Nieuws

GAAT UW IJSSALON VOOR CERTIFICERING?
Het ijsseizoen is weer volop in gang en we hebben al een aantal prachtige dagen achter de rug. Vele van jullie hebben één van onze

Meer horeca onder verscherpt toezicht NVWA
Steeds meer horecagelegenheden staan onder verscherpt toezicht van de De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De stijging van het aantal bedrijven onder verscherpt toezicht heeft

WAAROM…? DAAROM…! LIVE!
Het nieuwe digitaal toets- en ontwikkelplatform voor Voedselveiligheid is sinds vandaag live gegaan!! De e-learningmodule “Voedselveiligheid voor woonvormen” is de eerste module die online staat.

TERUGBLIK BAKKERSVAK
Het is nog maar een maand geleden en er is sindsdien al zoveel gebeurd. Drie dagen Bakkersvak, wat een succes was het weer. Naast vele

TECHNIEK EN AUTOMATISERING
Het is al heel gewoon geworden dat we ons breed laten ondersteunen door technische hulpmiddelen zoals automatische temperatuurbewaking-en registratiesystemen. Gelikt uitziende websites geven realtime de

ALLERGENEN RECALLS
De NVWA heeft in 2018 in totaal 103 voeding gerelateerde recalls gepubliceerd. Bij 41 daarvan waren allergenen de oorzaak van de terugroeping, 34 recalls hingen

KLAAR VOOR DE BAKKERSVAK
Houwers Groep maakt zich op voor komende zondag. De Bakkersvak gaat van start! Vanaf zondag 10 maart beantwoorden onze inspecteurs al uw vragen over voedselveiligheid.

CAMPAGNE TEGEN VOEDSELVERSPILLING
Eerder deze week was het wederom in het nieuws: we gooien met zijn allen teveel voedsel weg. Voedsel dat nog niet klaar is voor de

GROEN LICHT VOOR UW BEDRIJF
De wereld om ons heen wordt steeds digitaler; het dagelijks leven wordt voor een belangrijk gedeelte beïnvloed door social media en internet. Wij doen niets

NVWA MAAKT INSPECTIERESULTATEN OPENBAAR
De NVWA komt met een update over de openbaarmaking inspectieresultaten. We volgen de ontwikkelingen op de voet! Het Besluit openbaarmaking toezicht- en uitvoeringsgegevens Gezondheidswet en

UW PERSOONLIJKE TICKET
De Bakkersvak vindt plaats op 10, 11 en 12 maart van 10:00 tot 17:00 uur in Evenementenhal Gorinchem. Komt u ons een bezoekje brengen? Houwers

WAAROM…? DAAROM…! WORDT VERNIEUWD!
De digitale toetsmodule van de Houwers groep “Waarom…? Daarom…!” wordt omgebouwd naar een digitaal toets- en ontwikkelplatform voor Voedselveiligheid. Achter de schermen zijn we druk

DOORKIJK 2019
Zoals elk jaar stelt de NVWA een jaarplan op waarin uiteengezet wordt wat de plannen en doelen zijn voor het lopende jaar. Eind december luidde

NEDERLAND KRIJGT NIEUW INSTITUUT VOOR VOEDSELVEILIGHEID
Vanaf 1 juni 2019 vormen RIKILT Wageningen University & Research en het Laboratorium voor Voeder- Voedselveiligheid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een nieuw

PERSOONLIJKE HYGIENE
Antonie van Leeuwenhoek en Ignaz Semmelweis hebben in het verleden dingen ontdekt die nu in 2019 voor ons nog steeds belangrijk zijn. Voor de volledigheid;

KOUD ROKEN
Het is natuurlijk toegestaan als je alles volgens het boekje doet maar het is wel een proces waar je van te voren goed bij moet

BEDANKT VOOR DE SAMENWERKING
We kijken terug op een heel mooi jaar met fijne samenwerkingen. Dit willen we ook in 2019 zo voortzetten. Trots als we zijn, mogen we

DE KERSTDAGEN (VOEDSEL)VEILIG DOOR
Afhankelijk van het gebied waarin u zich bevind en de toegestane openstellingen is Kerst dit jaar een crime of geweldig. Als u op zondag gesloten

LANGER BEWAREN
Steeds vaker krijgen wij van klanten het bericht dat een inspecteur van de NVWA een opmerking gemaakt heeft of een maatregel opgelegd is, omdat producten

KENNISMAKEN MET MARIUS RUTTING
Mijn naam is Marius Rutting 36 jaar, samen met mijn vrouw en 2 kinderen jaar, woonachtig In Odijk een dorpje naast Utrecht. In mijn eerste

2019 HORECAVA EN BAKKERSVAK
Reserveer een van de data in uw agenda, wij ontmoeten u graag op een van de beursdagen hetzij in Amsterdam, hetzij in Gorinchem. Op maandag

ALLERGENEN, ETIKETTERING, HOE DOET U DAT?
Het jaar loopt langzaam op zijn einde, een mooi moment om de prestaties op gebied van voedselveiligheid eens kritisch te bekijken. Op de website van

HEEFT U UW CERTIFICAAT VOOR 2018 AL ONTVANGEN?
Het einde van 2018 is in zicht, de laatste inspecties worden uitgevoerd. Gaat uw bedrijf voor certificering en heeft u uw certificaat nog niet ontvangen?

HOUWERS GROEP JUREERT BIJ LEKKERSTE WEDSTRIJDEN HORECAVA
Tijdens de Horecava 2019 (maandag 7 t/m donderdag 10 januari) vinden de Lekkerste Wedstrijden voor de 34e keer plaats. Met enthousiasme kunnen wij vermelden dat

WAT IS CAT 3 MATERIAAL EN HOE GAAN WE DAARMEE OM?
CAT 3 in het kort: Producten van dierlijke oorsprong óf voedingsmiddelen die dat bevatten, welke niet langer voor menselijke consumptie bestemd zijn. Het product hoeft

RISICO ACRYLAMIDE IS BEPERKT
De voedingskunde, zowel wetenschappelijk als populair beoefend, kent een aantal olifanten in de kamer. Bedoeld zijn niet de grote onderwerpen suiker, zout, vet, alcohol en processed

SLAGROOM DATA
In dit laatste deel van het drieluik over slagroom hebben we een paar cijfers bij elkaar gezocht die op het eerste gezicht helemaal niets met

MUIZEN OP KOMST BIJ OMSLAG WEERTYPE
Na een lange warme zomer klopt langzaam de herfst op de deur. Met het dalen van de nachttemperatuur gaat familie muis op zoek naar beschutte

AAN UV BLOOTGESTELDE MEELWORMEN RIJKE BRON VAN VITAMINE D
Eetbare insecten staan bekend als een goede bron van dierlijke eiwitten en verschillende andere voedingsstoffen, waaronder verschillende mineralen en vitamines. Tot voor kort stond vitamine

HAMBURGERS MEDIUM UITGEVEN, KAN HET WEL?
Om die vraag snel te beantwoorden is ruimte voor dit artikel te beperkt. Wat wel kan, is een aantal dingen ter overweging meegeven. Daarvoor gaan

WAT HEEFT U GEDAAN…?
De meeste vakanties zijn rond deze tijd wel geweest en dat betekent dat het ‘gewone’ leven weer kan beginnen. Het was een zomer voor in

DE INSPECTEUR HOUDT HET HOOFD KOEL IN DE ZOMERHITTE!
Met de extreme zomerhitte van de afgelopen weken wordt het werk van de inspecteur bij de Houwers Groep er niet gemakkelijker op. Bijvoorbeeld de zorg

MELDPLICHT MOGELIJK ONVEILIGE OF ONGESCHIKTE LEVENSMIDDELEN
Elke lidstaat van de Europese Unie heeft regelgeving die het verplicht stelt om, als u kennis heeft van een mogelijk onveilig levensmiddel wat in uw

WAAR GAAT HET IN HET PROCES VAAK MIS?
Onlangs hebben we een analyse gemaakt van inspectierapporten in horecabedrijven. We hebben per rubriek gekeken hoeveel bedrijven hier goed en hoeveel er fout scoorden. De

FRUITVLIEGJES, ZE ZIJN ER WEER!
In groten getale vliegen ze overal waar wij ze niet hebben willen, de fruitvliegjes! Als je ze hebt, kom je er bijna niet meer van

EVEN VOORSTELLEN
Even voorstellen…Ik ben Jacco Calf, misschien bent u mij al een keer tegen gekomen. Ik ben mijn carrière gestart op 15-jarige leeftijd als keukenhulp bij

HERZIENING VAN DE HYGIËNECODE ZORGINSTELLINGEN EN WOONVORMEN IN DE MAAK
Afgelopen maand heeft Houwers Groep deelgenomen aan een klankbordgroep die de huidige hygiënecode zorginstellingen en woonvormen evalueren. De huidige hygiënecodes zijn voor het laatst herzien

TERUGROEPACTIES INGEVROREN GROENTEN AFKOMSTIG VAN HONGAARSE FABRIEK
Nieuwsbericht | 12-07-2018 | 17:39 Uit een melding van de EFSA aan Europese lidstaten blijkt dat in verschillende Europese landen, waaronder Nederland, groenten op de

DENK AAN DE SLAGROOM!
In onze nieuwsbrief van 21 maart hebben wij aandacht gegeven aan het grote aantal afwijkende resultaten van de slagroomonderzoeken. Nu de weergoden ons goed gezind

ECOLI
E. coli is een bacterie die van nature voorkomt in de darmen van dieren en mensen. Daar beschermt hij tegen andere schadelijke bacteriën. Er zijn

GESLAAGD SYMPOSIUM HOUWERS GROEP IN THE GREEN HOUSE
Begin juni organiseerde Houwers Groep een symposium met als onderwerp “circulaire economie” in The Green House. Het was een vervolg op een eerder symposium vorig

DUURZAME RESTAURANT SERVEREN MASSAAL NIET DUURZAME VIS
‘Restaurants die claimen een verantwoorde menukaart te hebben, slaan de plank mis bij vis’, zo meldt De Good Fish Foundation. Uit onderzoek bij 500 restaurants

VOEDSELVEILIGHEID IN NEDERLAND GOED MAAR GELEGENHEID VOEDSELFRAUDE GROEIT
Voedsel in Nederland is in het algemeen veilig. Dit is mede te danken aan het stelsel van wetgeving, naleving door bedrijven en het toezicht door

FEITEN EN FABELS – DEEL UW KENNIS VAN DE AMBACHTELIJKE BAKKERIJ
Gluten zijn granen, van koolhydraten word je dik en hoe donkerder het brood, hoe gezonder het is. Er zijn heel wat fabels over brood en

ELKAAR HELPEN
De tijd van ‘een trend of een bevlieging’ is echt voorbij, iedereen doet en moet mee om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk

EVEN VOORSTELLEN, PIETER HEUVELMANS
Een nieuw gezicht bij Houwers Groep! Ik ben Pieter Heuvelmans, sinds januari actief als Inspecteur Voedselveiligheid. Nieuw binnen de horeca- en bakkerijbranche? Niet helemaal… Ik

VERPAKKINGSMATERIALEN
Verpakkingen beschermen producten en kunnen zo de houdbaarheid van het voedsel verlengen. Op deze manier kunnen producten langer veilig bewaard blijven en kan het voedselverspilling

NVWA LEGDE IN 2017 30% MEER BESTUURLIJKE BOETES OP
In 2017 legde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 8.376 bestuurlijke boetes op. Dat is 30% meer dan het jaar daarvoor. Deze stijging is voor

BIG DATA IN VOEDSELVEILIGHEID
Big data in voedselveiligheid Bij Wageningen University & Research doet RIKILT onderzoek naar voedselveiligheid. Big data wordt in verschillende applicaties gebruikt, maar op het gebied

NVWA HOUDT TOEZICHT OP DE VOEDSELVERSTREKKING IN ZIEKENHUIZEN, IGZ NIET
Tijdens de inspecties bij ziekenhuizen constateerden we dat het IGZ (Inspectie voor Gezondheidszorg) zich bezighoudt met de hygiëne rondom voedselverstrekking, waarbij de IGZ geen rekening