Nieuws
NIEUWE HYGIËNECODE IJSBEREIDING
Nieuwe hygiënecode ijsbereiding gaat 1 april 2011 van kracht. Vanaf die datum is de nieuwe hygiënecode te downloaden op de sites van www.ijscentrum.nl en www.kenniscentrumhoreca.nl.
NOROVIRUS
Het superbesmettelijke norovirus, dat jaarlijks ongeveer een half miljoen Nederlanders velt met buikgriep, kan in veel restaurants en eetcafés ongestoord slachtoffers maken. Eén op de
IJSVAK 2011
Op dinsdag 8 februari wordt het jaarlijkse ontmoetingsmoment voor ambachtelijke ijsbereiders gehouden in het NBC in Wageningen. IJsbereiders en -verkopers geven er acte de présence.
DE BRAND IN MOERDIJK
Even schrikt weer heel het land, we zijn ontsnapt aan een ramp! Als het ergens toch goed geregeld is, dan is dat toch wel in
EEN NIEUW JAAR MET NIEUWE INZICHTEN
Het zelfcontrolesysteem van Houwers Holtackers is nu ruim een jaar in de lucht. Aan het einde van het jaar, als alle inspecties zijn afgerond, kunnen
HYGIËNE EEN SCHONE ZAAK IN EEN GROEN BEDRIJF
Als je in het jaarverslag van de nVWA leest dat 29 bedrijven in Nederland zijn gesloten omdat bij herhaling is vastgesteld dat de hygiëne ernstig
MELDPLICHT LISTERIA
De EG Verordening 2073/2005 is nu 5 jaar van kracht. De mist trekt langzaam op en de interpretatie van de wetgeving krijgt richting. Wat voor
CAFETARIA DE VERGULDEN ERPEL WINNAAR CAFETARIA TOP 100
Sinds 2008 is Cafetaria de Vergulden Erpel in Waalwijk aangesloten bij Houwers Holtackers. Jaarlijks wordt er meerdere keren een inspectie uitgevoerd, altijd onaangekondigd, ter ondersteuning
EEN TROUWE RELATIE VERTELT…
Het IJshuisje in Beek (Lb) werd jaren gerund door trots eigenaar Dhr. van Dooren. Per 1-11-2010 geeft hij de leiding over aan zijn dochter en
GGD EN NVWA ONDERTEKENEN SAMENWERKINGSPROTOCOL
GGD Nederland en de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) hebben 10 november 2010 een samenwerkinsprotocol Q-koorts en een intentieverklaring ondertekend. De al langer bestaande
MINDER MELDINGEN VAN VOEDSELINFECTIES IN 2009
In 2009 is een duidelijke daling ten opzichte van voorgaande jaren te zien van het aantal meldingen van voedselinfecties en voedselvergiftigingen. Dit staat vermeld in
DE NVWA SLUIT SNELLE BEDRIJVEN MET VIEZEN KEUKEN
Sinds 2009 hanteert de VWA het motto “Verbeteren of sluiten” voor notoire overtreders. Voor 29 bedrijven heeft dit tot directe sluiting van hun keuken geleid.
KIP IS TOCH OK
Kippenvlees is veilig, ondanks de dikwijlse besmetting met ESBL-producerende bacterien. Vast staat dat deze ESBL vormende bacterie in rauw kippenvlees is gevonden, maar dat dit
MOGEN MINDERJARIGEN SCHOONMAKEN?
Voor veel bedrijven is het nog onduidelijk op welke wijze minderjarige medewerkers om mogen gaan met Reinigings- en Desinfectiemiddelen. Regels hieromtrent zijn vastgelegd in het
VERSRAPPORT 2010
Het Versrapport van 2010 is eind september gepresenteerd. Supermarktketen Jan Linders krijgt van de eigen klanten het hoogste cijfer voor de vers afdelingen, met name
ZELFCONTROLESYSTEEM IN DE SCHIJNWERPERS
Houwers Holtackers is spreker op het VMT-congres “Kwaliteitsmanagement, een lust of een last?” Kom erachter wat deelname aan het zelfcontrolesysteem voor uw organisatie kan betekenen!
EU-ALLERGENENWETGEVING HORECA KRIJGT VORM
Op dit moment geldt de allergenenwetgeving enkel voor voorverpakte voedingsmiddelen. Producten op de markt, versafdeling van de supermarkt of in restaurants zijn niet geetiketteerd. Voor
HET ZELFCONTROLESYSTEEM IN DE PRAKTIJK…
Een van de deelnemers aan het zelfcontrolesysteem is AC Restaurants & Hotels Nederland. Met 19 locaties in Nederland op locaties langs snelwegen een bekende keten
STERFGEVAL DOOR ETEN KROKET
Een 25-jarige Duitse vrouw overleed deze zomer na het eten van een satékroket in een Nederlands cafetaria. Ondanks een pinda-allergie nuttigde de vrouw een satékroket
1 MILJOEN EURO VOOR CERTIFICERING VISKETEN
Minister Gerda Verburg stelt 1 miljoen euro beschikbaar voor het stimuleren van certificering binnen de visketen. Certificering steunt hiermee milieuvriendelijke productiemethoden. De subsidieregeling wordt opengesteld
ICE THIS DAY, WEES WIJS MET IJS!
Op maandag 13 september a.s organiseert het IJscentrum Wageningen in samenwerking met Houwers Holtackers een themadag Voedselveiligheid & Hygiene. Een dag die u als ondernemer/ijsbereider
VEEL OVERTREDINGEN TIJDENS NIJMEEGSE VERDAAGSE
Tijdens de afgelopen Nijmeegse Vierdaagse heeft de VWA bij 188 tijdelijke bedrijfsruimtes waar levensmiddelen werden verkocht gecontroleerd. Het resultaat: 2 boetes en 60 waarschuwingen. De
WET VOEDINGSCLAIMS ETIKETTEN NOG ONVOLDOENDE NAGELEEFD DOOR FABRIKANTEN
Bij 54% van de door de VWA onderzochte producten zijn voedingsclaims op de juiste manier op het etiket vermeld. In 2008 bedroeg dit percentage 43%.
AZO-KLEURSTOFFEN
Azokleurstoffen zijn de meest gebruikte kleurstoffen in levensmiddelen. Circa 60 – 70% van de gebruikte kleurstoffen in levensmiddelen zijn azokleurstoffen. Recent is er een wijziging
GRATIS ADVERTEREN!?
Tegenwoordig zijn er tal van social media te noemen. Computers worden allang niet meer gebruikt om te mailen of informatie te vergaren. Sites als www.hyves.nl,
KWETSBAARHEID BINNEN DE VOEDSELKETEN
Recent is er een start gemaakt met het in kaart brengen van de risico’s en het beheersen van de veiligheid van voedselketens. Hierbij wordt gekeken
SGL EN HOUWERS HOLTACKERS
Op dertien locaties van SGL in Limburg heeft recent een eerste inspectieronde plaatsgevonden. Tijdens deze inspectieronde waren de locaties erg resultaatgericht. En dat bleek; alle
CONSUMENT CHECKT UW KLEUR!
Loopt u ook weleens langs een restaurant of supermarkt en vraagt u zich dan ook weleens af: “Het zal toch wel gecontroleerd worden”? De tijd
ONZE KLANT OVER HET ZELFCONTROLESYSTEEM
“Erg toegankelijk met focus op basale punten” Aan het woord: Dhr. Remco Staals, manager binnen de organisatie Wooninc en deelnemer aan het zelfcontrolesysteem Houwers Holtackers.
SPECIAL EDITION – JUNI 2010
Nieuwsbrief Houwers en Holtackers Nieuwsbrief Houwers Holtackers : Special Edition – juni 2010 In deze nieuwsbrief Verminder het toezicht door de VWA Consument checkt uw
VERMINDER HET TOEZICHT DOOR DE VWA
Als ondernemer zelf controles laten uitvoeren waarmee je de VWA (Voedsel en Waren Autoriteit) en de consument laat zien dat het goed zit met de
ESBL EN KIP
‘Kip kan schadelijk zijn voor de mens.’ Met deze koptekst alarmeerden een tweetal weken geleden de landelijke pers haar lezers. Als gevolg van het toenemend
LISTERIA ACTUEEL
Recent 8 doden door kaas in Oostenrijk en Duitsland De recente aanwezigheid van Listeria monocytogenes in kaas heeft voor een sterftepercentage van 25% gezorgd bij
OPLICHTERS LEGIONELLA
Legionella is een hot item. Iedere ondernemer wil voorkomen dat er een besmetting met legionella kan plaatsvinden en pakt hiervoor alle mogelijkheden aan. De VROM-inspectiedienst
VEILIGHEID OP UW LOCATIE
Wat doet u om de veiligheid van uw medewerkers te garanderen? Binnen uw relatie met Houwers Holtackers staat voedselveiligheid centraal. Met de controle op de
ACTUELE MELDINGEN VOEDSELVEILIGHEID
Wat is momenteel actueel aan meldingen ten aanzien van de voedselveiligheid? Melamine: China hield onlangs een tiendaagse inspectiecampagne bij zuivelbedrijven. Daarbij werd verontreinigde melkpoeder aangetroffen
IJSVAK 2010
Onlangs heeft de jaarlijkse vakbeurs IJSVAK weer plaatsgevonden in de Amsterdam RAI. Vast onderdeel tijdens deze beurs zijn de vakwedstrijden die plaatsvinden. Onze inspecteur Harm
VERBETERRAPPORTEN HH INSPECTIES NU DIGITAAL
Sinds november 2009 is het voor inspectieklanten van Houwers Holtackers mogelijk om verbeterrapporten digitaal in te voeren en te beheren. De inspectieresultaten die Houwers Holtackers
WELKE HYGIËNECODES?
Welke hygiënecodes zijn in Nederland goedgekeurd en waar kan ik dat vinden? Deze vraag krijgen wij regelmatig gesteld. Hygiënecodes spelen een centrale rol bij het
GOED METEN IS ZEKER WETEN’
Dat een goede temperatuurbeheersing een belangrijke basisvoorwaarde is voor veilig voedsel hoeven wij u niet meer te vertellen. In alle stappen van de voedselbereiding -van inkoop grondstoffen
HOUDBAAR TOT HOE LANG?
Het ligt zo voor de hand, maar toch krijgen wij hier regelmatig vragen over de begrippen THT en TGT. Producten voor consumptie zijn niet onbeperkt
HYGIËNE SUPERMARKTEN VERBETERD
Dat blijkt uit een onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) naar de hygiëne in supermarkten. De meeste supermarktketens komen er goed vanaf in
VWA INSPECTIES 2008 IN DE AMBACHTELIJKE SECTOR
Op 26 november 2009 heeft de VWA (Voedsel en Waren Autoriteit) kenbaar gemaakt dat in 2008 minder voedselveiligheidsinspecties bij de ambachtelijke sector, horeca, detailhandel en zorginstellingen zijn uitgevoerd. Het
ACCREDITATIE ISO 17020 VERVOLGD
Afgelopen maand heeft de Raad van Accreditatie een herhalingsbezoek afgelegd bij Houwers Holtackers in het kader van de 17020 accreditatie. Beoordeeld werd of de huidige accreditatietoekenning
KLEURCODERING EN PUNTENTELLING BIJ INSPECTIES
Houwers Holtackers bv voert als geaccrediteerd inspectiebedrijf voor diverse hygiënecodes deskundige, vertrouwde en onafhankelijke inspecties uit. Tijdens de inspectie worden diverse inspectiepunten door de inspecteur beoordeeld, waaruit een
MICROBIOLOGISCHE RICHTWAARDEN IN HYGIËNECODES
In de meeste branche hygiënecodes zijn microbiologische richtwaarden opgenomen waaraan producten die een bepaalde behandeling (meestal verhitting) hebben ondergaan moeten voldoen. De overheid verlangt van ‘hygiënecodehouders’ dat richtwaarden worden opgenomen in de
MEXICAANSE GRIEP EN VOEDSELBEREIDING
Nederland is weer terug van vakantie en ondertussen breidt de Mexicaanse griep én de berichtgeving hierover verder uit. Naast maatregelen die overheid, bedrijven en gezondheidssector nemen, zal de levensmiddelenbranche ook extra
9 JUNI: INTERNATIONALE ACCREDITATIEDAG
International Accreditation Forum (IAF) en de International Laboratory Accreditation Cooperation (ILAC) hebben 9 juni uitgeroepen tot een jaarlijks terugkerende internationale accreditatiedag, om het belang van
DESINFECTIEMIDDELEN
Desinfectiemiddelen zijn al jaren in gebruik voor het elimineren van bacteriën en virussen in de levensmiddelenindustrie. De toelating van deze middelen werd geregeld door het