Nieuws

NIEUWE HYGIËNECODE IJSBEREIDING

Nieuwe hygiënecode ijsbereiding gaat 1 april 2011 van kracht. Vanaf die datum is de nieuwe hygiënecode te downloaden op de sites van www.ijscentrum.nl en www.kenniscentrumhoreca.nl.

Lees Meer »

NOROVIRUS

Het superbesmettelijke norovirus, dat jaarlijks ongeveer een half miljoen Nederlanders velt met buikgriep, kan in veel restaurants en eetcafés ongestoord slachtoffers maken. Eén op de

Lees Meer »

IJSVAK 2011

Op dinsdag 8 februari wordt het jaarlijkse ontmoetingsmoment voor ambachtelijke ijsbereiders gehouden in het NBC in Wageningen. IJsbereiders en -verkopers geven er acte de présence.

Lees Meer »

MELDPLICHT LISTERIA

De EG Verordening 2073/2005 is nu 5 jaar van kracht. De mist trekt langzaam op en de interpretatie van de wetgeving krijgt richting. Wat voor

Lees Meer »

KIP IS TOCH OK

Kippenvlees is veilig, ondanks de dikwijlse besmetting met ESBL-producerende bacterien. Vast staat dat deze ESBL vormende bacterie in rauw kippenvlees is gevonden, maar dat dit

Lees Meer »

MOGEN MINDERJARIGEN SCHOONMAKEN?

Voor veel bedrijven is het nog onduidelijk op welke wijze minderjarige medewerkers om mogen gaan met Reinigings- en Desinfectiemiddelen. Regels hieromtrent zijn vastgelegd in het

Lees Meer »

VERSRAPPORT 2010

Het Versrapport van 2010 is eind september gepresenteerd. Supermarktketen Jan Linders krijgt van de eigen klanten het hoogste cijfer voor de vers afdelingen, met name

Lees Meer »

STERFGEVAL DOOR ETEN KROKET

Een 25-jarige Duitse vrouw overleed deze zomer na het eten van een satékroket in een Nederlands cafetaria. Ondanks een pinda-allergie nuttigde de vrouw een satékroket

Lees Meer »

1 MILJOEN EURO VOOR CERTIFICERING VISKETEN

Minister Gerda Verburg stelt 1 miljoen euro beschikbaar voor het stimuleren van certificering binnen de visketen. Certificering steunt hiermee milieuvriendelijke productiemethoden. De subsidieregeling wordt opengesteld

Lees Meer »

ICE THIS DAY, WEES WIJS MET IJS!

Op maandag 13 september a.s organiseert het IJscentrum Wageningen in samenwerking met Houwers Holtackers een themadag Voedselveiligheid & Hygiene. Een dag die u als ondernemer/ijsbereider

Lees Meer »

AZO-KLEURSTOFFEN

Azokleurstoffen zijn de meest gebruikte kleurstoffen in levensmiddelen. Circa 60 – 70% van de gebruikte kleurstoffen in levensmiddelen zijn azokleurstoffen. Recent is er een wijziging

Lees Meer »

GRATIS ADVERTEREN!?

Tegenwoordig zijn er tal van social media te noemen. Computers worden allang niet meer gebruikt om te mailen of informatie te vergaren. Sites als www.hyves.nl,

Lees Meer »

SGL EN HOUWERS HOLTACKERS

Op dertien locaties van SGL in Limburg heeft recent een eerste inspectieronde plaatsgevonden. Tijdens deze inspectieronde waren de locaties erg resultaatgericht. En dat bleek; alle

Lees Meer »

SPECIAL EDITION – JUNI 2010

Nieuwsbrief Houwers en Holtackers Nieuwsbrief Houwers Holtackers : Special Edition – juni 2010 In deze nieuwsbrief Verminder het toezicht door de VWA Consument checkt uw

Lees Meer »

ESBL EN KIP

‘Kip kan schadelijk zijn voor de mens.’ Met deze koptekst alarmeerden een tweetal weken geleden de landelijke pers haar lezers. Als gevolg van het toenemend

Lees Meer »

LISTERIA ACTUEEL

Recent 8 doden door kaas in Oostenrijk en Duitsland De recente aanwezigheid van Listeria monocytogenes in kaas heeft voor een sterftepercentage van 25% gezorgd bij

Lees Meer »

OPLICHTERS LEGIONELLA

Legionella is een hot item. Iedere ondernemer wil voorkomen dat er een besmetting met legionella kan plaatsvinden en pakt hiervoor alle mogelijkheden aan. De VROM-inspectiedienst

Lees Meer »

VEILIGHEID OP UW LOCATIE

Wat doet u om de veiligheid van uw medewerkers te garanderen? Binnen uw relatie met Houwers Holtackers staat voedselveiligheid centraal. Met de controle op de

Lees Meer »

ACTUELE MELDINGEN VOEDSELVEILIGHEID

Wat is momenteel actueel aan meldingen ten aanzien van de voedselveiligheid? Melamine: China hield onlangs een tiendaagse inspectiecampagne bij zuivelbedrijven. Daarbij werd verontreinigde melkpoeder aangetroffen

Lees Meer »

IJSVAK 2010

Onlangs heeft de jaarlijkse vakbeurs IJSVAK weer plaatsgevonden in de Amsterdam RAI. Vast onderdeel tijdens deze beurs zijn de vakwedstrijden die plaatsvinden. Onze inspecteur Harm

Lees Meer »

WELKE HYGIËNECODES?

Welke hygiënecodes zijn in Nederland goedgekeurd en waar kan ik dat vinden? Deze vraag krijgen wij regelmatig gesteld. Hygiënecodes spelen een centrale rol bij het

Lees Meer »

GOED METEN IS ZEKER WETEN’

Dat een goede temperatuurbeheersing een belangrijke basisvoorwaarde is voor veilig voedsel hoeven wij u niet meer te vertellen. In alle stappen van de voedselbereiding -van inkoop grondstoffen

Lees Meer »

HOUDBAAR TOT HOE LANG?

Het ligt zo voor de hand, maar toch krijgen wij hier regelmatig vragen over de begrippen THT en TGT. Producten voor consumptie zijn niet onbeperkt

Lees Meer »

ACCREDITATIE ISO 17020 VERVOLGD

Afgelopen maand heeft de Raad van Accreditatie een herhalingsbezoek afgelegd bij Houwers Holtackers in het kader van de 17020 accreditatie. Beoordeeld werd of de huidige accreditatietoekenning

Lees Meer »

Door de EG Verordening 2073/2005 m.b.t. de microbiologische criteria voor levensmiddelen is vernieuwde belangstelling voor inkoop gekomen. Vraag: ‘Waaruit blijkt dat uw ingekochte grondstoffen of

Lees Meer »

KLEURCODERING EN PUNTENTELLING BIJ INSPECTIES

Houwers Holtackers bv voert als geaccrediteerd inspectiebedrijf voor diverse hygiënecodes deskundige, vertrouwde en onafhankelijke inspecties uit. Tijdens de inspectie worden diverse inspectiepunten door de inspecteur beoordeeld, waaruit een

Lees Meer »

MICROBIOLOGISCHE RICHTWAARDEN IN HYGIËNECODES

In de meeste branche hygiënecodes zijn microbiologische richtwaarden opgenomen waaraan producten die een bepaalde  behandeling (meestal verhitting) hebben ondergaan moeten voldoen. De overheid verlangt van ‘hygiënecodehouders’ dat richtwaarden worden opgenomen in de

Lees Meer »

MEXICAANSE GRIEP EN VOEDSELBEREIDING

Nederland is weer terug van vakantie en ondertussen breidt de Mexicaanse griep én de berichtgeving hierover verder uit. Naast maatregelen die overheid, bedrijven en gezondheidssector nemen, zal de levensmiddelenbranche ook extra

Lees Meer »

9 JUNI: INTERNATIONALE ACCREDITATIEDAG

International Accreditation Forum (IAF) en de International Laboratory Accreditation Cooperation (ILAC) hebben 9 juni uitgeroepen tot een jaarlijks terugkerende internationale accreditatiedag, om het belang van

Lees Meer »

DESINFECTIEMIDDELEN

Desinfectiemiddelen zijn al jaren in gebruik voor het elimineren van bacteriën en virussen in de levensmiddelenindustrie. De toelating van deze middelen werd geregeld door het

Lees Meer »