ALLERGENEN INFORMATIE OP HET ONVERPAKT PRODUCT

In Brussel is een akkoord bereikt over een nieuwe EG Verordening met de naam: Verstrekking Voedselinformatie aan de Consument 2011. Deze Verordening is een samenvoeging van 8 verordeningen die voorschriften inhielden m.b.t. etikettering. In grote lijnen blijven alle voorschriften m.b.t. etikettering van kracht, alleen staat het allemaal wat overzichtelijker in een document. Wat opvalt in de nieuwe wetgeving is dat allergenen voortaan ook op het onverpakt product vermeld moeten worden, dus gewoon in de vitrine en op de menu-kaart. Als een erkende allergeen voorkomt in een product, dient deze vermeld te worden richting de consument. De erkende allergenen zijn: Glutenbevattende granen, schaaldieren, eieren, vis, aardnoten, soja, melk, noten, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet, lupine en weekdieren. Alle afgeleide producten van deze allergenen worden ook aangemerkt als allergeen. Het is zaak voor een ondernemer om na te gaan of de allergenen in de grondstoffen voorkomen, als dit zo is dient de consument bij aankoop van het product geïnformeerd te worden omtrent de aanwezigheid van die allergeen. Zo waar geen kleinigheid, maar wel een regelgeving om serieus mee om te gaan. Vorig jaar hebben wij u bericht dat een Duitse toeriste in Medemblik is overleden aan een saté-kroket, terwijl zij een pinda-allergie had. Met de juiste informatie was het ongeval te voorkomen geweest.

Voedingswaarde informatie voortaan verplicht op elk etiket.

Met de komst van de nieuwe EG Verordening Verstrekking Voedingsinformatie aan de consument 2011 is het vrijblijvende van het verstrekken van voedingsinformatie los gelaten. Op elk etiket dient voortaan een voedingswaardetabel vermeld te worden.
Gelukkig is er een termijn van 3 jaar genomen voor de overgangsregeling. Dit betekent wel dat elke ondernemer die etiketten besteld er vanaf nu wel rekening mee moet gaan houden.