Het is goed om je kennis over voedselveiligheid op peil te houden. Dat doe je onder andere door jezelf periodiek te testen. Hier volgen vijf vragen over voedselveiligheid om te bepalen: ben jij een expert of heb je een opfriscursus nodig?
1. Veel soeps, geen bacteriën
Je hebt voor morgen een grote pan erwtensoep gemaakt die je dus in de koelcel gaat bewaren. Wat mag de maximale bewaartemperatuur van de soep zijn en binnen hoeveel tijd moet de soep die temperatuur hebben bereikt?
2. Meten is weten
De temperatuur van je warme en gekoelde producten bijhouden is ontzettend belangrijk. Dat kan echter alleen als je een goede thermometer hebt die gekalibreerd is. Maar wat is kalibreren en hoe doe je dat?
3. Koud genoeg?
Een diepvriesproduct heeft bij ontvangst een temperatuur van -13°C. Je gaat dit product volgende week pas gebruiken. Kun je dit product accepteren als je het meteen in de vriezer opslaat?
4. Help, storing!
In een vriezer met een storing staan producten met een kerntemperatuur 0 en 7°C. Deze producten worden overgezet naar een koelkast van 7°C. Hoe lang mag je deze producten nog bewaren?
5. Heet genoeg?
De naspoeltemperatuur van de vaatwasser is 80°C. Is dat heet genoeg om bacteriën te vernietigen?
Wie niet alle antwoorden weet op deze vragen, doet er goed aan een opfriscursus te volgen. Maar ook wanneer je wél alles goed hebt, is het niet verkeerd om je kennis uitgebreider te testen. Dat doe je op waaromdaarom.nu, het digitale leer- en ontwikkelplatform van Houwers. Hier vind je voor elke branche een e-learning voedselveiligheid die je in je eigen tijd kunt volgen.
Nieuwsgierig naar de online trainingen? Neem dan contact op met Houwers.