De inspecteurs van Houwers staan elke dag klaar om vragen te beantwoorden over voedselveiligheid en hygiëne. Zo kwamen er twee vragen binnen van een zorginstelling over allergeneninformatie.
De zorginstelling in kwestie bereidt gerechten voor zowel bewoners als personeel en bezoekers. Voor bewoners is er een wekelijkse menulijst waar uit gekozen kan worden. Daarnaast is er een klein grand café waar broodjes worden verkocht aan bewoners, bezoekers en medewerkers. Dit café heeft geen echte menukaart.
De vraag is of de zorginstelling zowel bij de wekelijkse menulijst als in het grand café de allergeneninformatie moet vermelden.
Wel of geen allergeneninformatie
De voedselveiligheidsexpert van Houwers laat weten dat wanneer alleen de bewoners de maaltijden krijgen van de wekelijkse menukaart en er van tevoren bekend is welke allergieën de bewoners hebben, hoeft hier geen lijst met allergenen per gerecht aanwezig te zijn.
Als er mensen van buitenaf komen eten waarvan de allergieën niet bekend zijn, moet er een allergenenlijst aanwezig zijn. De allergenen moeten per samengesteld product getoond worden. Dit kan digitaal of op papier.
Consumenten informeren
Allergenen zijn stoffen die een allergische reactie veroorzaken bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Alle voedselverwerkende bedrijven zijn verplicht om consumenten te informeren over de aanwezigheid van allergenen in hun producten. De NVWA controleert of bedrijven zich aan deze regel houden. Het uitblijven van of onvolledige informatie over allergenen in voedselproducten kan immers grote gevolgen hebben voor de consument.
Kijk hier voor meer informatie over allergenen
Wil je voedselveiligheid in jouw bedrijf naar een hoger niveau tillen? Neem dan contact op met Houwers.