwe huisstijl die Houwers de komende tijd uitrolt. Vanaf augustus nemen de inspecteurs Voedselveiligheid de

Test je kennis: 7 vragen uit de e-learning voor visspecialisten
Om ondernemers en medewerkers in de visdetailhandel te helpen hun kennis bij te spijkeren, heeft Houwers speciaal voor deze sector een e-learning ontwikkeld. Om een

6 vragen over voedselveiligheid aan Koning de Visspecialist
Hoe waarborgen voedselverwerkende bedrijven de voedselveiligheid en hoe helpt Houwers hen daarbij? We vragen het aan Jan Tol van Koning de Visspecialist in Amstelveen. Een

Houwers begeeft zich tussen paarden en ruiters
Nee, met ruiters en paarden heeft Houwers doorgaans weinig te maken. Worden er echter hapjes geserveerd, zoals tijdens een groot en prestigieus hippisch topsportevenement, dan

Houwers controleert bomvolle Arena tijdens concert The Weeknd
Restaurants, slagerijen, supermarkten en ziekenhuizen; de inspecteurs van Houwers komen overal. Wist je dat ze ook rondlopen op grote evenementen? Zoals het concert van The

Voedselveiligheid: 7 feiten en cijfers
Wat weet jij over voedselveiligheid? We zetten 7 feiten en cijfers op een rij over voedselveiligheid wereldwijd. 1: 10 procent Eén op de tien mensen

5 vragen aan Slagerij Beerens over CleanUpp en Houwers
Waarom gebruiken slagers de CleanUpp-app? Hoe helpt het om beter te scoren op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid? We vragen het aan Theo Beerens

Visspecialisten trots op nieuwe hygiënecode mét primeur
Nederlandse visspecialisten beschikken over een nieuwe hygiënecode. In deze gids staan de regels die de voedselveiligheid en hygiëne in de sector bewaken. De Vereniging van

IJssalon Florence voor vijfde keer IJssalon van het Jaar
De prijzenkast van IJssalon Florence in Nederweert begint nu echt uit te puilen. De zaak van echtpaar Marcel en Marjo Janssen en hun zoon Steff

Wereld Voedselveiligheidsdag: wat weet jij over HACCP?
Het is deze week Wereld Voedselveiligheidsdag. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie neemt het bewustzijn over voedselveiligheid toe. Klopt dat wel? Tijd voor een kleine opfriscursus: wat weet

10 veranderingen in de nieuwe Hygiënecode voor zorginstellingen
De nieuwe Hygiënecode voor zorginstellingen, woonvormen en Defensie is op 1 mei in werking gegaan, met een overgangsperiode tot 1 juli. Dit zijn de tien

5 vragen aan Amsterdam UMC over HACCP met CleanUpp
Waarom gebruiken organisaties de CleanUpp-app? Hoe helpt het om beter te scoren op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid? We vragen het dit keer aan

Studenten Summa College nemen eigen cateraar onder de loep
Het Summa College in Eindhoven heeft een spannend project bedacht voor een aantal studenten: ga als mystery guest naar de kantine en beoordeel de medewerkers

Nieuwe hygiënecode nog niet bij alle zorginstellingen geland’
De nieuwe Hygiënecode voor zorginstellingen, woonvormen en Defensie is sinds kort van kracht. Daan Schaafsma heeft namens Houwers een aantal zorginstellingen bezocht en de nieuwe

CleanUpp-app klaar voor de nieuwe Hygiënecode Zorg
Wat betekent de nieuwe hygiënecode voor zorginstellingen voor de CleanUpp-app? Het korte antwoord: de app is er helemaal klaar voor. We leggen het uit. CleanUpp

Houwers in gesprek met zorgrelaties over hygiënecode
Wat betekent de nieuwe Hygiënecode voor zorginstellingen, woonvormen en Defensie 2023 voor mijn organisatie? Houwers gaat daarover in gesprek met trouwe relaties in de zorgsector.

Nieuw handboek voor zorginstellingen klaar voor gebruik
Hoe moeten zorginstellingen de nieuwe hygiënecode praktisch toepassen binnen de eigen organisaties? Om relaties daarbij te ondersteunen, komt Houwers binnenkort met een nieuw handboek, in

Houwers controleert ‘s werelds grootste gummibeer op voedselveiligheid
Hij weegt ruim 1700 kilo, is twee meter lang en een meter dik. Het is de grootste gummibeer ter wereld, geproduceerd door snoepmachinefabrikant Tanis. Maar

5 vragen aan Cafetaria De Steiger over HACCP-registraties met CleanUpp
Waarom gebruiken ondernemers de CleanUpp-app? Hoe helpt het hun bedrijf beter te scoren op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid? We vragen het aan Michael

Nieuwe regels voor wegwerpverpakkingen naderen: 7 vragen en antwoorden
Bedrijven moeten zich vanaf 1 juli 2023 aan nieuwe regels voor verpakkingen houden. Wat mag wel, wat mag niet, en wie is verantwoordelijk voor de

Eventcatering maakt zich op voor een drukke zomer
Ondernemers in de eventcatering maken zich op voor een mooie zomer vol feesten, festivals en andere bruisende evenementen. Dat bleek tijdens de halfjaarlijkse bijeenkomst van