Nieuws
NEDERLAND KRIJGT NIEUW INSTITUUT VOOR VOEDSELVEILIGHEID
Vanaf 1 juni 2019 vormen RIKILT Wageningen University & Research en het Laboratorium voor Voeder- Voedselveiligheid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een nieuw
PERSOONLIJKE HYGIENE
Antonie van Leeuwenhoek en Ignaz Semmelweis hebben in het verleden dingen ontdekt die nu in 2019 voor ons nog steeds belangrijk zijn. Voor de volledigheid;
KOUD ROKEN
Het is natuurlijk toegestaan als je alles volgens het boekje doet maar het is wel een proces waar je van te voren goed bij moet
BEDANKT VOOR DE SAMENWERKING
We kijken terug op een heel mooi jaar met fijne samenwerkingen. Dit willen we ook in 2019 zo voortzetten. Trots als we zijn, mogen we
DE KERSTDAGEN (VOEDSEL)VEILIG DOOR
Afhankelijk van het gebied waarin u zich bevind en de toegestane openstellingen is Kerst dit jaar een crime of geweldig. Als u op zondag gesloten
LANGER BEWAREN
Steeds vaker krijgen wij van klanten het bericht dat een inspecteur van de NVWA een opmerking gemaakt heeft of een maatregel opgelegd is, omdat producten
KENNISMAKEN MET MARIUS RUTTING
Mijn naam is Marius Rutting 36 jaar, samen met mijn vrouw en 2 kinderen jaar, woonachtig In Odijk een dorpje naast Utrecht. In mijn eerste
2019 HORECAVA EN BAKKERSVAK
Reserveer een van de data in uw agenda, wij ontmoeten u graag op een van de beursdagen hetzij in Amsterdam, hetzij in Gorinchem. Op maandag
ALLERGENEN, ETIKETTERING, HOE DOET U DAT?
Het jaar loopt langzaam op zijn einde, een mooi moment om de prestaties op gebied van voedselveiligheid eens kritisch te bekijken. Op de website van
HEEFT U UW CERTIFICAAT VOOR 2018 AL ONTVANGEN?
Het einde van 2018 is in zicht, de laatste inspecties worden uitgevoerd. Gaat uw bedrijf voor certificering en heeft u uw certificaat nog niet ontvangen?
HOUWERS GROEP JUREERT BIJ LEKKERSTE WEDSTRIJDEN HORECAVA
Tijdens de Horecava 2019 (maandag 7 t/m donderdag 10 januari) vinden de Lekkerste Wedstrijden voor de 34e keer plaats. Met enthousiasme kunnen wij vermelden dat
WAT IS CAT 3 MATERIAAL EN HOE GAAN WE DAARMEE OM?
CAT 3 in het kort: Producten van dierlijke oorsprong óf voedingsmiddelen die dat bevatten, welke niet langer voor menselijke consumptie bestemd zijn. Het product hoeft
RISICO ACRYLAMIDE IS BEPERKT
De voedingskunde, zowel wetenschappelijk als populair beoefend, kent een aantal olifanten in de kamer. Bedoeld zijn niet de grote onderwerpen suiker, zout, vet, alcohol en processed
SLAGROOM DATA
In dit laatste deel van het drieluik over slagroom hebben we een paar cijfers bij elkaar gezocht die op het eerste gezicht helemaal niets met
MUIZEN OP KOMST BIJ OMSLAG WEERTYPE
Na een lange warme zomer klopt langzaam de herfst op de deur. Met het dalen van de nachttemperatuur gaat familie muis op zoek naar beschutte
AAN UV BLOOTGESTELDE MEELWORMEN RIJKE BRON VAN VITAMINE D
Eetbare insecten staan bekend als een goede bron van dierlijke eiwitten en verschillende andere voedingsstoffen, waaronder verschillende mineralen en vitamines. Tot voor kort stond vitamine
HAMBURGERS MEDIUM UITGEVEN, KAN HET WEL?
Om die vraag snel te beantwoorden is ruimte voor dit artikel te beperkt. Wat wel kan, is een aantal dingen ter overweging meegeven. Daarvoor gaan
WAT HEEFT U GEDAAN…?
De meeste vakanties zijn rond deze tijd wel geweest en dat betekent dat het ‘gewone’ leven weer kan beginnen. Het was een zomer voor in
DE INSPECTEUR HOUDT HET HOOFD KOEL IN DE ZOMERHITTE!
Met de extreme zomerhitte van de afgelopen weken wordt het werk van de inspecteur bij de Houwers Groep er niet gemakkelijker op. Bijvoorbeeld de zorg
MELDPLICHT MOGELIJK ONVEILIGE OF ONGESCHIKTE LEVENSMIDDELEN
Elke lidstaat van de Europese Unie heeft regelgeving die het verplicht stelt om, als u kennis heeft van een mogelijk onveilig levensmiddel wat in uw
WAAR GAAT HET IN HET PROCES VAAK MIS?
Onlangs hebben we een analyse gemaakt van inspectierapporten in horecabedrijven. We hebben per rubriek gekeken hoeveel bedrijven hier goed en hoeveel er fout scoorden. De
FRUITVLIEGJES, ZE ZIJN ER WEER!
In groten getale vliegen ze overal waar wij ze niet hebben willen, de fruitvliegjes! Als je ze hebt, kom je er bijna niet meer van
EVEN VOORSTELLEN
Even voorstellen…Ik ben Jacco Calf, misschien bent u mij al een keer tegen gekomen. Ik ben mijn carrière gestart op 15-jarige leeftijd als keukenhulp bij
HERZIENING VAN DE HYGIËNECODE ZORGINSTELLINGEN EN WOONVORMEN IN DE MAAK
Afgelopen maand heeft Houwers Groep deelgenomen aan een klankbordgroep die de huidige hygiënecode zorginstellingen en woonvormen evalueren. De huidige hygiënecodes zijn voor het laatst herzien
TERUGROEPACTIES INGEVROREN GROENTEN AFKOMSTIG VAN HONGAARSE FABRIEK
Nieuwsbericht | 12-07-2018 | 17:39 Uit een melding van de EFSA aan Europese lidstaten blijkt dat in verschillende Europese landen, waaronder Nederland, groenten op de
DENK AAN DE SLAGROOM!
In onze nieuwsbrief van 21 maart hebben wij aandacht gegeven aan het grote aantal afwijkende resultaten van de slagroomonderzoeken. Nu de weergoden ons goed gezind
ECOLI
E. coli is een bacterie die van nature voorkomt in de darmen van dieren en mensen. Daar beschermt hij tegen andere schadelijke bacteriën. Er zijn
GESLAAGD SYMPOSIUM HOUWERS GROEP IN THE GREEN HOUSE
Begin juni organiseerde Houwers Groep een symposium met als onderwerp “circulaire economie” in The Green House. Het was een vervolg op een eerder symposium vorig
DUURZAME RESTAURANT SERVEREN MASSAAL NIET DUURZAME VIS
‘Restaurants die claimen een verantwoorde menukaart te hebben, slaan de plank mis bij vis’, zo meldt De Good Fish Foundation. Uit onderzoek bij 500 restaurants
VOEDSELVEILIGHEID IN NEDERLAND GOED MAAR GELEGENHEID VOEDSELFRAUDE GROEIT
Voedsel in Nederland is in het algemeen veilig. Dit is mede te danken aan het stelsel van wetgeving, naleving door bedrijven en het toezicht door
FEITEN EN FABELS – DEEL UW KENNIS VAN DE AMBACHTELIJKE BAKKERIJ
Gluten zijn granen, van koolhydraten word je dik en hoe donkerder het brood, hoe gezonder het is. Er zijn heel wat fabels over brood en
ELKAAR HELPEN
De tijd van ‘een trend of een bevlieging’ is echt voorbij, iedereen doet en moet mee om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk
EVEN VOORSTELLEN, PIETER HEUVELMANS
Een nieuw gezicht bij Houwers Groep! Ik ben Pieter Heuvelmans, sinds januari actief als Inspecteur Voedselveiligheid. Nieuw binnen de horeca- en bakkerijbranche? Niet helemaal… Ik
VERPAKKINGSMATERIALEN
Verpakkingen beschermen producten en kunnen zo de houdbaarheid van het voedsel verlengen. Op deze manier kunnen producten langer veilig bewaard blijven en kan het voedselverspilling
NVWA LEGDE IN 2017 30% MEER BESTUURLIJKE BOETES OP
In 2017 legde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 8.376 bestuurlijke boetes op. Dat is 30% meer dan het jaar daarvoor. Deze stijging is voor
BIG DATA IN VOEDSELVEILIGHEID
Big data in voedselveiligheid Bij Wageningen University & Research doet RIKILT onderzoek naar voedselveiligheid. Big data wordt in verschillende applicaties gebruikt, maar op het gebied
NVWA HOUDT TOEZICHT OP DE VOEDSELVERSTREKKING IN ZIEKENHUIZEN, IGZ NIET
Tijdens de inspecties bij ziekenhuizen constateerden we dat het IGZ (Inspectie voor Gezondheidszorg) zich bezighoudt met de hygiëne rondom voedselverstrekking, waarbij de IGZ geen rekening
CERTIFICERING BAKKERS DOOR HOUWERS GROEP IS BETROUWBAAR!
Onlangs ging het gerucht de ronde dat een certificering onder accreditatie van Houwers Groep, op basis van de hygiënecode voor brood- en banketbakkerij, niet dezelfde
NIEUWE MAATREGELEN TERUGDRINGEN ACRYLAMIDE
Nieuwe maatregelen om acrylamide in friet, tosti’s en zelfgebakken brood terug te dringen Vanaf 11 april 2018 zijn horecaondernemers verplicht maatregelen te nemen om dit
IJSSALON FLORENCE WINT TITEL BESTE IJSSALON VAN 2018
IJssalon Florence uit Nederweert won zaterdag 24 maart, tijdens de Internationale Dag van het Ambachtelijk IJs, de titel ‘Beste IJssalon van het jaar 2018’. Eigenaren Marjo
HET IJSSEIZOEN IS WEER BEGONNEN!
Aan het weer is het nog niet te zien, maar de opening van het nieuwe ijsseizoen is een feit en met u hopen wij dat
SCHOONMAAKPLAN
Het komt geregeld terug tijdens onze inspecties dat wij medewerkers, leidinggevenden en ondernemers wijzen op het gebruik maken van een schoonmaakplan. Een opmerking die de
GROEN WORDEN IS MAKKELIJKER DAN GROEN BLIJVEN!
Wanneer wij mensen een doel hebben, zijn we in staat tot mooie dingen. We kunnen de hoogste bergen beklimmen, slimste uitvindingen doen en grote prestaties
VIJF TRENDS IN KOELVERSE VRUCHTENSAPPEN
Nederlandse huishoudens geven gemiddeld €27 per jaar uit aan koelverse vruchtensappen en -dranken. Aan koelverse zuiveldranken bedroegen de uitgaven €45 per huishouden. Deze cijfers liggen
PLUS TON HENST WINT SUPERMARKT VAN HET JAAR
Plus Ton Henst is 10 maart jl. in Bunnik uitgeroepen tot Supermarkt van het Jaar. ‘Ongelooflijk. Het is écht super dat we dit bereikt hebben’,
VAKBEURS BAKKERSVAK
Op 4 & 5 maart 2018 zijn wij aanwezig op vakbeurs Bakkersvak! Bakkersvak staat al 7 jaar bekend als dé toonaangevende vakbeurs voor de Nederlandse
ETEN WEGGOOIEN
Dat is precies wat je als voedselbank niet wilt doen! Goed eten weggooien, terwijl er gezinnen zijn die daar behoefte aan hebben, is vloeken in
VOEDSELVEILIGHEID IN DE ZORG: DE TIPS
Ieder jaar worden dagelijks zo’n 2000 mensen ziek van verkeerd voedsel. Dus is het niet verwonderlijk dat voedselveiligheid in de zorg veel aandacht behoeft. Maar
WIJZIGING MONITORINGSPLICHT SALMONELLA
Vanaf 1 januari 2010 is een EU-regelgeving ingevoerd over salmonella. De EU-regelgeving houdt in dat maximaal 1% van de volwassen vermeerderingskoppels besmet mag zijn met
HACCP APP IS MET SUCCES GELANCEERD OP HORECAVA!
Kan de registratie van de temperaturen en schoonmaak ook digitaal, zodat we eindelijk van die mappen en lijsten verlost zijn? Deze vraag is ons de